characters characters

Cum poti sa cresti copii cu personalitati diferite

Propus de: SuntParinte.ro   |   08 septembrie 2021    |   729 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani, 0 - 3 ani.

cum cresti copii cu personalitati diferite
Cand ai doi sau mai multi copii cu personalitati total diferite, este greu sa obtii rezultatele dorite aplicand aceleasi strategii de parenting pentru toti. Flexibilitatea este cheie in aceasta situatie, precum si disponibilitatea ta de a accepta si aprecia copilul cu o personalitate diferita fata de a ta.

Citeste si:

Bullying-ul apare si intre frati. Cum il recunosti


Ce se intampla cand parintii au un copil preferatCum cresti copii cu personalitati diferite?

Observa fara sa judeci personalitatea fiecarui copil. Urmareste care ii sunt metodele de interactiune cu cei din jur, care sunt activitatile care ii plac, care e nivelul personal de intensitate emotionala, nivelul de toleranta la frustrare, nivelul de energie si cum reactioneaza la schimbari. Toate aceste caracteristici iti vor oferi informatii despre personalitatea si temperamentul copilului tau.

Analizeaza felul in care reactionezi la personalitatea fiecarui copil. De obicei, parintilor le este mai usor sa creasca un copil care seamana cu ei insisi, pentru ca il pot intelege mai bine si pentru ca au mai multe lucruri in comun. Riscul este ca fratii cu personalitati diferite de ale parintilor sa se simta izolati sau neintelesi in familie. Incearca sa observe cu sinceritate propriile reactii fata de temperamentul copilului tau si sa iti amintesti ca nu exista un temperament mai bun sau mai rau. De exemplu, parintii extravertiti risca sa eticheteze copilul introvertit ca fiind timid sau singuratic, iar parintii introvertiti pot fi usor coplesiti de nevoile de socializare ale un copil extravertit. Acelasi lucru este valabil si cand vine vorba de aptitudinile si interesele copiilor tai.

Apreciaza calitatile pozitive ale fiecarui copil in parte, fara a face comparatii intre frati. Mai ales daca ai un copil constiincios si un copil mai putin preocupat de scoala, vei fi tentat sa ii compari in scopul de a creste motivatia pentru invatare a fratelui mai putin pasionat de scoala. Poti incuraja insa constiinciozitatea copilului tau si altfel decat prin comparatiile nefavorabile cu fratele sau.

Adapteaza-ti atitudinea la nevoile de baza ale copilului tau, pentru a te asigura de cooperarea acestuia. Tipologiile te pot ajuta sa iti formezi mai usor o imagine despre personalitatea copilului tau, chiar daca nu cuprind cu adevarat unicitatea acestuia. Iata un exemplu de clasificare a personalitatilor copiilor de la care poti porni in evaluarea copiilor tai.

Incearca sa incurajezi independenta si unicitatea fiecarui membru al familiei. Pentru a fi o familie unita, nu este nevoie sa aveti aceleasi preferinte, aceleasi interese sau chiar aceleasi valori morale. Da voie copiilor tai sa isi urmeze interesele naturale – compasiunea si generozitatea, simtul dreptatii, dorinta de performanta, capacitatea de lider sau dorinta de cooperare sunt la fel de valoroase.

*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

 • Numele tau
  *Camp obligatoriu
 • Scrie aici comentariul tau!
  (maxim 1000 caractere)
 • Introdu codul de securitate alaturat

  Nu înţeleg codul
  *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe