characters characters

Idei de jocuri pentru zile ploioase

Propus de: SuntParinte.ro   |   17 iunie 2015    |   4419 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani.

copii cu umbrele
Chiar daca nu ne place ploaia pentru ca nu putem iesi la plimbare, deseori se pot gasi destule activitati si jocuri care pot fi facute in casa.

Iata cateva activitati si jocuri pe care vi le recomandam pentru zile ploioase:

1. Creeaza din timp „cutia cu surprize a ploii”. Ai nevoie de o cutie din carton mare in care sa puneti tot felul de obiecte, jocuri si jucarii pe care sa le folositi atunci cand afara ploua. In interiorul cutiei puteti pune: creioane colorate, acuarele, lipici, reviste de colorat si reviste pentru colaje, minge si palete de ping pong, carti de povesti, cd-uri cu muzica preferata, foarfeca, elastic si carton din care va puteti face masti, tablite de scris si magneti, carti de joc etc. Atunc cand ploaia isi face de cap, aveti la indemana o cutie intreaga de optiuni pentru activitati.

2. Dupa-amiaza familiei. Ganditi cateva activitati pe care le puteti realiza impreuna cu intreaga familie, in casa, pe timp ploios. Alegeti un puzzle mare pe care sa il faceti impreuna, vizionati un film impreuna sau gatiti niste fursecuri simple, dar gustoase.

3. Jocurile bazate pe limbaj nonverbal sunt distractive pentru intreaga familie. Puteti juca mima si pantomima, „statuia” (participantii danseaza, apoi, la semnalul conducatorului de joc, trebuie sa ramana in pozitia in care se afla. Cine reuseste sa mentina pozitia cel mai mult timp fara sa se miste, castiga.) sau „jocul linistii” (participantii trebuie sa faca cat mai putin zgomot cu putinta, avand grija sa nu se miste, fiind atenti chiar si la propria respiratie. Participantul care reuseste sa nu perturbe linistea cel mai mult timp, castiga.).

4. Castelul, fortareata sau cortul din casa e un joc distractiv in care veti face putina dezordine, insa distractia va fi garantata. Carui copil nu ii place sa isi construiasca o fortareata sau un castel si mai ales, in casa? Poti crea un cort acoperind masa cu o patura mare, iar fortareata poate fi creata din perne, paturi si scaune, de exemplu.

5. Parada modei. Copiilor le place sa se imbrace cu hainele parintilor, de aceea poti simula o parada a modei, moment in care ii pui la dispozitie copilului hainele tale si machiajele.

6. Pictati impreuna. Pictura cu degetele sau cu buretele sunt activitati potrivite pentru copiii mai mici. Pentru copiii mai mari, poti pune la cale niste lectii de istoria artei: invata-l despre impresionism sau fauvism.

7. O aventura in ploaie nu este exclusa. Desi majoritatea se feresc si aleg sa stea in casa, exista si familii cu spirit de aventura carora le place sa faca o plimbare prin ploaie sau o mica excursie. Ploile calde sunt cele mai frumoase fiindca puteti dansa sub umbrela, puteti lua toate baltile la rand, intr-o distractie garantata.

8. Invazia jucariilor este o activitate distractiva in care copiii pot face dezordine cat incape, dar mai apoi si curatenie. Ascunde jucarii prin camera copilului, in toate colturile, dulapurile si sertarele copilului. Ofera-i mai apoi o cutie si da startul. Cine strange cele mai multe jucarii in cutie in 5 minute va fi castigator. Activitatea este si mai interesanta cand ai mai multi copii care se vor intrece sa descopere si sa stranga cat mai multe jucarii.

9. Origami. Descoperiti impreuna aceasta arta intr-o dupa amiaza in care nu va puteti plimba pe afara.

10. Jocuri cu litere. Alege un cuvant care sa aiba legatura cu ploaia si noteaza-l pe hartie. Cere-i copilului sa se gandeasca la cat mai multe cuvinte care sa cuprinda literele cuvantului principal si sa le noteze. Daca inca nu stie sa scrie, fa echipa cu el si poti intra intr-o competitie cu celalalt parinte. O alta varianta de joc cu litere poate fi curcubeul literelor, pentru copiii care invata literele.

11. Colaje tematice. Alegeti o tema si realizati pe bucati de carton diferite colaje. De exemplu, puteti face un peisaj folosind acuarele, bucati de hartie lipite, margele si alte accesorii. Puteti realiza portrete din frunze, animalute sau alte creatii, in functie de subiectele de interes ale copilului.

12. Umbrela gandirii pozitive. Profita de vremea rea pentru a-i vorbi copilului despre cum ne putem apara de „vremea rea” emotionala, prin optimism si abordare rationala a situatiilor.

13. Iar daca sunteti obositi sau vreti doar sa stai linistiti, aveti mereu la dispozitie cartile. Ce combinatie mai potrivita decat o cana cu ceai, o carte si ploaia batand in geam? :) Puteti realiza apoi lantul lecturii.


Ploaia nu trebuie sa fie un motiv de tristete sau plictiseala, ci o ocazie de a petrece timpul impreuna, de a va bucura si relaxa in familie.


*Sursa foto: https://www.flickr.com/photos/21560098@N06/3556316468/

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe