characters characters

Cum sa fii o mama fericita

10 lucruri pe care nu le fac mamele fericite

Propus de: SuntParinte.ro   |   16 aprilie 2015    |   2227 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

mama si fiica
Cum sa fii o mama fericita nu se invata altfel decat prin incercare si eroare:). Si mai ales, prin inlocuirea obiectivului de “mama perfecta” cu “mama suficient de buna”. Cum poti face acest lucru? Evitand o serie de comportamente si atitudini care nu contribuie la fericirea ta.

Iata cateva lucruri pe care nu le fac mamele fericite:

  • Nu isi evalueaza valoarea personala prin prisma parerilor celor din jur. Mamicile fericite se cunosc indeajuns de bine pentru a nu lasa parerile celor din jur sa le afecteze stima de sine. Ele stiu ca ceea ce conteaza este propria familie, nu modul in care esti perceput din afara, de mediul social.
  • Nu asteapta acea zi perfecta in care copiii vor fi cuminti, casa va fi curata si mancarea pe masa pentru a fi fericite. Aceste mamici stiu ca meseria de parinte nu inceteaza niciodata si trebuie sa iti pastrezi starea de alerta in orice moment, insa reusesc sa se bucure de lucrurile bune care se intampla in fiecare zi.
  • Nu critica alte mamici. Este imposibil sa fim de acord cu tot ce fac alti parinti, iar fiecare familie este diferita, cu probleme si bucurii diferite. Asadar, critica altor mamici si comparatiile cu ele nu sunt utile nimanui. Mamicile fericite cauta discutii din care sa invete lucruri noi.
  • Nu evalueaza reusita parinteasca prin modul in care arata casa. Uneori copiii au nevoie de ordine, alteori este util sa acceptam si dezordinea.
  • Nu prelungesc regretele pentru greselile facute ca parinte. Mamicile fericite stiu ca greselile sunt omenesti si le inteleg ca fiind o posibila sansa de explorare a unor solutii noi. Esecurile si greselile contribuie la invatare, nu la vinovatie si regrete exagerate.
  • Nu se ingrijoreaza fiindca vor face alegeri nepotrivite. Atunci cand iti asumi o decizie sau alegere e bine sa fi cantarit de dinainte punctele forte si cele slabe, consecintele pe termen scurt si lung. Daca ai facut deja asta, atunci nu-si mai are sens sa stai si sa te ingrijorezi permanent referitor la alegerile pe care le-ai facut.
  • Nu se neglijeaza. Mamicile fericite stiu sa isi asume rolul de parinte, insa nu uita ca mai au si alte roluri in viata profesionala si personala.
  • Nu se sacrifica pentru bunastarea familiei. Atunci cand consideri ca trebuie sa faci nenumarate sacrificii pentru binele familiei, iti scazi destul de mult sansele al fericire:). Familia nu trebuie sa fie o povara, ci o alegere si un parteneriat, o intelegere intre mai multe persoane care sunt legate intre ele nu doar prin sange, ci si prin relatii de atasament.
  • Nu au liste interminabile de sarcini de facut. Mamicile fericite stiu sa imparta sarcinile in asa fel incat, la final de zi sa nu fie epuizate din toate punctele de vedere.
  • Nu vor sa castige orice batalie. E important sa ai dreptate, e important sa nu gresesti, insa nu este esential sa se intample mereu.

Mamicile fericite sunt cele care au imbratisat cu drag rolul de parinte, care stiu sa comunice nu doar gandurile, ci si emotiile pe care le traiesc si care stiu sa imparta cu cei din jur. Tu ce altceva ai adauga pe lista lucrurilor de evitat pentru a fi fericita?


*Sursa foto: https://www.flickr.com/photos/donnieray/13899260688

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

  • De ce e important sa il accepti pe copil asa cum este
    De ce e important sa il accepti pe copil asa cum este
    30 ianuarie 2024   

    Multe din neintelegerile dintre parinti si copii isi gasesc originea in dorinta parintilor de a se oglindi in copilul lor, de a-si indeplini propriile nevoi si asteptari prin copil.

  • 50 de intrebari pe care sa le adresezi copilului
    50 de intrebari pe care sa le adresezi copilului
    27 noiembrie 2023   

    Comunicarea dintre parinte-copil este intr-o continua transformare, astfel ca in unele cazuri ea poate sa fie foarte buna, in timp ce alteori poate avea de suferit si drept consecinta, relatia dintre cei doi poate deveni tot mai rece.

  • Absenta tatilor din viata fiicelor
    Absenta tatilor din viata fiicelor. Efectele la maturitate
    12 octombrie 2023   

    Copiii abandonati de unul din parinti sau de amandoi traiesc sentimente intense de furie, uneori ascunsa, alteori clar vizibila comportamental prin batai fizice si agresivitate indreptata asupra celor din jur.

Mai multe