characters characters

Eliberarea de ganduri negative. Tehnica de reformulare care te ajuta sa depasesti gandirea negativa

Cum te poate ajuta un simplu "Dar..." sa gandesti mai optimist

Propus de: SuntParinte.ro   |   18 iunie 2020    |   1857 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

eliberarea de ganduri negative
Gandurile cele mai frecvente care ne trec prin minte ajung sa ne dicteze emotiile, apoi actiunile si, indirect, realitatea. De aceea, specialistii in psihologie vorbesc frecvent despre reformularea gandurilor negative in ganduri constructive. Ce inseamna acest lucru mai exact?

Citeste si:

Optimismul se invata in copilarie

Exercitii de gandire rationala pentru copiii tematori


Reformularea gandurilor negative inseamna in esenta, schimbarea perspectivei din care vedem lucrurile. Cand ne confruntam cu o situatie dificila, reformularea ne ajuta sa ne orientam atentia de la problema la solutiile posibile, de la ingrijorare la actiune si de la tendinta de a gasi vinovati la tendinta de a invata din greseli. De aceea, aceasta capacitate este extrem de importanta pentru echilibrul nostru emotional si sta la baza flexibilitatii psihologice.

Ori de cate ori te confrunti cu tristetea, furia sau teama excesiva a copilului, reformularea situatiei poate fi de ajutor.

Tehnica de comunicare „Robinson Crusoe” te ajuta sa il inveti pe copil sa reformuleze gandurile negative si sa vada dintr-o alta perspectiva dificultatile cu care se confrunta. Numele ii vine de la personajul lui Daniel Defoe, din cartea cu acelasi nume. Povestea lui Robinson Crusoe este un exemplu sugestiv care arata puterea pe care o castigam cand schimbam perspectiva asupra situatiilor dificile cu care ne confruntam.

In ce consta tehnica Robinson Crusoe?

De fiecare data cand copilul tau se plange ca lucrurile nu merg asa cum si-ar dori, invata-l sa continue cu "Dar..." urmat de un lucru pozitiv. De exemplu, daca ar fi vrut sa iasa pe afara la plimbare, dar vremea nu este frumoasa, il poti ajuta sa vada si lucrurile placute pe care le poate face in casa: „Nu putem iesi in parc pentru ca ploua, dar daca stam in casa avem mai mult timp sa citim/ sa ne jucam cu cuburile/ sa incercam jocul nou despre care imi povesteai etc.”

In comunicarea cu copilul tau, mai ales in situatiile tensionate, aceasta metoda te poate ajuta sa ramai calm: „Iar isi da ochii peste cap si imi intoarce spatele cand vorbesc cu el. Dar poate e mai bine ca a plecat in camera lui, eram nervosi amandoi. Reiau discutia cand ma calmez si ii spun ca ma deranjeaza atitudinea lui.”

In situatii tensionate, limbajul parintilor, dar si al copiilor poate fi nociv, violent si dur, iar in timp, relatia dintre parinte si copil va avea de suferit. Cand ne formam obiceiul de a echilibra perspectiva sumbra cu una mai luminoasa, reusim sa comunicam mai putin violent si sa evitam o multime de conflicte. 

Tehnica poate fi invatata de la varste mici, cu putin ajutor si sprijin din partea ta. In timp, vei vedea efectele sale pozitive asupra copilului tau, dar si asupra ta.


*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe