characters characters

Preadolescentul timid

Propus de: SuntParinte.ro   |   10 februarie 2012    |   4159 vizualizări

Varsta: 11 - 15 ani.

preadolescentul timidAi vrea ca fiul sau fiica ta sa aiba mai mult “curaj” atunci cand interactioneaza cu alte persoane? Ti-ar placea sa se afirme in plan social mai mult, pentru ca stii ca are o multime de calitati care trec neobservate de ceilalti pentru ca este prea “timid”? Timiditatea se manifesta la orice varsta si cu cat trece mai mult timp fara a lua masuri, cu atat exista mai multe sanse sa se agraveze.
 
 
 

Cum se comporta preadolescentul timid?

-    este pasiv in situatii sociale si nu se exprima decat daca este intrebat,
-    evita sa priveasca in ochi persoana cu care comunica,
-    evita situatiile noi,
-    are voce scazuta, vorbire lenta si dificultati in exprimare,
-    prezinta ticuri nervoase.

Care sunt gandurile si emotiile pe care le traieste o persoana timida intr-o situatie sociala?
- se asteapta ca cei din jur sa o critice, sa o respinga sau sa se amuze pe seama ei,
- considera ca nu stie cum “este bine” sa reactioneze in situatia respectiva, iar toti ceilalti din jur stiu,
- are ganduri negative referitoare la ea insasi, la situatia in care se afla si la persoanele din jur,
- persoana considera (de multe ori, inconstient) ca cei din jur ii sunt superiori,
- datorita acestor ganduri, apar emotii precum rusinea, anxietatea, tristetea, dezamagirea, senzatia de a fi respins de cei din jur.

Cum poti sa iti ajuti copilul?


1. Recomanda-i sa identifice gandurile, emotiile si comportamentele pe care le face intr-o situatie sociala. Explica-i faptul ca multe dintre aceste ganduri sunt pur si simplu invatate de-a lungul timpului, ca apar in mod automat, fara sa fie neaparat adevarate. Luati fiecare gand pe rand si analizati-l logic. De exemplu: cat de probabil este ca in toate situatiile, toate persoanele din jur sa il critice? De cate ori a fost pana acum criticat in public de catre altcineva? Ce modalitati exista pentru a face fata criticii sau reactiei negative a unei alte persoane? Gasiti impreuna raspunsuri la aceste intrebari sau lasa-l doar pe copil sa se gandeasca la ele.

2. Pentru a-l incuraja sa comunice cu tine despre ce simte si ce gandeste atunci cand se simte intimidat, povesteste-i si tu despre situatiile in care nu te-ai simtit confortabil in prezenta altor persoane. Este foarte probabil ca, macar atunci cand erai copil, sa fi intalnit persoane sau situatii care te-au intimidat. Impartaseste din experienta ta: ce simteai si ce gandeai atunci si cum ai reusit sa intelegi de ce emotiile si gandurile tale nu erau adecvate.

3. Incurajeaza-l sa se implice tot mai mult in situatii sociale. Multe dintre temerile noastre sunt depasite daca ne confruntam treptat cu obiectele, persoanele sau situatiile care ne sperie. In psihoterapie, aceasta tehnica poarta numele de “expunere”. Este important ca expunerea copilului in situatii sociale sa aiba loc treptat si ca acesta sa fie pregatit dinainte pentru ele. Poate incepe cu situatii in care interactioneaza cu o singura persoana, apoi cu doua, apoi cu mai multe. Chiar daca la inceput se va simti neplacut, va resimti un nivel crescut de disconfort, incet, incet, prin exersare va invata sa faca fata mai usor acestor tipuri de situatii.

4. Invata-ti copilul ca primul pas pentru a-si invinge timiditatea este sa o accepte. Daca este si o resimte ca fiind intr-adevar un defect, atunci este important sa il accepte ca facand parte din el. A constientiza ca nu este singurul cu un astfel de defect, ca mai sunt si altii, ca are o multime de alte calitati care ii pun in valoare adevarata personalitate, il poate ajuta sa caute metode prin care sa isi reduca din simptomele pe care le are atunci cand simte ca il cuprinde timiditatea.

5. Evita sa iti compari copilul cu alte persoane ori cu alti membri ai familiei. Acest lucru il  va determina sa fie si mai inchis in sine si mai retras. Asa ca, accepta ca parinte ca fiecare copil este diferit, fiecare are atat calitati cat si defecte si sunt unici. Cu fiecare in parte trebuie abordate metode diferite de comunicare si interactiune fiindca nevoile lor sunt diferite. Comparatiile intre frati sau intre copilul tau si alti copii duc doar la competitie si rivalitate siil pot determina pe copilul tau sa creada ca nu il apreciezi pentru ceea ce este.
 
6. Ajuta-l sa dea atentie imaginii sale personale. Multi preadolescenti sunt timizi si pentru ca nu sunt multumiti de imaginea lor fizica sau pentru ca simt ca cei din jur nu ii considera atragatori . Desi poate parea un punct de vedere superficial, imaginea fizica poate deveni o sursa importanta de griji si nemultumiri a copilului tau, incepand cu varsta preadolescentei. Incearca sa il ajuti sa isi descopere stilul personal de vestimentatie, de coafura si ofera-i ocazia sa corecteze acele defecte fizice pe care (crede ca) le are.

7. Invata-l sa aiba incredere in sine. Ajuta-l sa isi valorifice aptitudinile si sa invete lucruri noi, care sa ii dea motive sa creada in propriile abilitati. Treptat, realizand activitati care il intereseaza si pentru care are aptitudini, copilul invata sa se perceapa ca pe o persoana valoroasa, care are ce sa le ofere celor din jur. Astfel, interactiunea cu ei va fi mai usoara. Citeste aici mai mult despre cum poti sa-l inveti sa aiba incredere in sine.

8. Cauta ateliere sau cursuri de comunicare pentru copii si adolescenti. Exista cursuri de comunicare asertiva, de formare a aptitudinilor de lider sau de negociere, din urma carora copilul tau poate beneficia.

Copilul tau este timid? Cum il ajuti sa faca fata situatiilor sociale?

 

Iti recomandam sa citesti si:

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

  • Copiii timizi
    Cum pot cadrele didactice sa ii ajute pe elevii timizi
    10 octombrie 2017   

    Atunci cand cei din jur le apreciaza calitatile si ii accepta fara a-i critica, elevii timizi vor descoperi ca socializarea poate fi si placuta si ca nu este nevoie sa o evite cu orice pret.

  • Comportament asertiv
    Ce inseamna comportamentul asertiv
    08 martie 2017   

    In sine, cooperarea cu cei din jur este desigur, un lucru pozitiv. Insa copiii au nevoie sa invete si cum sa spuna nu, cum sa isi exprime emotiile si cum sa reactioneze atunci cand fac greseli.

  • Cand copilul traieste in ridicol, invata sa fie timid
    Cand copilul traieste in ridicol, invata sa fie timid 14
    05 aprilie 2013   

    “Hai, nu te supara acum. Ce, nu se mai poate glumi cu tine?” este o replica frecvent utilizata de copiii sau adultii carora le place sa ii puna pe altii intr-o postura ridicola.  Adevarul este ca intre a glumi si a pune pe cineva intr-o situatie ridicola este o linie fina, pe care multi dintre oameni o depasesc usor, uneori chiar si in relatia cu un copil. Orice copil ridiculizat este pus intr-o situatie din care nu poate castiga: daca riposteaza si arata ca este afectat, risca sa fie ridiculiza

Mai multe