characters characters

Depresia postnatala

26 noiembrie 2015    |   988 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 18 ani +.

depresia postnatalaVenirea unui copil pe lume este un moment de bucurie pentru intreaga familie, insa foarte putini parinti sunt pregatiti cu adevarat pentru schimbarile care urmeaza. In foarte multe cazuri, urmeaza anxietate si stari de tristete, care le afecteaza atat pe mame, cat si pe tati. Informatiile despre depresia si anxietatea postnatala sunt esentiale pentru a depasi mai usor aceste probleme.

Dupa nastere, sunt frecvente starile emotionale de tristete, plans sau stima de sine scazuta. Aceste stari se mai numesc in enegleza „baby blues” si incep in primele 3-10 zile de la nasterea copilului si pot dura de la cateva zile la la cateva saptamani. Tristetea dupa nastere este foarte frecventa, estimandu-se ca 80% dintre femeile care nasc sunt afectate de asemenea modificari ale dispozitiei. In general, aceste stari de tristete pot fi gestionate de catre mame si dispar repede.

Pentru a pune diagnosticul de depresie postnatala, durata simptomelor trebuie sa depaseasca cel putin doua saptamani.

Depresia postnatala - simptome

Cele mai comune semne ale depresiei postnatale sunt:

 • stari de tristete
 • plans fara un motiv anume
 • lipsa de speranta cu privire la viitor
 • devalorizare personala
 • incapacitatea de a gestiona problemele care apar
 • stari de iritare si furie
 • sentiment de vinovatie
 • stare de ostilitate fata de sot sau partener
 • stare de ostilitate sau indiferenta fata de copil

Alte simptome pot include perturbari ale ciclului somn-trezire, dificultati de concentrare si de a lua decizii, apetit scazut si uneori ganduri de suicid, autoranire sau ranirea copilului. Oboseala si lipsa somnului pot da nastere la stari de tristete si iritare, insa acestea sunt reparabile prin odihna si relaxare.

„Depresia mea postnatala a aparut ca o umbra care incet incet te acopera. In fiecare dimineata ma trezesc cu o greutate enorma in piept, iar viata mea pare ca nu mai are nicio culoare. Singurele lucruri care-mi ofera confort sunt fanteziile mele personale despre cum mi-as dori sa se termine totul, sa scap de toate, de responsabilitati si de toti”. (o mamica diagnosticata cu depresie postnatala).

Depresia postnatala poate interfera cu activitatile zilnice si poate fi asociata si cu un nivel ridicat de anxietate. Unele mamici se afla in ipostaza de a nu-si accepta copilul, nu se simt capabile sa aiba grija de el si se simt foarte anxioase atunci cand trebuie sa iasa din casa.

In unele cazuri, pot sa apara ganduri de a-si rani copilul. Aceste ganduri nu apar in toate cazurile, iar procentul femeilor care pun in practica aceste ganduri inspaimantatoare este foarte redus. Este foarte important ca in cazul in care apar astfel de ganduri, mama sa apeleze la sprijin: psiholog, prieteni sau rude. In astfel de cazuri este deosebit de important suportul social si moral pe care il primeste tanara mamica.

Specialistii vorbesc si de asa numita psihoza postnatala, o conditie medicala foarte rara, care se dezvolta dupa nasterea copilului. Psihoza postnatala afecteaza 1 din 1000 femei, iar ca simptome putem aminti:

 • simptome bipolare- trecerea foarte rapida de la tristete la bucurie si invers
 • iluzii si halucinatii care sunt ilogice si legate de copil: halucinatii auditive (persoana aude voci care ii spun sa isi raneasca bebelusul)sau convingeri irationale (de exemplu, convingerea ca bebelusul are puteri magice)

Psihoza postnatala necesita o atentie deosebita si e privita ca o urgenta medicala fiind necesare interventii de specialitate.

Depresia postnatala - cauze

De ce apare depresia postnatala?

Specialistii sustin ca nu exista o cauza anume, insa au identificat factori care sunt asociati frecvent cu depresia postnatala:

 • modificarile hormonale
 • un istoric de probleme mintale
 • experientierea unor forme de abuz in trecut
 • stima de sine scazuta
 • situatie financiara precara
 • evenimente majore de viata

Ce tratament exista pentru a reduce simptomele depresiei postnatale?

Specialistii sustin ca tratamentul inseamna o combinatie de sprijin practic si moral, consiliere si psihoterapie. Sprijinul si intelegeerea partenerului de viata este foarte important. In unele cazuri in care simptomatologia este mai acuta, se recomanda si antidepresive.

Parintii au nevoie de indrumari si consiliere in timpul sarcinii si dupa sarcina, pentru a putea detecta semne care pot sa anunte depresia postnatala. De asemenea, contactul si suportul cu familia si cei jur este important, iar comunitatile online ale tinerilor parinti pot fi un ajutor suplimentar.

In plus, se recomanda proaspetilor parinti, exercitii fizice care sa ii ajute sa se relaxeze si sa se detaseze pentru cateva zeci de minute.

*Sursa foto: nenetus, FreeDigitalPhotos.net

Adauga tu primul comentariu:

 • Numele tau
  *Camp obligatoriu
 • Scrie aici comentariul tau!
  (maxim 1000 caractere)
 • Introdu codul de securitate alaturat

  Nu înţeleg codul
  *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

 • Cresterea post-traumatica
  Cresterea post-traumatica sau urmarile pozitive ale unei situatii dificile
  25 noiembrie 2021   

  Uneori, situatiile traumatice sunt urmate de transformari pozitive personale: adoptarea unor noi principii de viata, schimbari benefice ale imaginii de sine si, in general, adoptarea unei perspective mai echilibrate asupra vietii.

 • Relatii de familie dificile
  Cum putem face fata relatiilor de familie dificile
  19 noiembrie 2021   

  In general, in toate familiile exista ruda aceea careia poti sa ii spui orice, ruda care te poate ajuta financiar in caz de nevoie, dar si ruda care pare sa te judece si sa te critice in permanenta sau care te indeparteaza din diverse motive.

 • Nevoile emotionale ale parintilor
  Nevoile emotionale ale parintilor
  19 octombrie 2021   

  Parintii sunt responsabili de sanatatea si starea de bine a celor mici, iar cand parintii nu sunt bine, nu vor avea energia necesara pentru a oferi sprijin copiilor. De ce ne este insa dificil sa acceptam cu adevarat aceasta idee si tindem sa ne neglijam propriile nevoi chiar si atunci cand nu este necesar?

Mai multe