characters characters

Despre egoism la copii

Cum sa nu cresti un copil egoist

Propus de: SuntParinte.ro   |   22 decembrie 2016    |   3002 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani, 11 - 15 ani.

despre egoism la copii
Preocuparea pentru fericirea copiilor, pentru a-i creste respectandu-le drepturile si oferindu-le afectiune si iubire neconditionata au schimbat mult felul in care ne crestem copiii. Multi parinti care au facut sacrificii pentru a le oferi copiilor lor tot ce este mai bun pot avea surpriza sa descopere ca cei mici sunt destul de egoisti, ca nu apreciaza ce au si nu se gandesc prea des la nevoile sau preferintele celor din jur.

La prescolari, generozitatea nu este si nu poate fi o trasatura caracteristica pentru toti copiii. Dupa varsta de 3-4 ani insa, copiii incep sa fie capabili sa imparta jucariile cu alti copii si sa dea dovada de generozitate.

Cum poti incuraja generozitatea la copilul tau?

Fa diferenta intre nevoile si dorintele lui

Cea mai simpla modalitate de a incuraja egoismul la copii este de a-i creste ca si cum dorintele lor sunt intotdeauna pe primul loc. Multi parinti nu fac diferenta intre nevoi si dorinte, considerand ca a-l iubi pe copil inseamna a-i oferi tot ce acesta isi doreste, cat mai repede cu putinta.

„Traim intr-o lume centrata pe nevoile copilului. Parintii isi organizeaza activitatile in jurul nevoilor copilului. Uneori ai impresia ca sufera de alergie la momentele in care el mic intampina obstacole sau dificultati.”, sustine psihologul Richard Weissbourd. Ca rezultat al acestei atitudini din partea parintilor, copiii isi dezvolta comportamente prin care pretind sa li se dea, sa fie ajutati indiferent de situatie si consecinte, pierzandu-si abilitatea de a dezvolta rezilienta si strategii de a gestiona situatii dificile. Astfel, ia nastere egoismul, dar si neajutorarea invatata.

Constientizeaza felul in care ne influenteaza consumerismul

Problema egoismului are si radacini culturale si sociale. O cultura in care se pune accentul pe bunuri materiale, consumerism, aspect fizic si detinere de obiecte/titluri/functii a indepartat valori precum empatia, bunatatea si generozitatea. „Copiii de astazi sunt cu 40% mai putini empatici, fata de copiii de acum 30 de ani.”, sustine Michele Borba, psiholog educational. Incearca sa contrabalansezi aceasta influenta a epocii in care traim, punand la randul tau accent pe relatiile frumoase cu cei din jur, pe respectul acordat oamenilor indiferent de statutul social sau economic, pe simplificarea stilului de viata.

Asuma-ti responsabilitatea de a refuza copilul

„Parintii nu mai sunt parintii de altadata. Alearga prea mult de la o activitate la alta, trec prin episoade de burn out si nu se mai comporta ca niste parinti. E crucial ca parintii sa inteleaga ca ei sunt cei care iau decizii. Acasa, nu ar trebui sa fie echivalentul democratiei.”, adauga Bobbi Wegner, psiholog in domeniul sanatatii clinice. Chiar daca iti permiti sa oferi copilului tau tot ce isi doreste, imediat ce si-a exprimat aceasta dorinta, este benefic pentru el sa nu faci de fiecare data acest lucru. A astepta pana obtine un obiect, a face eforturi pentru acesta sau a cantari argumentele pro si contra cumpararii acestuia sunt experiente care il vor ajuta pe copil pe termen lung.

Fii tu insuti generos fata de cei din jur

Descopera bucuria de a ajuta si de a darui celor care au nevoie de sprijin. Vorbeste copilului tau despre momentele in care tu insuti ai fost ajutat de alte persoane atunci cand ai avut nevoie. Participa alaturi de copilul tau la actiuni caritabile, astfel incat cel mic sa descopere felul in care traiesc alti oameni, mai putin norocosi.

Invata-l pe copil sa inteleaga perspectiva altora

Studiile arata ca acei copii care inteleg punctul de vedere al altora sunt mai usor adaptabili, mai populari si au relatii sociale mult mai sanatoase. Il poti ajuta pe copil sa isi exerseze aceasta abilitate daca il intrebi din cand in cand cum crede ca se simt alte persoane in anumite situatii sau cum s-ar simti el insusi daca ar fi intr-o anumita situatie. De exemplu, daca un copil este respins de ceilalti copii la locul de joaca, il poti intreba pe copilul tau cum crede ca se simte acesta.

Richard Weissbourd, psiholog si conferentiar la Harvard Graduate School of Education, incurajeaza parintii sa renunte la a mai fi atat de obsedati cu privire la cum se simt copiii in fiecare moment. „Ajuta-ti copilul sa se concentreze pe cum anume se simt ceilalti din jurul lui. Pe masura ce va creste va sti sa manifeste empatie fata de propria familie si de prieteni, insa trebuie sa invete cum sa isi dezvolte empatia si fata de alti oameni. De aceea, recomandam parintilor sa largeasca cercul de preocupari al copiilor. Copiii de gimnaziu si liceu ar trebui sa invete sa fie preocupati si de situatia sinistratilor sau de modul in care traiesc oamenii din tarile mai putin dezvoltate”, mai adauga Weissbourd. In plus, pentru a nu creste copii egoisti, e important sa le oferim acces la informatie. Daca mass media prezinta cazuri de familii nenorocite de soarta, tragedii in lume, e important sa permitem copiilor sa le vada si cu ajutor, sa le inteleaga.

Nu forta copilul sa fie generos.

Poti sa il indrumi catre generozitate, sa ii oferi un model, sa ii oferi informatii si ocazia de a ajuta, dar a-l forta sa ajute sau sa daruiasca, atunci cand nu isi doreste acest lucru, nu va face decat sa duca la rezultatul opus celui dorit.

Invatandu-l pe copil sa fie generos, il inveti sa priveasca viata cu mai putin incrancenare, sa ii vada pe cei din jur cu mai multa intelegere, respect si compasiune, cu alte cuvinte, sa fie mai fericit.


*Sursa foto:https://www.flickr.com/photos/sharisberries/14935731998/

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe