characters characters

Cum sa fii un parinte mai calm

Propus de: SuntParinte.ro   |   24 octombrie 2018    |   2550 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani, 11 - 15 ani.

cum sa fii un parinte mai calm
Fiecare parinte si-ar dori sa existe un buton magic pe care sa apese atunci cand nu mai au energie pentru a-si asuma rolul de parinte. Fiindca acest buton magic nu exista, parintii reactioneaza in mod diferit atunci cand exista prea multa tensiune in casa. Unii se enerveaza, altii se ridica si pleaca din incapere, alti parinti tipa, incep sa planga ori sa invinovateasca pe oricine le iese in cale. Diferenta intre modul de a reactiona in perioade tensionate o face stilul de gandire al fiecarui parinte si modul in care interpreteaza lucrurile.

Citeste si alte materiale pe aceasta tema:

Ce este bine sa stie parintii care tipa la copii

Ce sa faci dupa ce ai tipat la copil


Exista cateva modalitati prin care parintii pot sa ramana calmi, in ciuda situatiei conflictuale din casa. Iata ce poti sa faci pentru a fi un parinte mai calm:


Bucura-te de momentul prezent

Sta in natura omului sa se gandeasca mereu la trecut sau sa se axeze pe viitor. Cele mai multe situatii conflictuale apar din aceasta cauza. De cate ori nu te-ai enervat pe copilul tau pentru ca „De fiecare data uita sa stranga dupa el?”, „Nu se gandeste ca va avea nevoie de note mari pentru a intra la facultate !”. Concentrandu-te pe momentele frumoase din przent sau pe solutii pe care le puteti gasi impreuna acum si aici, vei evita momente de furie legate de trecut sau viitor.

Foloseste-ti imaginatia

Pentru a-ti ajuta copilul si a evita momente dificile, este important sa iti folosesti imaginatia pentru a anticipa modul in care va reactiona copilul tau, ce anume va simti si la ce se va gandi. Astfel, iti va fi mai usor sa reduci din consecintele nedorite ce ar putea sa apara, iar copilul va avea un sentiment de satisfactie personala mai ridicat.

Primesti inapoi ceea ce oferi

Se spune ca „Viata este ca un ecou. Ce oferi, primesti inapoi.”. Daca esti furios, copilul tau poate reactiona cu furie la randul lui sau poate refuza sa coopereze pentru ca este speriat si vrea doar sa te evite. De aceea, acorda atentie propriilor tale emotii si invata sa iei o pauza atunci cand devin prea intense sau greud e gestionat. Descopera care sunt cuvintele care te ajuta sa supravietuiesti in momentele dificile si invata sa le folosesti pentru a te calma. Atunci cand simti ca apare tensiunea si starea de nervozitate, spune-ti ”opreste-te”, ”respira”, ”ia-le pe rand”, ”si asta va trece”.

Acorda atentie felului in care interpretezi intentiile copilului tau

Multe momente de furie apar atunci cand parintii interpreteaza comportamentele copiilor ca fiind in mod voluntar rau intentionate, obraznice sau sfidatoare. In asemenea situatii, parintii ajung usor la concluzia ca furia si, uneori violenta fata de copii, este justificata. Chiar si in situatiile in care copilul tau iti testeaza in mod constient rabdarea si limitele, este foarte important sa iti amintesti ca deciziile pe care le ia un copil nu sunt intotdeauna rationale. Comportamentele sfidatoare ale copilului apar ca urmare a unor emotii dificile pentru ei sau ca urmare a unor rationamente nu neaparat constructive. De aceea, este bine sa ai asteptari realiste fata de comportamentul copilului tau si sa nu il evaluezi ca fiind inamicul tau. Aminteste-ti ca tu poti reactiona mai bine decat copilul tau, pentru ca tu esti adultul in aceasta relatie.

Transforma-ti vocea in soapta

In locul tipetelor, invata sa folosesti vorbitul in soapta. Tipetele ridica tensiunea intre cei care discuta si provoaca reactii similare la persoana careia ii sunt adresate. Aproape de fiecare data cand un copil tipa, parintele va tipa si el. Daca insa, parintele vorbeste soptit, copilul va fi tentat sa ii copieze comportamentul.

Acorda atentie odihnei tale

Oboseala, somnul insuficient, stresul si timpul liber limitat sunt factori care te vor face mai furios decat ai vrea sa fii sau decat esti in mod normal. De aceea, nu ezita sa ceri ajutorul celor din jur atunci cand te simti epuizat(a). Chiar daca vei petrece mai putin timp cu copilul tau daca iti acorzi timp tie, vei avea mai multa energie si mai multa rabdare pentru perioadele de timp pe care le veti petrece impreuna. In plus, bunicii, prietenii si partenerul tau de viata sunt cu siguranta mai dispusi si mai bucurosi sa te ajute decat crezi.


Vor fi zile in viata de parinte in care ti se va parea imposibil sa iti gestionezi furia sau frustrarea si te vei simti descurajat. In asemenea momente, este bine sa iti amintesti ca orice se invata, iar calmul si rabdarea pot fi exersate si imbunatatite in fiecare zi. Abilitatea de a raspunde si de a nu reactiona la comportamentul copilului tau se formeaza in timp.


*Sursa foto: Pixabay.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

  • De ce e important sa il accepti pe copil asa cum este
    De ce e important sa il accepti pe copil asa cum este
    30 ianuarie 2024   

    Multe din neintelegerile dintre parinti si copii isi gasesc originea in dorinta parintilor de a se oglindi in copilul lor, de a-si indeplini propriile nevoi si asteptari prin copil.

  • 50 de intrebari pe care sa le adresezi copilului
    50 de intrebari pe care sa le adresezi copilului
    27 noiembrie 2023   

    Comunicarea dintre parinte-copil este intr-o continua transformare, astfel ca in unele cazuri ea poate sa fie foarte buna, in timp ce alteori poate avea de suferit si drept consecinta, relatia dintre cei doi poate deveni tot mai rece.

  • Absenta tatilor din viata fiicelor
    Absenta tatilor din viata fiicelor. Efectele la maturitate
    12 octombrie 2023   

    Copiii abandonati de unul din parinti sau de amandoi traiesc sentimente intense de furie, uneori ascunsa, alteori clar vizibila comportamental prin batai fizice si agresivitate indreptata asupra celor din jur.

Mai multe