characters characters

De ce nu este buna severitatea

Propus de: SuntParinte.ro   |   29 martie 2010    |   3111 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

Un numar mare de comentarii au vizat argumentele impotriva utilizarii severitatii in educatie. Urmarile negative ale unei abordari severe din partea parintilor au fost formulate astfel de catre respondenti la sondajul nostru:
 
  •  Severitatea il indeparteaza pe copil de parinte. Isi va gasi sfatuitor intre prieteni. (vizitator)

  • Severitatea induce: obedienta/duplicitate/imagine de sine negativa avand drept rezultat un invins si nu un invingator. (vizitator)

  • Severitatea afecteaza sensibilitatea copilului, il inhiba sau frustreaza. (vizitator, parinte si cadru didactic)

  • Severitatea exagerata duce la frica, iar copilului atunci cand ii este frica de parinte nu face altceva decat sa se ascunda de noi ca parinti pentru a-si duce la indeplinire obiectivele propuse, indiferent daca sunt bune sau rele. Cel mai bine este sa ai o relatie deschisa, de comunicare, pentru ca astfel il poti ajuta mai mult, deoarece stii ce vrea sa faca. (vizitator)

  • Ar putea sa indeparteze copilul de el si sa-i creeze mult "rau" in sensul ca acel copil isi va pierde increderea in fortele proprii si ar avea probleme de comportament. (vizitator)

  • Se va indeparta de tine si va gasi in alte persoane...prieteni sau anturaje nepotrivite.... sprijinul si intelegerea pe care tu nu i le-ai oferit la nevoie...(vizitator, parinte si profesor)

  • Este mai bine sa le castigi increderea copiilor decat sa fii prea sever fiindca atunci, copiii se ascund si incep sa isi minta parintii prea severi. (Maria, parinte)

  • Severitatea inhiba, ingradeste dezvoltatea copilului. (gheorghita)

  • Nu este bine sa fii sever deoarece copilul poate avea multe secrete fata de tine si nu ar vrea sa stii. (vizitator)

  • Severitatea exagerata duce la frica. (livia, parinte)

  • Severitatea poate face un copil sa fie si mai putin comunicativ. (vizitator)

  • De multe ori severitatea duce la indepartarea copilului de tine. (dana valuch)

  • Severitatea trebuie evitata, ea introduce constrangeri care pot deforma personalitatea. Severitatea devine necesara doar cand copilul nu intelege altfel lectiile utile in viata. (Emil Ipate)

  • Severitatea nu este o solutie. Eu am copiii ,,mari". Nu trebuie sa fii sever, daca tu tie insati nu iti impui reguli severe. Cu cat esti mai sever, cu atat copilul va gasi argumente sa te contrazica. Nu va fi de acord niciodata cu opiniile, tale, chiar daca esti tolerant si intelegator. Lumea lui are alte perspective, alte teluri si nu vei fi compatibil cu idealurile lui. A gasi portite de comunicare cu propriul copil consider cea mai grozava realizare a unui parinte. Copii te tolereaza din mila si compasiune, sau ca asa trebuie. In strafundul sufletelor lor nu vor fi niciodata de acord cu deciziile unui parinte sever. (vizitator)

 
 
  • Copiii mei sunt prietenii mei, partenerii mei. Nu severitatea ne face mai buni ca parinti, ci increderea in ei, respectul fata de opinia lor. Prin severitate nu veti obtine niciodata feed-back-ul atat de necesar pentru o relatie! Comunicati cu copilul! Un parinte nu este "seful", iar copilul "subaltern"; e o greseala capitala. Este sfatul unui parinte de 45 de ani, cu copii de 20 si 13 ani. (otilitmatner, parinte)

  • Eu cred ca un parinte sever nu poate oferi o educatie foarte buna din moment ce copilul ajunge sa nu faca acele lucruri datorita fricii de parinti. Sa nu uitam ca fiecare dintre noi am fost copii si uneori avem nevoie sa redevenim copii. Severitatea este in cele mai multe cazuri factorul declansator al conflictelor dintre parinte si copil...de cele mai multe ori copiilor parandu-se ca parintii le vor raul si nu binele. (adnana, parinte)

  • Buna ziua! Severitate e un cuvant cam dur. E bine sa fii un pic exigent cu copilul, dar asta nu inseamna ca trebuie sa-i inspiri teama, frica. (vizitator)

  • Severitatea in exces nu-si are rostul in educatia copiilor, eu am 2 gemeni de 7 ani si va marturisesc ca, cu dragoste si multa rabdare in a le asculta dorintele,fara a-ai "rasfata", am reusit sa-i cresc singura si sunt mandra de ei. Sunt convinsa ca la toamna cand vor merge la scoala, nu vor primi reprosuri gen "Nu ai cei 7 ani de acasa". In concluzie, severitatea nu duce decat la derutarea educatiei copiilor, poate pe viitor insa cand copiii vor intra in anturajul altora care sa le influenteze comportamentul, voi aplica putina severitate, cu inteles de pedepse si reguli, cine stie...mai vedem. (rita bejan, parinte)

  • Daca in familie persista severitatea, atunci copii nostri vor fi timizi toata viata lor pur si simplu nu vor avea dreptul la opinia proprie el va fi inconjurat de frica. (vizitator)

  • E greu sa fii sever cu cei carora le-ai dat viata! Dar, le poti explica si arata, prin exemplu personal mai ales, ca daca respecta niste reguli in raport cu ceilalti, vor fi si ei la rindul lor respectati. E atat de greu sa fii parinte, cu atat mai mult un parinte bun! Trebuie sa gasesti calea spre sufletul copilului, sa-l convingi ca poate apela la ajutorul tau si in situatiile limita, cu care se confrunta tot mai des in ultima vreme! Indiferent de virsta pe care o are copilul tau! O relatie deschisa, incredere reciproca, zimbetul, dar si parerile mai ferme cateodata, sunt in multe cazuri solutii in relatia cu copiiii tai!

  • Nu ma mir ca tot mai multi copii cauta intelegere, afectiune in alta parte (prieteni, alcool, tigari, droguri) daca majoritatea parintilor crede ca severitatea e solutia:|. (ioana, vizitator)

  • Severitatea excesiva inchide copilul in sine, ridica bariere in comunicare si relatia parinte-copil. (Sovan Dan)

  • Severitatea excesiva poate inhiba copilul, determinandu-l sa-si ascunda adevaratele intentii si ganduri. (vizitator)

  • Spune "nu" severitatii, se poate rezolva si cu vorba buna. (maya)

  • De cele mai multe ori severitatea excesiva poate duce la diferite afectiuni psihice, de aceea este indicat a se utiliza forme de convingere indirecte precum exemplele de forma pozitiva combinate cu cele negative, acestea ducand la tragerea unor concluzii cu efect direct asupra comportamentului copilului. (raileamumariusdan)

  • Severitatea este uneori exagerata si duce la teama, neincredere in propriile forte, are tot timpul frica de acel cineva care i-a impus-o; sunt de parere ca discutiile sunt cele mai reusite sau sa-i spunem mai degraba morala ...(Nuta)

  • Severitatea excesiva poate face ca un copil sa se razvrateasca sau sa devina un inadaptat. (vizitator)

  • Pentru mine severitatea nu serveste decat la rezultate imediate (gen armata : ordinul se executa nu se discuta) dar fara adeziunea copilului in ceea ce face si traieste. Uneori ea provoaca rani in sufletul copilului care adesea nu se vindeca decat foarte greu sau chiar niciodata. Eu cred ca un parinte trebuie sa fie exigent si nu sever. (Antoci Ionel)

  • Nu cred in orice severitate, dar in consecventa, in reguli explicate si acceptate de parti (copil parinte) cred! Severitatea poate duce la frica si urmarile sunt grave! Aceasta e opinia mea! (Lascu Mircea)

  • Copiii crescuti in severitate au frustrari care se repercuteaza mai tarziu, au in viata probleme de comunicare si adaptabilitate, inteleg realizarea unui obiectiv nu prin stimularea inteligentei ci prin stilul ,,smuls" (in forta), de multe ori invata de frica si pe de rost (tocesc) fara sa faca judecati de valoare, rationamente, fara creativitate proprie; exista o mare deosebire intre un copil care invata de frica, datorita severitatii parintilor si altul care invata din convingere, care are niste obiective clare pentru viitor, isi proiecteaza viitorul cu convingere, cu altruism, cu respect pentru semeni, cu dragoste de parinti, manifesta o atitudine colegiala si apropiata fata de colegii de clasa, este optimist, vesel, se manifesta in toata plenitudinea trasaturilor sale psihice, etc..Pe un copil crescut in familie in acest mod prietenos, fara severitate, institutiile de educatie specializate il formeaza si il modeleaza cu usurinta cu care un mare artist creaza dintr-un bot de lut un obiect de arta.  (Ciocanu Dorel, profesor si parinte)
 

 
 
  • Severitatea? Eu spun ca nu, deoarece acel copil cu care esti sever la educatia lui nu va lua niciodata odata o hotarare si nu va avea niciodata o parere pe care a luat-o singur deoarece este invatat sa asculte parerea celorlalti si el/ea neavand credinta in el/eea insasi nu va ajunge acolo sa isi spuna parerea niciodata. Ei bine aceasta este parerea mea, poate fi gresita dar eu o consider corecta. (Kiss Karla)

  • Copiii se vor obisnui cu severitatea si vor reactiona in consecinta. Sunt de acord cu stabilirea unor reguli de comportament pe care sa le respecte toti membrii familiei. Cand un copil greseste, trebuie intervenit cu intelegere si explicate cerintele. El va intelege. Stabilind granite rigide de comunicare nu faci decat sa-i indepartezi. Iubindu-i, le castigi increderea. Trebuie gasita calea prin care sa le transmiti ca regulile de comportament se respecta. (vizitator)

  • Eu cred ca severitatea pentru un copil nu este buna!!!Pentru ca un copil trebuie lasat sa faca unele lucruri dupa mintea lui ca sa se convinga singur ca acel lucru este bun sau rau!!! (vizitator)

  • Severitatea te va departa mai mult de copil, el te va uri mai mult pentru ca te comporti asa. Aduceti-va aminte de cand erati mici parintii nu va zicea tot la fel. Aveti incredere in copii si iubitii. Aratati-le iubirea si sprijinul vostru indiferent de situatie.De asta au ei nevoie. (Ema)

  • Din pacate traim intr-o tara in care inteligenta afectiva este un moft si fiind asa trebuie inlocuit cu altceva care sa ne aduca respectul copilului, adica severitatea. Spicuind rapid cateva opinii anterioare, am vazut ca definim severitatea diferit, deci imposibil de negociat intre noi cat timp vorbim limbi diferite. Oricum tindem sa inlocuim comunicarea afectiva prin reguli “necesare” (asa cum definea un anteopinent severitatea). Regulile astea desi sunt un rau necesar, imi zgarie auzul. (vizitator)

  • severitatea nu ajuta la nimic, decit la inhibarea si departarea copilului de parinte, nu zic ca trebuie sa fie ,,dezmat" dar intelegere intre copil si parinte, cu severitatea nu rezolvi nimic mai mult agravezi situatia si te faci un om strain pentru propriu copil, nu ai acces la viata lui, nu stii ce i se intimpla si daca poate are nevoie de ajutorul tau la un moment dat, nu are cui sa se adreseze... (vizitator)

  • O doza pertinenta de severitatate e necesara in conditiile in care altfel ajungem sa fim condusi de copii. O severitate exagerata insa omoara personalitatea copilului, robotizandu-l. Lucrez in invatamant, dar mi se pare ca cel mai greu ni-i educam pe cei de acasa. (cristiana, cadru didactic si parinte)

  • Riscul de a nu fi educat (7 ani de acasa) este foarte mare!
    Pe de alta parte daca nu simte ca are parte de dragoste nu e bine. (Ion)
 
Tu ce parere ai? Severitatea in educatie este necesara sau nu? Asteptam parerile tale.

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

  • De ce e important sa il accepti pe copil asa cum este
    De ce e important sa il accepti pe copil asa cum este
    30 ianuarie 2024   

    Multe din neintelegerile dintre parinti si copii isi gasesc originea in dorinta parintilor de a se oglindi in copilul lor, de a-si indeplini propriile nevoi si asteptari prin copil.

  • 50 de intrebari pe care sa le adresezi copilului
    50 de intrebari pe care sa le adresezi copilului
    27 noiembrie 2023   

    Comunicarea dintre parinte-copil este intr-o continua transformare, astfel ca in unele cazuri ea poate sa fie foarte buna, in timp ce alteori poate avea de suferit si drept consecinta, relatia dintre cei doi poate deveni tot mai rece.

  • Absenta tatilor din viata fiicelor
    Absenta tatilor din viata fiicelor. Efectele la maturitate
    12 octombrie 2023   

    Copiii abandonati de unul din parinti sau de amandoi traiesc sentimente intense de furie, uneori ascunsa, alteori clar vizibila comportamental prin batai fizice si agresivitate indreptata asupra celor din jur.

Mai multe