characters characters

Cum vorbesti copilului despre problemele de sanatate mintala

Propus de: SuntParinte.ro   |   20 septembrie 2022    |   425 vizualizări

Varsta: 18 ani +.

probleme emotionale parinti
Problemele de sanatate mintala pot fi un subiect dificil de abordat de catre parinti in comunicarea cu propriii copii, mai ales atunci cand parintii sunt afectati de acestea. Este necesar sau benefic sa vorbesti copilului tau despre problemele tale emotionale, precum depresia sau anxietatea? Cat de bine pot intelege copiii aceste subiecte la varste mici si cum ii pot afecta?

Citeste si:


Cum afecteaza depresia parintilor dezvoltarea copiilor


Cum afecteaza anxietatea parintilor dezvoltarea copiilor


Cum inteleg copiii problemele de sanatate mintala ale parintilor

Bebelusii si anteprescolarii nu vor intelege neaparat cuvintele sau comportamentele tale, insa sunt foarte sensibili la emotiile parintilor, preluand foarte usor nivelul lor de stres. Tonul vocii, tensiunea fizica, expresiile tale faciale sunt observate si interpretate de catre copii din primul an de viata. Astfel, problemele de sanatate mintala ale parintilor ii pot afecta indirect pe copii de la cele mai mici varste.

Prescolarii si scolarii vor incerca sa inteleaga schimbarile de comportament si dispozitie ale parintilor si de cele mai multe ori, le vor interpreta ca fiind cauzate de ei insisi sau vor incerca sa le schimbe, asumandu-si astfel responsabilitatea pentru echilibrul emotional al parintilor.

Parintii care au probleme emotionale ezita sa vorbeasca copiilor despre acestea pentru ca:

  • se tem ca vor creste nivelul de stres trait de copil
  • se tem ca a vorbi despre problemele emotionale inseamna a spune ca nu pot fi parinti suficient de buni pentru copiii lor
  • se tem ca propriii copii isi vor crea o imagine nagativa despre ei si sa nu ii vor mai respecta sau nu vor mai comunica la fel ca inainte.

De ce este insa benefic sa comunici deschis despre sanatatea ta emotionala?

  • ii oferi copilului tau un model pozitiv de atitudine fata de sanatatea mintala – comunicarea deschisa reduce stigmatizarea sociala asociata cu problemele emotionale sau de comportament.
  • ii arati ca iei masuri pentru a remedia situatia si ca exista solutii posibile
  • ii vei putea arata ca problemele tale emotionale nu sunt cauzate de el
  • in zilele in care nu te simti bine, va putea intelege ca nu petreci mai mult timp cu el pentru ca nu ai suficienta energie, nu pentru ca nu il iubesti.

Cum este bine sa vorbesti copilului despre problemele tale de sanatate emotionala


Asigura-te ca ai inteles la randul tau cauzele si felul in care se manifesta problemele tale emotionale. O discutie cu un specialist te poate pregati sa explici copilului tau intr-un mod adecvat problemele cu care te confrunti.


Ia in considerare varsta copilului. Copiii de varste mici au nevoie doar sa stie ca nu te simti bine, dar ca te vei simti in curand.

Nu oferi explicatii complicate sau lungi, decat daca copilul tau are intrebari suplimentare.

Incurajeaza-l pe copil sa iti puna intrebari daca are nelamuriri.

Alege un moment in care te simti suficient de echilibrat si calm pentru a avea aceasta discutie.

Asigura-l pe copil ca iei masuri pentru ca starea ta de sanatate sa se imbunatateasca si ca problemele tale nu au aparut din cauza lui.


*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe