characters characters

Etapele schimbarii

Care sunt fazele prin care treci daca vrei sa aduci o schimbare in familie

Propus de: SuntParinte.ro   |   18 ianuarie 2021    |   3018 vizualizări

Varsta: 15 - 18 ani, 18 ani +.

etapele schimbarii
De-a lungul vietii ne schimbam de nenumarate ori, uneori pentru ca asa ne dorim, in timp ce alteori, schimbarea pur si simplu se intampla. Exista 6 etape prin care trecem atunci cand vine vorba de schimbarile pe care ni le propunem in mod voluntar: precontemplare, contemplarea, pregatirea, actiunea, mentinerea si finalizarea. Pentru a se produce schimbarea, e nevoie ca fiecare etapa sa aiba loc si sa fie finalizata.

Citeste si:

15 obiceiuri pentru un An Nou mai bun

Cum ii invatam pe copii sa isi formeze obiceiuri sanatoase


Daca vrei sa introduci o schimbare in viata ta de familie sau sa il ajuti pe copilul tau sa adopte un obicei sanatos, este util sa cunosti aceste etape, pentru a evalua unde va aflati in prezent si cum puteti actiona pentru a obtine rezultatele dorite.


Precontemplarea

Este etapa in care inca nu ne dam seama ca avem nevoie de o schimbare, nu o dorim sau nu credem ca este posibila. In aceasta etapa se afla copiii care refuza sa depuna mai mult efort in invatare sau sa reduca timpul petrecut in fata ecranului.

In aceasta etapa, avem nevoie de ajutor pentru a evalua corect situatia in care ne aflam si pentru a observa dezavantajele pe care le putem elimina cu ajutorul schimbarii.


Contemplarea

Incepem sa ne gandim ca poate o schimbare ar fi benefica si posibila. Inca luam in calcul avantajele situatiei prezente (este mai comod sa nu incercam ceva nou), dar ii cunoastem si dezavantajele (nu putem evolua fara schimbare). De exemplu, copilul tau ar vrea sa obtina rezultate mai bune la scoala, dar se teme ca eforturile lui vor fi inutile sau nu are incredere in propriile forte.

In aceasta etapa, oricare ar fi varsta noastra, este nevoie sa vedem mai clar argumentele pro si contra schimbarii si sa identificam obstacolele si posibilele solutii.

Pregatirea

Am luat decizia de a schimba ceva si am inceput sa facem planul. Este deseori o etapa a entuziasmului, creativitatii si anticiparii. Stim cum vom actiona pentru a face schimbarea dorita. Urmarind exemplul de mai sus, este momentul in care copilul tau decide sa citeasca mai mult in ficare zi, sa lucreze suplimentar sau creeaza un plan de invatare.

In aceasta etapa, este important sa incurajam angajamentul fata de schimbare, sa formulam scopuri precise si sa avem un plan clar si realist.


Actiunea

Este etapa in care, de ceva timp, punem in aplicare planul pregatit, iar rezultatele incep sa devina vizibile pentru cei din jur. De exemplu, copilul tau invata in fiecare zi in plus, asa cum si-a propus, iar rezultatele sale scolare incep sa se imbunatateasca.

In aceasta etapa, este important sa sarbatorim reusitele, sa depasim in mod eficient obstacolele si sa revizuim planul acolo unde este nevoie.

Intretinerea

Schimbarea pe care ne-am propus-o a devenit deja parte obisnuita a stilului nostru de viata. Copilul tau nu mai trebuie sa faca un efort special pentru a se motiva sa invete mai mult si nici nu se simte (atat de) tentat sa se joace in loc sa invete.

In aceasta etapa, este important sa incurajam mentinerea obiceiului nou in situatii diverse, sa reducem riscul de a renunta la schimbare si sa dezvoltam strategii de coping eficiente in fata stresului.

Recaderea

Este un fenomen natural in procesul schimbarii, care poate aparea in orice moment al acestuia. De exemplu, copilul poate urma planul de invatare pentru cateva zile, apoi, in fata unei teme mai dificile, poate decide sa renunte, pentru ca se simte descurajat.


In asemenea momente, este esential sa ne amintim ca recaderea este o parte naturala a schimbarii, ca nu este permanenta si nu spune nimic despre caracterul nostru, ci doar despre procesul de invatare. Este important sa nu incurajam vinovatia, dezamagirea si critica excesiva, ci sa reluam procesul de unde a fost intrerupt.

Incheierea

Este etapa in care nu mai e nevoie sa depunem efort pentru mentinerea schimbarii, pentru ca aceasta a devenit o parte a identitatii noastre. In exemplul nostru, copilul tau se percepe pe el insusi ca fiind un elev constiincios si perseverent si nu mai este tentat sa renunte in fata dificultatilor, pentru ca are la indemana strategii prin care le poate depasi.

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe