characters characters

Disciplina copilului in perioadele stresante

Propus de: SuntParinte.ro   |   12 februarie 2021    |   695 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 18 ani +, 0 - 3 ani.

disciplina copilului in perioadele stresante
In perioadele de stres, in mod natural, tindem sa avem mai putina rabdare si energie cu copiii nostri. De aceea, relatia parinte-copil are de suferit atunci cand parintii trec printr-o perioada stresanta, iar metodele de disciplinare ale copilului nu dau rezultatele dorite.

Citeste si:

Diferenta dintre disciplina si pedeapsa

5 principii care te ajuta sa il disciplinezi pe copil fara pedepse


Disciplina copilului in perioadele stresante

Pentru ca nicio metoda de disciplina nu functioneaza daca nu porneste de la o conectare emotionala autentica dintre parinte si copil si pentru ca in momentele stresante tindem sa fim mai reci cu cei din jur, conectarea emotionala cu copilul tau este primul aspect pe care este bine sa il ai in vedere.

Acorda atentie nevoilor tale emotionale. Grija de sine este deseori pe ultimul loc in perioadele de stres, desi tocmai atunci ar trebui sa fie prioritizata, pentru ca tocmai aceste momente iti solicita rezervele de energie si rabdare. Pe cat posibil, incearca sa dormi suficient, sa te hranesti sanatos si sa iti oferi cateva momente de liniste in fiecare zi. Alte feluri in care poti avea grija de tine in perioadele stresante: evita consumul excesiv de stiri care iti produc stres, evita discutiile despre subiecte stresante cu partenerul de cuplu, concentreaza-te pe o singura activitate o data si incearca sa iesi in natura cat mai mult.

Cand copilul tau are un comportament dificil, incearca sa afli nevoia din spatele acestuia. Desigur, in unele situatii va fi nevoie sa intervii si sa opresti comportamentul copilului tau. De exemplu, daca copilul tau il loveste sau impinge in mod repetat pe fratele sau, va fi nevoie sa iei o masura imediata „Loviturile dor. In familia noastra vrem sa fim cu totii buni unii cu altii, iar asta inseamna sa nu lovim.”. Totusi, daca iti doresti ca acest comportament sa inceteze, va fi nevoie sa identifici nevoia copilului. Violenta copiilor are de multe ori la baza furia pe care nu o pot controla sau sentimentul de injustitie. Alteori, conflictele dintre frati au la baza nevoia unuia dintre copii de atentie sau o rivalitate nerezolvata. Comportamentele dificile ale copilului apar de cele mai multe ori pentru ca ii este greu sa faca fata emotiilor de nefericire pe care le simte, iar in acest sens, va avea nevoie de tine pentru a se deschide si a vorbi despre ceea ce simte.

Prevenirea momentelor dificile. Momentele tensionate pot fi evitate daca acorzi atentie potentialilor declansatori si posibilelor amenintari la linistea familiei tale. Iata cateva modalitati prin care poti preveni conflictele si comportamentele dificile ale copilului:


Fa un efort constient pentru a introduce umorul si rasul 
in familie, pentru a reduce stresul si a creste conexiunea dintre tine si copil.


Foloseste rutine
care sa il ajute pe copil sa stie la ce anume te astepti din partea lui. Rutinele il vor face sa se simta in siguranta si mai putin anxios.


Intampina orice emotie cu acceptare si calm.
Aminteste-ti ca furia poate inseamna tristete sau frica, iar copilul tau s-ar putea sa aiba nevoie nu de cearta, ci de calm din partea parintilor. Cu cat vei crea un spatiu in care copilul sa simta ca e in siguranta din punct de vedere emotional, cu atat copilul va fi mai putin coplesit de emotii.


Inainte de a incepe sa lucrezi ceva sau sa te concentrezi pe altceva decat copilul tau, asigura-te ca nevoile lui emotionale au fost indeplinite.
In acest mod, copilul tau nu se va simti neglijat si nu va simti nevoia sa te intrerupa. Nimic nu e mai neplacut pentru copii decat sa isi vada parintii prezenti fizic langa ei, insa absenti emotional.


Incurajeaza granitele interpersonale sanatoase in familie.
Acest lucru inseamna ca timpul petrecut separat sa faca parte din normalitate, ca fiecare membru al familiei sa aiba dreptul sa isi exprime preferintele, nevoile si emotiile fara ca alti membri ai familiei sa reactioneze exagerat.

 
*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe