characters characters

Efectul Golem

Cand asteptarile negative fata de copii afecteaza performanta acestora

Propus de: SuntParinte.ro   |   01 februarie 2021    |   1804 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

efectul Golem
Asteptarile ridicate pe care le avem de la cei din jur ii motiveaza in cele mai multe cazuri pe acestia sa se descurce mai bine, fenomen intalnit la toate categoriile de varsta, care poarta numele de „Efectul Pygmalion”. Opus acestuia este „efectul Golem”, adica asteptarile scazute pe care le avem fata de o persoana o va determina sa aiba performante slabe.

Citeste si:

Efectul Pygmalion acasa si in sala de clasa

Asteptarile parintilor si succesul copiilor


Efectu Golem la scoala


Primul studiu care a atras atentia asupra efectului asteptarilor pozitive si negative asupra performantelor copiilor a avut loc in 1980, in context scolar. La inceput de an, profesorilor li s-a spus ca cinci elevi din fiecare clasa (alesi la intamplare) au un potential intelectual ridicat si o probabilitate ridicata de a obtine rezultate scolare remarcabile. Profesorii care aveau o tendinta ridicata de a evalua subiectiv copiii au avut un comportament mai prietenos, mai flexibil si mai atent fata de elevii considerati ca avand un potential intelectual ridicat si un comportament rigid, mai putin echilibrat si mai critic fata de elevii perceputi ca neavand un potential intelectual ridicat. La finalul anului scolar, elevii scosi in evidenta au avut cele mai bune rezultate, in timp ce elevii fata de care profesorii au avut asteptari negative, au avut rezultate scolare scazute. Este demn de mentionat ca in cadrul studiului au existat si profesori neutri, care au tratat elevii in mod echitabil, chiar daca li s-a spus ca unii dintre ei au un potential mai ridicat.

Cum interactioneaza asteptarile scazute/ridicate ale profesorilor cu rezultatele scolare ale elevilor?

Autorii arata ca exista patru factori care explica efectul Pygmalion si efectul Golem:

  • Profesorii creeaza involuntar un climat mai pozitiv pentru elevii fata de care au asteptari ridicate, fiind mai prietenosi si mai rabdatori cu acestia.
  • Profesorii tind sa ofere mai multa informatie elevilor fata de care se asteapta sa inteleaga informatia – le ofera mai multe explicatii, le raspund la intrebari si se asigura ca au inteles.
  • Elevii fata de care profesorii au asteptari ridicate primesc mai multe oportunitati de raspuns si participare in clasa, dar si mai mult ajutor in formularea raspunsului.
  • Profesorii ofera un feedback mai pozitiv elevilor fata de care au asteptari ridicate si le ofera un feedback constructiv atunci cand acestia nu gasesc raspunsul corect.


Acest lucru inseamna ca pentru elevii fata de care cadrele didactice nu au asteptari ridicate, opusul este adevarat. Acesti elevi sunt tratati mai rece si mai critic, li se ofera mai putine oportunitati de a participa la ore, feedback-ul tinde sa nu fie complet sau orientat catre scopul de a-i ajuta pe copii sa isi imbunatateasca performanta. In plus, cadrele didactice se adreseaza mai rar in mod special elevilor fata de care au asteptari negative, evitand sa le acorde atentie individuala sau sprijin individual.

Efectul Golem acasa

Cum apare efectul Golem in relatia parinte-copil?

Aceleasi tendinte pot fi intalnite si in cazul altor adulti care interactioneaza frecvent cu copiii – bone, parinti, bunici etc. Ca parinti, este foarte usor sa cadem in capcana asteptarilor negative fata de copil, mai ales in cazul in care nu am exersat stabilirea de granite interpersonale si consideram esecurile sau greselile copiilor ca fiind un indicator al valorii noastre personale.

Un alt factor care contribuie la formarea asteptarilor negative fata de copil il reprezinta dificultatile de comunicare cu acesta si un nivel scazut al functiei reflective (capacitatea parintelui de a-si imagina starile, gandurile si rationamentele copilului). Cand parintii au conflicte repetate cu copilul, fara a reusi sa le depaseasca si fara a incerca sa isi schimbe abordarea, apare dezamagirea, frustrarea si distantarea emotionala – exprimate prin replici precum „Degeaba vorbesc cu el, ca nu vrea sa inteleaga!” sau „N-avem ce sa ne facem cu el.”


Asteptarile prea ridicate fata de copil pot da la randul lor nastere la dezamagiri si critica fata de copil, ducand, involuntar la acelasi efect ca asteptarile scazute.


Asteptarile prea scazute fata de copil apar si dintr-o tendinta a parintilor de a ocroti copilul sau din mila, chiar si in fata performantelor crescute ale copilului. „Nu vreau sa sufere/ sa se oboseasca prea mult.”este deseori replica parintilor in acest caz.

Efectul Golem influenteaza nu doar copiii, ci si adultii. Daca ai avut un sef care nu a avut incredere in tine, a incercat sa verifice in permanenta munca ta sau nu a luat in considerare ideile tale, ai simtit si tu efectul asteptarilor negative asupra performantei tale.


Inainte de a judeca sau critica persoanele care se lasa influentate de asteptarile negative fata de copii, este important sa ne amintim ca deseori acest lucru se intampla involuntar. Primul pas si cel mai important este de a deveni constienti de aceasta tendinta si apoi de a incerca sa o inlocuim cu tendinta de a descoperi potentialul fiecarui copil.


*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

  • De ce e important sa il accepti pe copil asa cum este
    De ce e important sa il accepti pe copil asa cum este
    30 ianuarie 2024   

    Multe din neintelegerile dintre parinti si copii isi gasesc originea in dorinta parintilor de a se oglindi in copilul lor, de a-si indeplini propriile nevoi si asteptari prin copil.

  • 50 de intrebari pe care sa le adresezi copilului
    50 de intrebari pe care sa le adresezi copilului
    27 noiembrie 2023   

    Comunicarea dintre parinte-copil este intr-o continua transformare, astfel ca in unele cazuri ea poate sa fie foarte buna, in timp ce alteori poate avea de suferit si drept consecinta, relatia dintre cei doi poate deveni tot mai rece.

  • Absenta tatilor din viata fiicelor
    Absenta tatilor din viata fiicelor. Efectele la maturitate
    12 octombrie 2023   

    Copiii abandonati de unul din parinti sau de amandoi traiesc sentimente intense de furie, uneori ascunsa, alteori clar vizibila comportamental prin batai fizice si agresivitate indreptata asupra celor din jur.

Mai multe