characters characters

Doliul la copii

Cum se manifesta si cum il poti ajuta pe copil

Propus de: SuntParinte.ro   |   10 septembrie 2021    |   1324 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani, 11 - 15 ani.

doliul la copii
Copiii proceseaza si exprima emotiile complexe altfel decat adultii. Doliul este o experienta emotionala intensa si de lunga durata, care poate fi exprimata vizibil de catre unii copii sau in moduri mai putin evidente sau usor de inteles de catre alti copii.

Citeste si:

Cum inteleg copiii conceptul de moarte, in functie de varsta

Doliul la prescolari


Doliul la copii – cum se manifesta


Cum fac fata copiii pierderii definitive a unei persoane sau fiinte dragi? Este important sa iti dai seama ca aceleasi emotii si reactii apar si in cazul pierderii unui animal de companie, in special daca acesta a fost prezent mult timp in viata copilului.


Negarea evenimentului sau intelegerea lui treptata. Copiii de varste mici pot trece prin momente in care par ca „uita” ce s-a intamplat sau chiar neaga realitatea. Este o modalitate prin care iau o pauza de la tristetea care poate fi coplesitoare pentru ei si o modalitate prin care accepta, treptat, inevitabilul. In asemenea momente, este nevoie ca parintii sa le reaminteasca in mod bland si calm ce s-a intamplat si ce inseamna cu adevarat moartea unei persoane sau a unei fiinte.


Comportamente agresive sau refuzul de a coopera. Unii copii pot deveni extrem de artagosi sau neastamparati dupa ce au pierdut un animal, o persoana draga sau un membru din familie. Alteori pot fi iritati, pot plange mai mult, mai ales cand simt durerea parintilor sau a celor apropiati, chiar daca nu inteleg inca intensitatea pierderii efective.

Regresia. Exista situatii in care apare regresia, astfel ca prescolarii pot incepe sa ude din nou patul in timpul noptii, sa ceara sticluta cu lapte desi au trecut de aceasta etapa sau sa refuze sa mai vorbeasca. Cei mai mari care au trait pierderea pot intampina dificultati de adaptare la scoala si la mediul scolar, pot refuza sa isi mai faca temele sau sa aiba probleme cu somnul. Cosmarurile sunt des intalnite sau visele in care protagonist este cel care a murit.

Dificultatile de concentrare a atentiei. Este normal ca doliul sa fie insotit de probleme scolare, din cauza emotiilor dificile care pot face invatarea dificila sau imposibila pentru o perioada.

Vinovatia. Copiii anteprescolari sau prescolari, care inca nu inteleg corect cauzele unui deces, pot ajunge sa creada ca sunt responsabili pentru disparitia persoanei pierdute. In acest caz, este important pentru parinti sa explice cat mai clar, in modalitati adecvate varstei copilului, care a fost cauza mortii (boala, accident etc).

Jocuri si joaca pe tema mortii. Scenariile de joaca in care moartea si ritualurile associate acesteia sunt recreate sunt de asemenea frecvente si ii ajuta pe copii sa gestioneze emotiile traite si sa inteleaga mai bine evenimentul in sine.


Anxietatea de separare si nevoia de atentie. Mai ales cand este vorba de pierderea unei persoane apropiate, care a facut parte din viata de zi cu zi a copilului, pot sa apara probleme legate de separare (de exemplu, refuzul de a mai merge la gradinita sau de a ramane acasa cat timp parintele este plecat) si o nevoie mai intensa de afectiune si atentie din partea parintilor. Este esential in acest caz ca parintii sa reactioneze cu blandete, calm si afectiune fata de copil, raspunzand pe cat posibil nevoii acestuia de a se simti in siguranta si protejat.


*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe