characters characters

Perspectiva unui parinte: Cum am sarbatorit 1 Decembrie

Propus de: Valentina Cretan   |   04 decembrie 2010    |   4199 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani, 11 - 15 ani.

Patriotismul se invata in primul rand acasa, in familie, ca toate valorile reale, ca tot ceea ce ne ghideaza in viata. A fi roman nu inveti nici la scoala, nici de la televizor, nici din carti, inveti mai intai de la parinti. Am vorbit copiilor in toate generatiile despre semnificatia acestei zile, am organizat diverse festivitati, dar impactul cel mai puternic este cel al actiunilor desfasurate cu familia de 1 Decembrie.

 

Anul acesta am sarbatorit Ziua Romaniei intr-un grup de prieteni. Ei fac acest ceremonial de 6 ani. Ne-am adunat aproape 30 persoane din trei generatii: bunici, parinti si copii. Fiecare a avut o serie de responsabilitati, pe care si le-a asumat cu toata seriozitatea.
 
Totul a fost pregatit cu mare atentie din timp:
  • a fost selectata numai muzica romaneasca, incepand cu Imnul Romaniei, folclor autentic romanesc, Hora Unirii, cantece vechi patriotice (Noi suntem romani, Cantecul lui Stefan cel Mare, Imnul eroilor, Marsul lui Tudor...) si pana la muzica romaneasca moderna;
  • meniul a fost intocmai romanesc: costita cu fasole, toba, caltabos, telemea, muraturi de la butoi, paine facuta in casa, tuica fiarta si vin de buturuga, siropuri din fructe;
  • s-a gatit la ceaun, pe pirostrii, la foc molcom de lemne;
  • decorurile au fost realizate de copii: au pictat stegulete carora le-au fixat betele cu mare atentie; de asemenea copiii si-au pictat obrazul drept in culorile drapelului;
  • fiecare participant a purtat in piept tricolorul, iar o doamna a imbracat un costum popular vechi;
  • desertul a fost special – tortul cu conturul tarii in cele trei culori, iar in interior scria La multi ani, Romania!
Ne-am salutat cu „La multi ani, romane!”, am cantat cu totii si am jucat Hora Unirii, am discutat despre Romania de altadata si de acum, fiind trei generatii, am acoperit o perioada mare de timp. Fiecare a vazut Romania si prin ochii celuilalt, iar copiii nostri au inteles cu adevarat de ce de 1 Decembrie romanii au liber. Nu toti romanii stiu asta.

Va mai amintiti refrenul „Traiasca-n libertate si liniste poporul / Traiasca Romania / Traiasca tricolorul!”? Copiii nostri l-au invatat de 1 Decembrie. Pentru ei are o alta semnificatie acest cantec.

Tu cum ai sarbatorit Ziua Nationala a Romaniei?

Institutor Valentina Cretan, Scoala Nr.22 „Mircea Eliade”, Craiova
Despre autoare:

“Sunt invatatoare de 22 de ani, gradul didactic I, am studii superioare in domeniul masuratorilor terestre si cadastrului, domeniu in care am si profesat ocazional in ultimii 6 ani. Munca la clasa, cu copiii, este adevarata mea chemare, este profesia in care ma regasesc.  Sunt casatorita si am un baiat in clasa I. Sunt titulara la o scoala de prestigiu in Craiova si in judetul Dolj - Scoala nr.22 "Mircea Eliade". Sunt un om obisnuit.”

 

Comentează:
3 comentarii

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu
  • Corina Diana Teleagă
    Corina Diana Teleagă    05.12.2011 - 20:59
    Sunt învățătoare la clasa I. Am avut surpriza să constat că, dacă spui ce trebuie atunci când trebuie, copiii pot simți și emoție patriotică și reacționează în mod concret.
    În fiecare dimineață cântăm primele două strofe ale Imnului de Stat al României, strofe pe care le-am analizat împreună la începutul anului școlar. Dar înainte de asta spunem împreună o rugăciune. În timpul rugăciunii am observat că unii țineau mâinile în buzunare. Pe un ton obișnuit, ca și cum nu s-ar fi întâmplat nimic, am menționat la final că rugăciunea se spune cu mâinile împreunate, iar Imnul, cei care își iubesc țara îl cântă cu mâna dreaptă pe inimă. A doua zi cu toții au cântat imnul cu mâna dreaptă pe inimă. Și de atunci așa e de fiecare dată.
    O altă întâmplare: în timpul unei drumeții, au început să intoneze spontan cântecele învățate în primele săptămâni de școală. Unul dintre cele a fost Imnul, de fapt cele două strofe...
    Eu mai am speranță.
  • Utilizator Anonim
    CARMINA    30.11.2011 - 22:44
    Are dreptate cel dinasinte....Copiii nostri nu stiu si nu simt nimic din patriotism.... Abia inavata obligati versurile imnului!!!! Ca romani nu suntem uniti si copiii percep cel mai acut acestlucru!! Cred ca daca ar asculta poate muzica folk romaneasca, poate sa -i ducem la un muzeu de istorie , poate sa ne plimbam prin naumite orase cu rezonanta istorica, sa vada mausolee, monumnete, sa inteleaga macar un crampei din istoria poporului roman..... macar cateva versuri de COSBUC din vol. Ostasii noastri.....NU STIU 111 DAR CEVA TREBUIE FACUT PENTRU MICUTII NOSTRI, CARE PRIVESC DIRESCT SPRE EXTERIOR, SPRE STRAINATATE ,IAR NOI... CU CINE NE VOM MANGAIA BATRANETILE?????
  • Utilizator Anonim
    nobody    26.11.2010 - 16:41
    In general in fiecare an s-a lucrat. Asa zisa zi nationala este ceva simbolic. Noi "astia" sarbatorim aceasta zi citind ceva de Paunescu sau povestind din ceea ce ne mai amintim din vremurile in care toate aveau un sens.
    Personal am fost un elev bun, un student bun, am un brevet de inventie ar sunt mai mult decat intristat de ceea ce se intampla cu noi in tara, in viata de zi cu zi. Ne intoarcem fata de la adevar pe zi ce trece. Suntem o generatie cladita corect , cu asezare corecta fata de tara, dar suntem lasati singuri la necaz.
    Salutari si numai bine... :(

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe