characters characters

Dorinte pentru noul an in familie

Propus de: SuntParinte.ro   |   03 ianuarie 2017    |   1826 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

dorinte de anul nou in familie
Pentru multi dintre noi, Anul Nou reprezinta momentul in care luam decizii cu privire la viitorul nostru pe baza experientelor si invatamintelor pe care le-am tras in anul ce tocmai se incheie. Chiar daca e vorba de stilul de viata, de rutinele care deja ne-au plictisit sau tendinta permanenta de a procrastina, intotdeauna exista loc de imbunatatire. Nu doar adultii trec printr-o stare de reflectie in aceste zile, ci si copiii. Indiferent de varsta pe care o au, cei mici pot invata ce inseamna autodisciplina si ce valoare are stabilirea de obiective pe termen lung. Iata de ce, iti propunem cateva sugestii despre cum sa iti ajuti copilul sa isi puna dorinte realiste pentru anul ce vine:

Stabiliti-va dorintele de Anul Nou in familie.

Stati impreuna intr-o seara sau dupa-amiaza si reflectati la anul care se incheie. Discutati despre implinirile pe care le-ati avut, despre dezamagirile si esecurile prin care ati trecut, atat la nivel individual, cat si la nivel de familie. In aceste discutii puteti descoperi ce a mers bine si ce necesita imbunatatiri. Pot incepe parintii sa faca acest exercitiu, pentru a-i incuraja pe copii sa vorbeasca deschis. Dr. Benjamin Siegel spune ca: „Fiecare dintre noi avem cateva lucruri pe care vrem sa continuam sa le facem si lucruri care stim ca trebuie sa le schimbam pentru a ne ajuta sa ne simtim mai bine si pentru ca familia per ansamblu sa functioneze mai bine”. Daca copilul e suficient de mare si stie deja sa scrie, poate sa isi noteze aceste lucruri. Dorintele pentru intreaga familie s-ar putea referi la: o excursie lunara, un joc de societate in familie cel putin o data pe luna sau implicarea in activitati de voluntariat. „O lista cu 100 de lucruri pe care ne dorim sa le facem este imposibila. Ar fi bine sa ne gandim la lucruri simple si pe care ni le dorim cu adevarat.”, mai adauga dr. Siegel.

Puteti pune lista cu dorintele pentru familia voastra la vedere, pentru a le vedea cat mai des.

Dorinte diferite pentru varste diferite.

Fiecare copil are nevoi diferite. Daca te preocupa stilul de viata al copilului tau, incurajeaza-l sa il imbunatateasca: pune accentul pe programul de somn, miscarea fizica si alimentatia sanatoasa. Daca de fiecare data camera copilului e in dezordine, poti sa ii sugerezi ca pe lista de dorinte sa treaca: „In fiecare zi, 10 minute voi face curatenie in camera”. Pe masura ce trec anii, copilul va fi capabil sa isi intocmeasca singur lista de Anul Nou cu dorinte. Copiii prescolari pot fi incurajati sa isi dezvolte abilitatile de relationare cu cei din jur, abilitati care le permit sa se descurce singuri sau sa isi formeze obiceiuri sanatoase.

In perioada adolescentei, se recomanda ca atentia sa cada pe asumarea responsabilitatii pentru propriile actiuni, inclusiv a avea grija de propriul corp, a face fata stresului intr-un mod sanatos, a rezolva conflicte, a rezista tentatiilor si a fi un membru activ al comunitatii sociale.

Fii un model de rol.

Indiferent de varsta pe care o are copilul tau, nu va intelege care este valoarea unui obiectiv pana nu te va vedea pe tine formulandu-l si atingandu-l. „Parintii ar trebui sa se gandeasca mai bine la cum anume isi doresc sa fie in anul ce bate la usa. E o buna oportunitate de a promova starea de sanatate fizica si psihica”, spune Siegel.

Cauta modalitati prin care sa iti incluzi copilul in alegerile pe care le faci. Spre exemplu: „Intentionez sa beau mai multa apa acest an fiindca apa imi face bine. Vrei sa mi te alaturi?” Daca de exemplul iti verifici mai des emailul atunci cand esti acasa in loc sa petreci timpul cu familia ta, poti sa formulezi un obiectiv: „De fiecare data cand voi ajunge acasa imi voi lasa deoparte telefonul. Poti sa imi amintesti asta si sa sa iti tii si tu telefonul in camera pana dupa ora cinei?”.

Recompensele pot avea efecte de lunga durata.

Cu totii cunoastem sentimentul pe care il avem atunci cand reusim sa atingem un obiectiv. Copiii simt in aceeasi masura emotia si bucuria atingerii unui obiectiv, mai ales daca si parintii stiu de acesta. Aminteste-ti ca pe parcursul anului, atunci cand reusiti sa atingeti un obiectiv de pe lista de dorinte, sa va bucurati si sa va recompensati pentru reusita. „Copiii vor fi extrem de bucurosi daca vor primi lauda din partea parintilor, iar stima lor de sine va creste. Astfel, vor reusi sa aiba comportamente de autoreglare mai bune, ceea ce ii va ajuta sa se integreze in rolul de viitor adult responsabil.”, adauga Siegel.

Dupa ce lista de dorinte e completa, reciteste-o. Gandeste-te daca vrei sa mai adaugi ceva sau sa schimbi. Lista de dorinte ar trebui sa fie flexibila. E doar un ghid. Cel mai important lucru in realizarea listei de dorinte este sentimentul de autoreflectie si de apartenenta la familie, precum si semnificatia pe care fiecare simte ca o are in viata.

Tu ce dorinte ai pentru noul an?

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe