characters characters

Emotii inainte de examen

Cum il ajuti pe adolescent sa nu fie afectat de stresul colegilor inainte de examen

Propus de: SuntParinte.ro   |   10 martie 2015    |   5934 vizualizări

Varsta: 11 - 15 ani.

stresul inainte de examen
Emotiile la copii, si nu numai, sunt contagioase. Stresul colegilor se poate raspandi si creste in intensitate inainte de examen. Invata-l pe copil sa faca fata acestei situatii. Articolul face parte din Ghidul de pregatire pentru Evaluarea Nationala.

Examenul tau


Iata cateva sugestii:

  • Invata-l sa recunoasca felul in care se manifesta stresul atat la nivel emotional, cat si la nivel fiziologic. Stresul in situatii de examinare se manifesta prin: transpiratie abundenta, tremur, nesiguranta in miscari, gat uscat, paloare in obraji sau dimpotriva, obraji rosii ca focul. Atunci cand constientizeaza aceste schimbari la nivel corporal, nivelul de stres poate creste si mai mult. Explorandu-si emotiile si senzatiile si discutand despre acestea cu tine sau cu persoane in care are incredere ii va fi de mare folos. Un prim pas pentru a trece peste emotii este sa le accepte ca facand parte din el insusi. Explica-i faptul ca stresul este o stare normala, careia ii poate face fata in mai multe feluri.
  • Trezeste-i entuziasmul pentru examen. Este vorba de schimbarea perspectivei asupra situatiei de examinare. In loc sa ii spui sa incerce sa fie cat mai calm inainte de examen, spune-i sa fie entuziasmat:). Un studiu arata ca stimularea entuziasmului inainte de un test ajuta mai mult decat incercarea de reducere a anxietatii. Pentru a trece de la anxietate la entuziasm prezinta-i situatia de testare ca pe o provocare. De asemenea, daca se simte agitat isi poate spune inainte de examen ca este entuziasmat, nu stresat. Felul in care vorbim sau gandim despre propriile emotii influenteaza felul in care ne simtim. Desigur, aceasta tehnica are mai putine sanse sa functioneze la adolescentii care nu s-au pregatit suficient pentru examen.
  • Este benefic sa caute un coleg sau un cunoscut cu care sa vorbeasca despre alte subiecte decat examenul sau concursul la care urmeaza sa participe. Multi elevi aflati in situatia de testare resimt stresul celor din jur si sunt afectati de acesta, asa ca probabil ii va fi usor sa gaseasca pe cineva care vrea la fel de mult ca el sa se indeparteze de atmosfera apasatoare.
  • Invata-l sa evite discutiile despre subiectele care este posibil sa fie date sau sa incerce sa verifice daca isi aminteste ce a invatat. Aceste lucruri nu fac decat sa sporeasca stresul si anxietatea, care ii pot afecta apoi performanta.
  • Invata-l sa utilizeze tehnica respiratiei in 4 timpi. Aceasta presupune sa inspire aer timp de 4 secunde, sa il tina in piept tot atatea secunde, dupa care sa il expire in timp ce numara pana la 4. Chiar daca la inceput i se va parea destul de greu, dupa ce exerseaza putin, totul va fi bine si se va simti mai relaxat.
  • Recomanda-i sa-si orienteze atentia catre altceva atunci cand simte ca stresul si emotiile negative incep sa il cuprinda. Se poate indrepta spre geam si respira aer curat, poate privi tablourile sau ilustratiile din incapere. Recomanda-i adolescentului sa isi aminteasca un moment in care s-a simtit extraordinar de bine si pe care i-ar placea sa il retraiasca. In situatii stresante, retrairea unui moment placut din trecut inseamna o reducere consistenta a nivelului de stres si o relaxare mintala excelenta.
  • Incurajeaza simtul umorului al adolescentului. O gluma sau un zambet pot face minuni intr-o situatie stresanta, asa ca incurajeaza-l pe adolescent sa vada si latura amuzanta din situatiile dificile.
  • Invata-l sa priveasca lucrurile in perspectiva. Peste cativa ani, acest examen va fi o amintire:). Daca simte ca este cuprins de stres si niciuna dintre metodele de mai sus nu par sa functioneze, recomanda-i sa se imagineze peste cativa ani, cand va fi deja la liceu si va avea alte preocupari decat examenul pe care urmeaza sa il dea. Desi ziua examenului pare cea mai importanta zi din viata lui, vor mai fi si altele importante.
  • O data ce concursul a inceput, este bine sa se concentreze asupra foii sale si asupra subiectelor. Recomanda-i sa evite sa verifice daca ceilalti colegi au inceput deja sa scrie, daca sunt inaintea lui sau daca au scris la un anumit subiect mai mult decat el.

Pentru a face fata cu bine stresului generat de colegi inaintea unui examen este bine sa il ajuti pe copil sa dezvolte o atitudine pozitiva inca de la inceput. Pastreaza in casa ta o atmosfera optimista si relaxata, ajuta-l pe copil atunci cand vezi ca intampina dificultati si arata-i ca ai incredere ca se va descurca bine.


Evaluarea Nationala iti stresează copilul? Ajută-l sa invete cu placere folosind platforma ExamenulTau.ro.

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

  • Lectiile anului 2023. Bilant de sfarsit de an
    Lectiile anului 2023. Bilant de sfarsit de an
    28 decembrie 2023   

    Fiecare sfarsit de an aduce prilejul de a reflecta la evenimentele, alegerile si rezultatele pe care le-am trait in ultimele 12 luni.

  • 12 trasaturi ale parintilor buni
    12 trasaturi ale parintilor buni
    14 decembrie 2023   

    Toti copiii au nevoie de acelasi lucru: grija, atentie si iubire neconditionata din partea parintilor.

  • Cum contribuie parintii la anxietatea copiilor
    Cum contribuie parintii la anxietatea copiilor
    12 decembrie 2023   

    In calitate de parinte joci un rol foarte important in conturarea sanatatii emotionale a copilului tau, de aceea e important sa acorzi o mai mare atentie, mesajelor pe care le transmiti la nivel constient, dar mai ales inconstient.

Mai multe