characters characters

Georgeta Barbu: “Cand nu cunoastem valorile unui popor, lesne putem fi dezradacinati.”

Propus de: SuntParinte.ro   |   26 februarie 2014    |   3038 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

Pictura, actorie sau astronomie pentru copii la Fundatia Calea VictorieiDe 1 martie, poarta martisorul romanesc. Campanie SuntParinte.ro
1. De ce e important sa ducem mai departe valorile romanesti?

Fiindca sunt unice in lume si pentru ca ne reprezinta inca de pe timpul DACILOR, simbolizand renasterea la viata a naturii, puritatea  sufletului, puterea pamantului, pomilor, florilor, biruinta vietii asupra mortii, a sanatatii in lupta cu boala. Acest simbol se daruia la inceputuri copiilor si tinerilor, sub forma a doua fire de lana impletite pentru a le purta noroc, a le aduce sanatate. Se daruia in ultima seara din februarie pentru ca zorii zilei de 1 martie sa-i gaseasca  cu martisorul la mana sau pe piept si sa nu-i parleasca soarele tot anul. Martisorul  se poarta pana vin pasarile calatoare, infloresc trandafirii, canta cucul.
Cand nu cunoastem simbolurile si valorile unui popor lesne putem fi dezradacinati.


2. Ce inseamna pentru tine 1 martie si ce reprezinta Martisorul?

Odata cu intreaga natura si oamenii resimt venirea primaverii ca fiind un nou inceput. O renastere. 1 Martie reprezinta victoria sperantei, a vietii, asupra “mortii” reprezentata de inghetul iernii. Martisorul reuneste urarile de mai bine facute celor dragi, reprezinta dorinta ca cei dragi sa fie protejati si insotiti pe tot parcursul noului an de bucurii, de sanatate si zambete.

3. Cum traiai 1 martie cand era copil? Si cum traiesti acum prima zi de primavara?

In copilarie pregateam impreuna cu bunica atele pentru martisor. Imi amintesc cu mare drag faptul ca avea o dibacie greu de egalat. Cumpara matase alba si rosie si ne punea sa rasucim firele, iar la capete faceam motocei sau impletituri pe hartie in zigzag. Aceste martisoare si astazi, cine mai stie cum sa la realizeze au mare succes chiar si fara figurina agatata. Mare bucurie aveam cand bunica sau mama ne cosea in piept, la o hainuta pe care o purtam zilnic, martisor sa ne aduca bucurie, sanatate, putere, belsug si sa ne fereasca de razele arzatoare ale soarelui tot anul.
Si acum ma bucur cand primesc si ofer martisoare si simt  ca dau bucurie si primesc putere.

Georgeta Barbu: “Cand nu cunoastem valorile unui popor, lesne putem fi dezradacinati.”4. Povesteste-ne putin despre martisoarele pe care le-ai propus pentru campania SuntParinte.ro: De 1 martie, poarta martisorul romanesc!

Eu am creat, impreuna cu echipa mea si copiii din sat, atatea martisoare incat daca cineva curios, de acolo de sus, din inaltul cerului, se va uita o clipa in jos, va crede, sigur, ca aici, in SOS Satul Copiilor Hemeius, din pamant au rasarit mii de flori ce par ca bat cu aripi de fluturi in mii de combinatii colorate care mai de care mai frumoase, mai imbietoare, ce vor zbura spre cei dragi noua, ducand cu ele puritatea sufletelor de copil dornice sa poarte traditia pamantului romanesc mai depart.
Martisoarele realizate in Satul nostru sunt facute cu foarte mult drag, cu staruinta si dorinta de a face cate o bucurie celor la care acestea ajung. Daca anii trecuti martisoarele erau facute din carton, lipici cu sclipici, strasuri, sau crosetate, sau din lut modelat, anul acesta atractia principala sunt martisoarele din quilling.

Georgeta Barbu este director al programului SOS Satul Copiilor Hemeius. A transmis aceasta pasiune si celor 45 de copii aflati in SOS Satul Copiilor Hemeius, care alaturi de mamele sociale, asistentii familiali si echipa psiho-pedagogica au descoperit magia lucrului manual.
Pictura, actorie sau astronomie pentru copii la Fundatia Calea Victoriei

SuntParinte.ro iti prezinta campania „De 1 martie, poarta martisorul romanesc. Creativ si original”. O campanie ce readuce in prim plan povestea martisorului romanesc asa cum e vazut prin ochii artistilor de astazi.

 

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

  • De ce e important sa il accepti pe copil asa cum este
    De ce e important sa il accepti pe copil asa cum este
    30 ianuarie 2024   

    Multe din neintelegerile dintre parinti si copii isi gasesc originea in dorinta parintilor de a se oglindi in copilul lor, de a-si indeplini propriile nevoi si asteptari prin copil.

  • 50 de intrebari pe care sa le adresezi copilului
    50 de intrebari pe care sa le adresezi copilului
    27 noiembrie 2023   

    Comunicarea dintre parinte-copil este intr-o continua transformare, astfel ca in unele cazuri ea poate sa fie foarte buna, in timp ce alteori poate avea de suferit si drept consecinta, relatia dintre cei doi poate deveni tot mai rece.

  • Absenta tatilor din viata fiicelor
    Absenta tatilor din viata fiicelor. Efectele la maturitate
    12 octombrie 2023   

    Copiii abandonati de unul din parinti sau de amandoi traiesc sentimente intense de furie, uneori ascunsa, alteori clar vizibila comportamental prin batai fizice si agresivitate indreptata asupra celor din jur.

Mai multe