characters characters

Etapele conflictului

Cum poti preveni conflictele inutile intre tine si copil

Propus de: SuntParinte.ro   |   12 septembrie 2022    |   525 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani.

Etapele conflictului
Intelegand mai bine fiecare etapa a conflictelor dintre parinti si copii, le putem "dezamorsa" mai repede si mai eficient. Principalul factor care te poate ajuta sa eviti conflictele intense cu copilul tau este capacitatea de a intelege perspectiva lui asupra situatiei.

Citeste si:


Conflictele in familie. Doua tehnici de rezolvare a acestora


Trei tipuri de conflicte intre parinti si copii


Etapele conflictului


Evenimentul care da nastere la stres, frustrare sau furie

Primul pas este de cele mai multe ori o circumstanta exterioara: un eveniment, o situatie, un incident care sunt neprevazute, neplacute sau dificile. De exemplu, o tema dificila la matematica sau schimbarea unui plan de weekend din cauza unei probleme urgente care trebuie rezolvate.

Perceptia asupra evenimentului

Aceasta este etapa care da nastere la conflicte intre parinti si copii, pentru ca de cele mai multe ori perspectivele acestora asupra evenimentelor exterioare sunt diferite. Acest lucru este absolut natural: copiii au o experienta limitata de viata, au abilitati de gandire si planificare aflate inca in dezvoltare si un sentiment limitat al puterii personale. De aceea, perspectivele lor asupra situatiilor neprevazute sau neplacute pot fi mai catastrofale decat ale adultilor. De exemplu, pentru un copil, o tema la matematica dificil de rezolvat inseamna o nota mica la scoala a doua zi, rusinea de a nu fi capabil sa inteleaga sau teama de respingere si critica din partea profesorului. Pentru parinte, tema la matematica este doar inca o problema pe care este nevoit sa o rezolve in ziua respectiva. Ambele perspective sunt valide, pentru ca sunt rezultatul experientelor personale diferite, ale asteptarilor, temerilor si planurilor diferite ale copilului si ale parintelui.

Cu cat parintele este mai deschis sa inteleaga si sa accepte perspectiva copilului sau, cu atat conflictul este mai usor de evitat. De ce? Pentru ca parintele va putea atunci sa nu interpreteze ca o ofensa personala urmatoarele reactii ale copilului, descrise mai jos.

Emotiile si gandurile asociate perceptiei evenimentului

In functie de cum interpretam un eveniment, avem emotii si ganduri despre acesta. Copilul care nu stie sa rezolve tema la matematica poate simti frustrare, furie, rusine, descurajare si poate gandi ca „Nu mai suport scoala!”, „Nu sunt capabil sa invat, este ceva in neregula cu mine.”, „Pentru alti colegi, tema la matematica este atat de usoara, numai pentru mine nu!”. Astfel de emotii si ganduri pot da nastere la comportamente agresive, deranjante sau de neinteles de catre parinte.

Comportamentele asociate emotiilor si gandurilor

Copilul aflat intr-o asemenea stare emotionala poate tranti caietul de matematica, impinge scaunul de la birou, exprima pe un ton mai ridicat o stare de frustrare sau raspunde agresiv intrebarilor parintelui. Aceasta este o etapa critica a conflictului, deoarece poate dicta reactiile parintelui, care sa incurajeze sau nu aparitia unui conflict.

Reactiile parintelui la comportamentul copilului

Cand parintele reactioneaza prin a disciplina comportamentul copilului, conflictul este foarte aproape de a se intensifica, avand in vedere ca emotiile ambilor parteneri de discutie sunt coplesitoare.

 

*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

  • De ce e important sa il accepti pe copil asa cum este
    De ce e important sa il accepti pe copil asa cum este
    30 ianuarie 2024   

    Multe din neintelegerile dintre parinti si copii isi gasesc originea in dorinta parintilor de a se oglindi in copilul lor, de a-si indeplini propriile nevoi si asteptari prin copil.

  • 50 de intrebari pe care sa le adresezi copilului
    50 de intrebari pe care sa le adresezi copilului
    27 noiembrie 2023   

    Comunicarea dintre parinte-copil este intr-o continua transformare, astfel ca in unele cazuri ea poate sa fie foarte buna, in timp ce alteori poate avea de suferit si drept consecinta, relatia dintre cei doi poate deveni tot mai rece.

  • Absenta tatilor din viata fiicelor
    Absenta tatilor din viata fiicelor. Efectele la maturitate
    12 octombrie 2023   

    Copiii abandonati de unul din parinti sau de amandoi traiesc sentimente intense de furie, uneori ascunsa, alteori clar vizibila comportamental prin batai fizice si agresivitate indreptata asupra celor din jur.

Mai multe