characters characters

Gelozia la copii

Cum il ajuti pe copil cand este gelos

Propus de: SuntParinte.ro   |   03 decembrie 2018    |   2729 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani, 11 - 15 ani.

gelozia la copii
Cand spunem copil gelos, ne putem gandi imediat la glozia si rivalitatea dintre frati. Dar copiii pot fi gelosi si pe colegi sau prieteni. Fiind o emotie intensa si cu efecte perturbatoare, gelozia copilului ii poate pune pe parinti in dificultate. Mai intai, este bine sa intelegem de ce apare gelozia la copii si pornind de la cauzele acesteia, sa gasim cateva modalitati prin care ii putem ajuta pe cei mici sa o depaseasca.

De ce apare gelozia la copii

  • Gelozia este o emotie naturala, care apare atunci cand copilul (sau adultul) simte nesiguranta, frica sau un sentiment de competitie.
  • Copiii vor fi gelosi atunci cand vor simti ca nu sunt suficient de buni (de inteligenti, de frumosi, de acceptati) si cand vor simti ca le lipseste o anumita calitate.
  • Gelozia apare si cand copilul simte ca se afla intr-o pozitie dezavantajoasa, pe care nu o poate modifica, si cu care alti copii de varsta lui nu trebuie sa se confrunte. Poate fi vorba de exemplu, de situatia financiara a familiei, de o problema de sanatate sau de imaginea fizica.

Gelozia poate duce la decizii pripite si nefericite, putand strica relatii si prietenii, deteriorand imaginea personala si afectand din punct de vedere emotional nu doar persoana condusa de gelozie, ci si pe cei aflati in jurul acesteia.

Citeste si:

Invidia la copii - cand apare si cum se manifesta

Daca traiesc in gelozie, copiii invata sa simta invidie


Gelozia apare in jurul varstei de 2-3 ani, cand copiii devin gelosi pe frati sau surori si chiar pe celalalt parinte, cand isi doresc doar pentru ei prezenta, atentia si iubirea unuia din parinti. In timp, gelozia devine principalul motivator al actelor de bullying si cyberbulling. Un copil gelos poate deveni un adult coplesit de nesigurante, instabil emotional si cu probleme de integrare sociala.

Cum il poti ajuta pe copil cand este gelos


Pentru a evita urmarile neplacute ale acestei emotii, este bine sa nu o subestimezi. Iata cum il poti ajuta pe copil.

Vorbeste-i copilului tau despre propriile tale nesigurante.

Adesea si parintii manifesta involuntar semne de gelozie pe oamenii cu care interactioneaza, in fata propriilor copii. Deseori gelozia se manifesta prin critica, respingere si chiar insulte. Daca fiul sau fiica ta a asistat la o astfel de interactiune dintre tine si o alta persoana sau daca te-a auzit vorbind astfel despre cineva, este bine sa ii spui de ce aceasta nu este cea mai potrivita atitudine. Vorbeste-i copilului tau deschis despre propriile tale nesigurante, de cand erai copil si de azi si despre felul in care incerci sa le depasesti. Este natural sa ne orientam catre propriile puncte slabe si sa le analizam, insa este mai constructiv sa incercam sa le depasim si sa ne punem in valoare punctele forte.

Scoate in evidenta calitatile copilului tau.

Invata sa ii atragi atentia copilului tau cu privire la ceea ce face bine, la punctele sale forte, la umorul si atitudinea pozitiva pe care le manifesta in anumite contexte. Intr-un mediu foarte competitiv, copiii au nevoie sa fie invatati sa se autoaprecieze si sa isi descopere valorile personale.

Spune-i copilului tau ca fiecare dintre noi este unic.

Chiar si punctele noastre slabe contribuie la unicitatea noastra, iar cand ne acceptam limitele cu umor si gratie, suntem mai usor acceptati de cei din jur si de noi insine. Poate copilul tau nu este un atlet desavarsit sau un matematician genial, dar ii place sa scrie povesti sau are talent la desen. Poate incerca sa isi imbunatateasca rezultatele in domeniile care i se par importante, dar in acelasi timp poate sa puna accentul pe punctele sale tari.

Cand suntem gelosi, nu suntem rationali.

Gelozia este o emotie intensa, care ii poate dicta copilului comportamentul, catre directii nefericite. Invata-l pe copil sa nu aiba incredere in gandurile si impulsurile pe care le are cand se simte gelos pe alte persoane. Daca reuseste sa identifice momentele in care simte gelozie si sa isi ofere timp pentru a se calma si a discuta deschis cu cineva despre ce simte, va reusi sa evite si conflicte sau comportamente rautacioase.

Ajuta-l sa se separe de gelozie.

Gelozia este o emotie, nu este o trasatura de caracter. Este bine sa il ajuti pe copil sa faca diferenta dintre el insusi si emotiile pe care le simte. Gelozia este o stare temporara, care va trece. Separandu-se de gelozie, copilul tau se va simti mai putin vinovat sau rusinat de faptul ca a simtit aceasta emotie. De aceea, nu este indicat sa il etichetezi ca fiind “gelos” sau “invidios”.

Ajuta-l sa inteleaga gelozia

Deseori, motivele pentru care copiii se simt gelosi sunt reale. Poate un alt copil are cu adevarat rezultate mai bune la o anumita materie sau este mai popular. Invata-l pe copil sa interpreteze emotia pe care o simte: Ce imi spune gelozia? Poate fi vorba de nevoia copilului de a avea mai multi prieteni sau de avea rezultate mai bune la o anumita materie. Il poti incuraja pe copil sa gaseasca modalitati prin care poate sa obtina aceste lucruri. Pe de alta parte, copiii pot fi gelosi pentru ca un prieten are mai multe jucarii sau haine mai frumoase. Pentru motive de acest fel, este important sa vorbesti cu copilul tau despre valori morale, despre posibilitatile si prioritatile voastre financiare si despre cat de importante sunt aspectele superficiale pentru fericirea noastra.

Evita comparatiile.

Niciun copil nu este identic cu un altul, iar comparatiile nu fac decat sa raneasca si sa puna etichete care dor si lasa urme adanci in sufletul copilului. Aminteste-ti si tie si copilului ca fiecare persoana este unica si e important ca de fiecare data sa dati tot ce aveti mai bun din voi pentru ca relatia dintre voi sa fie cea mai trainica si mai frumoasa. Acorda atentie retelelor de socializare pe care le foloseste copilul tau si invata-l ca acestea permit crearea unei imagini perfecte insa iluzorii. Ajuta-l sa foloseasca retelele de socializare intr-un mod benefic, ca surse de informare si nu ca sursa de comparatii.

*Sursa foto: Pixabay.com

Comentează:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu
  • Sunt Parinte
    Sunt Parinte    05.12.2018 - 13:28
    @V. Duicu: Mulțumim și noi pentru interes. :) Ne bucurăm că vă este util materialul nostru :).
  • Fără foto
    V, Duicu    05.12.2018 - 12:44
    Multumim mult .Ne este de un real folos

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe