characters characters

Educa-l pentru sanatate

Propus de: Suntparinte.ro   |   18 martie 2014    |   3627 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani.

Stilul de viata sanatos este greu de obtinut. Multi dintre cei care fumeaza, consuma alcool sau fac uz de alte substante au deprins aceste obiceiuri din adolescenta. De aceea, este bine sa incepi cat mai devreme educatia pentru sanatate. Iti propunem o discutie despre stilul de viata pe care poti sa-l formezi copilului tau. Pentru a intelege mai bine la ce ne referim cand vorbim de un stil de viata sanatos, sa pornim de la definitia acestuia: practici comportamentale prin intermediul carora promovam sanatatea organismului nostru si prevenim imbolnavirile. Iata un exercitiu pe aceasta tema.

 

Gandeste-te la copilul tau si incearca sa raspunzi la urmatoarele intrebari:
1. Cat de multe fructe mananca pe zi?
2. Cat de mult ii plac legumele crude sau fierte?
3. Cat de des ai inlocuit ciocolata sau “dulcele” din alimentatia copilului cu un fruct?
4. De cate ori pe saptamana face educatie fizica sau miscare intensa?

 

Iata cateva sugestii pentru a incuraja un stil de viata sanatos:

  • Fii un model pentru copilul tau. Pentru a invata un comportament sanatos, este necesar sa te vada pe tine avand acest comportament.
    Alege comportamente mici, care pot fi invatate usor. Evita sa-l bombardezi cu reguli multe dintr-o data. A-ti crea un stil de viata sanatos presupune invatarea unor comportamente.
    Iata un exemplu:
    Ex: comportamentul dorit este de a face miscare
    Cand? In fiecare seara.
    Cu cine? Cu copilul.
    Cate minute? 30 de minute.
    Ce anume inseamna a face miscare? Alergam, jucam baschet sau tenis.
    De ce avem nevoie? Echipament sportiv, minge de baschet, palete de tenis si minge si un cronometru.
    Ce ne asigura ca vom face acest lucru? Tatal ar putea sa vina cand iese de la serviciu si sa ne ia cu masina de pe terenul de sport in fiecare seara.

 

  • Abordeaza obiceiurile sanatoase intr-o maniera pozitiva, nu ca pe o constrangere sau ca pe comportamente pe care copilul “trebuie” sa le realizeze. Incepe totul ca o joaca sau o competitie: cine arunca mai multe mingi la cos (daca e vorba de incurajarea miscarii), cine termina toata mancarea din farfurie, cine se trezeste cel mai devreme etc.

 

  • Discuta cu copilul tau atunci cand este asezata masa si sunteti cu totii impreuna. Educatia din timpul meselor este cea mai buna educatie aplicata de care ar fi bine sa profiti. Prezinta-i beneficiile fiecarei legume, a fiecarui fruct in parte: pentru ce este bun, cu ce te ajuta, ce probleme pot sa apara la nivel de organism daca substantele pe care le contine sunt in cantitate mica in corpul nostru etc.

 

  • Invata-l sa foloseasca in mod corect periuta de dinti si sa realizeze miscarile recomandate privind periajul. Aceasta educatie ar fi trebuit sa o primeasca de la dentist, insa este bine sa il inveti tu. De asemenea, vizita la dentist este bine sa devina un obicei.

 

  • Construiti obiceiuri de familie. Atunci cand exista o activitate in grup, in sanul familiei, toti membrii au de invatat unii de la altii. Spre exemplu puteti sa mergeti impreuna la piata pentru a cumpara cele mai bune legum, puteti sa alegeti sa va spalati pe dinti impreuna, in fata oglinzii ori sa va formati obiceiul de a face gimnastica in fiecare seara, de a alerga in jurul blocului sau de a juca baschet/tenis impreuna.

 

  • Ai rabdare. Copiii uita repede comportamentele dezirabile. Pana cand vor deveni obisnuinte, va fi nevoie sa ii amintesti constant copilului alternativele sanatoase:” Am stabilit ca la desert vom avea salata de fructe, nu ciocolata.”/”Seara mergem si jucam baschet, nu ne jucam pe computer.”

 


Recomandarile tale
Noi am deschis lista comportamentelor ce asigura un stil de viata sanatos daca sunt adoptate. Tu ce crezi ca ar fi foarte bine daca am adauga? Asteptam recomandarile tale.

 

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe