characters characters

Efectele stilurilor parentale asupra copiilor

Propus de: SuntParinte.ro   |   25 septembrie 2020    |   2860 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani, 18 ani +, 0 - 3 ani.

efectele stilurilor parentale
Se vorbeste deseori despre stilurile parentale, despre cum le putem recunoaste mai usor si despre cel mai eficient stil parental pentru cresterea unui copil fericit. Care sunt efectele fiecarui stil parental asupra dezvoltarii copiilor si cum am ajuns sa vorbim despre aceasta notiune?

Citeste si:

Ce stil parental te caracterizeaza?

Cand parintii au stiluri parentale diferite


In anii '60, psihologul Diana Baumrind. Aceasta a initiat un studiu longitudinal care si-a dorit sa raspunda la intrebarea: „Cum poate stilul de parenting sa afecteze dezvoltarea caracterului si a competentei la copii?". Mai bine de 100 de parinti impreuna cu copiii lor au participat la acest studiu, copii de varste scolare diferite. S-au observat interactiunile parinte-copil atat acasa, cat si in mediul controlat al laboratorului, iar in plus, s-au analizat si interactiunile copiilor la scoala, in grupul de prieteni. Rezultatele au dus la comasarea stilurilor parentale in 4 tipuri, in functie de modul in care parintii isi folosesc autoritatea - cat de mult parintii isi motiveaza, controleaza copiii si ce asteptari au de la acestia si responsivitatea - modul in care parintii isi exprima iubirea prin rapiditatea de a raspunde la nevoile si dorintele copiilor.

Care sunt efectele diferitelor stiluri de parenting asupra copiilor?

Stilul neglijent - autoritate scazuta, nivel de afectiune scazut

In aceasta categorie se incadreaza parintii care vor sa reduca la minimum eforturile si responsabilitatile legate de copii. Din diverse motive (indisponibilitate emotionala, stil de viata solicitant si stresant), acesti parinti nu ofera copiilor foarte multa atentie si afectiune, dar nici nu au pretentii ridicate fata de comportamentul lor.

Efectele acestui stil de parenting asupra copiilor sunt cele mai daunatoare: copiii au rezultate slabe la scoala, pot avea probleme de comportament si de relationare cu alti copii. La varsta adolescentei, acesti copii cel mai ridicat nivel de anxietate, depresie si consum de droguri.

Stilul autoritar - autoritate crescuta, nivel de afectiune redus

In aceasta categorie gasim parintii care nu isi arata afectiunea sau aprecierea fata de copil si care pun accentul pe reguli si obedienta. Deseori, regulile si asteptarile fata de copil sunt stabilite indiferent de particularitatile sau interesele acestuia. Se bazeaza deseori pe pedepse, care nu sunt intotdeauna previzibile sau intelese de copil.

Urmarile asupra copiilor sunt daunatoare: acestia se simt neiubiti si neimportanti in propria familie, tind sa aiba o stima de sine scazuta, care poate duce la probleme de anxietate si depresie. Lipsa de apreciere si iubire din familie ii fac pe copii vulnerabili in fata presiunii sociale, cautand in grupul de prieteni acceptarea de care au nevoie.

Stilul permisiv - autoritate scazuta, nivel de afectiune ridicat

Parintii permisivi vor in general sa fie considerati prietenii copiilor lor, de aceea nu stabilesc prea multe reguli, nu au asteptari ridicate fata de copii si nu pun accentul pe incurajarea responsabilitatii copilului. Tind sa evite conflictele, iar in rarele momente in care vor sa impuna colaborarea din partea copilului, pot folosi mituirea sau retragerea afectiunii ca metode de convingere.

Efectele asupra copiilor sunt de asemenea negative: acestia tind sa aiba un nivel scazut de autocontrol (pentru ca parintii nu le-au impus reguli si limite), nu iau in considerare nevoile altor persoane (pentru ca nu au fost confruntati cu urmarile propriului comportament asupra celor din jur). In adolescenta, au un risc mai crescut de consum de droguri decat copiii crescuti de parinti cu un nivel ridicat de autoritate.

Stilul competent - autoritate crescuta, nivel de afectiune ridicat

Acest stil de parenting presupune un nivel ridicat de autoritate (parintii au asteptari ridicate fata de copii si pun accentul pe respectarea regulilor si limitelor), echilibrat de un nivel ridicat de iubire si sprijin. Copiii crescuti de parintii cu acest stil parental se simt iubiti, acceptati si cunoscuti cu adevarat si incurajati sa isi exprime unicitatea. Parintii cu acest stil parental sunt implicati in viata copiilor (stiu unde sunt si ce fac acestia), stabilesc reguli si limite pe care copiii le inteleg si pot lua decizii bazandu-se pe dorintele si nevoile tuturor membrilor familiei, nu doar ale copiilor.


Efectele acestui stil parental sunt in mod evident pozitive: copiii crescuti astfel au cele mai ridicate nivele de autocontrol, incredere in sine, respect pentru ceilalti si cele mai bune rezultate scolare. 


*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe