characters characters

Cum se tin sedintele de familie

Propus de: SuntParinte.ro   |   21 mai 2010    |   1741 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

Indiferent de numarul membrilor dintr-o familie, chiar daca sunteti doar doi (un parinte si un copil) ori o familie numeroasa ar trebui sa sti ca este absolut necesara existenta unui moment important numit “sedinta de familie”. La ce se refera si care sunt rolurile ei? Pe cine ajuta si cum anume?


1. Sedinta de familie este o intalnire stabilita intr-un anumit moment al saptamanii, cu zi si ora exacta.


2. Toti membrii familiei trebuie sa fie prezenti pentru a putea comunica mai bine.


3. Se discuta diverse aspecte ale saptamanii care tocmai a trecut, precum si decizii care se doresc a fi luate.


4. In cadrul sedintei de familie, fiecare are dreptul de a lua cuvantul si a-si spune parerea.


5. Se incearca evitarea vocii si tonului ridicat, precum si a intreruperea celor ce vorbesc.


6. O agenda este esentiala. Ea poate fi plasata undeva in casa, la vederea tuturor, astfel ca fiecare sa aiba sansa de a scrie in ea. Se noteaza evenimentele problematice sau situatiile din care nu se gaseste o modalitate de scapare. La finalul saptamanii, cand are loc sedinta, unul din membrii (de preferat mama sau tatal) va lua agenda si o va rasfoi. Astfel se vor atinge punctele principale pe parcursul intalnirii pentru a-i ajuta si lamuri pe fiecare in parte.


7. Au rolul de a-i invata pe copii sa se controleze si sa aiba mai multa rabdare.
Daca apare o neintelegere ori un conflict intre copii pe o anumita tema, iar tu ca parinte esti nevoit sa iei o decizie pe loc, poti castiga timp cu replica: “Te rog frumos, noteaza-ti undeva si vom discuta pe tema asta la sedinta de familie”. A merge intr-o excursie cu clasa poate fi un subiect care sa apara pe parcursul saptamanii, iar sarcina ta este  de a-l nota intr-o agenda, la rubrica subiecte pentru sedinta de familie.


8. Apropie membrii familiei, unii de ceilalti. Pentru ca orarul parintilor nu permite o interactiune foarte indelungata cu copiii si uneori te trezesti pur si simplu ca gandirea copilului tau este ori prea matura ori total gresita, o astfel de sedinta este tot ceea ce ai nevoie. Iti ofera sansa sa afli ce gandeste copilul tau, ce idei are si cum anume vede el lucrurile.


9. Se poate utiliza si un bat frumos impodobit (aici te pot ajuta si copiii, vor fi incantati de idee, mai ales cei mici) care sa aiba rolul de a da puterea celuilalt de a vorbi. Batul poate fi luat in mana de cel care incepe sedinta, apoi este predat din mana in mana, celorlalti membri pentru ca fiecare sa spuna ce doreste.


10. Dupa ce fiecare a explicat ceea ce are in gand (o parere, o rugaminte, o situatie pe care nu stie cum anume sa o rezolve), aceste “aspecte” se noteaza intr-o agenda.


11. Ele se vor lua, rand pe rand spre discutie. Fiecare isi poate spune parerea si impreuna se incearca gasirea unei modalitati de solutionare.


12. Durata sedintei nu trebuie sa fie foarte mare. Tine cont si de caracteristicile de varsta si dezvoltare ale copiilor. Ele pot fi utilizate inca de la 3 ani si pana in adolescenta, insa durata difera.


13. La final se face un scurt rezumat
asupra a ceea ce s-a discutat si asupra deciziilor luate.


Nu uita ca daca pe parcursul saptamanii intampini dificultati cu copilul tau, poti sa-i reamintesti despre deciziile luate in cadrul sedintei de familie. Fa apel la acest lucru si ar trebui sa fie suficient pentru ca el sa revina la un comportament adecvat si sa-si reevalueze optiunile si alegerile.
Cum ti se pare ideea unei sedinte de familie? Crezi ca ar functiona si in cazul tau?

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

  • De ce e important sa il accepti pe copil asa cum este
    De ce e important sa il accepti pe copil asa cum este
    30 ianuarie 2024   

    Multe din neintelegerile dintre parinti si copii isi gasesc originea in dorinta parintilor de a se oglindi in copilul lor, de a-si indeplini propriile nevoi si asteptari prin copil.

  • 50 de intrebari pe care sa le adresezi copilului
    50 de intrebari pe care sa le adresezi copilului
    27 noiembrie 2023   

    Comunicarea dintre parinte-copil este intr-o continua transformare, astfel ca in unele cazuri ea poate sa fie foarte buna, in timp ce alteori poate avea de suferit si drept consecinta, relatia dintre cei doi poate deveni tot mai rece.

  • Absenta tatilor din viata fiicelor
    Absenta tatilor din viata fiicelor. Efectele la maturitate
    12 octombrie 2023   

    Copiii abandonati de unul din parinti sau de amandoi traiesc sentimente intense de furie, uneori ascunsa, alteori clar vizibila comportamental prin batai fizice si agresivitate indreptata asupra celor din jur.

Mai multe