characters characters

Cum poti fi un parinte mai bun in 2022

Propus de: SuntParinte.ro   |   31 decembrie 2021    |   531 vizualizări

Varsta: 18 ani +.

cum poti fi un parinte mai bun in 2022
Ce schimbari poti face in relatia parinte-copil pentru un an nou mai armonios in familie? Iata cateva idei care te pot ajuta sa schimbi in bine relatia pe care o ai cu copilul tau, dar si propria ta stare emotionala.

Citeste si:


Cum poti avea un An Nou plin de bucurie


Cum ne implinim mai usor dorintele in noul an


Informeaza-te despre dezvoltarea copiilor.
Fara a intelege cum se dezvolta copiii, riscam sa gresim in mod repetat in interactiunea cu acestia. Adultii tind sa aiba asteptari nerealiste de la copii, sa le ofere explicatii rationale atunci cand cei mici au nevoie de acceptare si rabdare sau sa le interpreteze comportamentele dificile drept sfidare sau obraznicie. De aici, conflictele si agresivitatea sunt deseori inevitabile. Citeste despre dezvoltarea emotionala si intelectuala a copiilor la fiecare nivel de varsta, pentru a avea o mai clara intelegere asupra celor mai bune modalitati de a interactiona cu ei.

Reflecta mai mult asupra propriilor tale actiuni si comportamente in relatia cu copilul tau. Deseori, parintii se concentreaza mai mult asupra comportamentului copiilor atunci cand incearca sa inteleaga problemele care apar in relatia cu ei. Dar si noi insine, ca parinti, contribuim la problemele si conflictele care apar in familie. Chiar daca avem intentii bune, mai multa experienta de viata si chiar daca avem dreptate, putem sa contribuim la probleme fara sa ne dam seama. Gandeste-te la propriul tau nivel de reactivitate emotionala, la lipsa limitelor interpersonale in familie, la asteptarile pe care le ai fata de copil sau la inflexibilitatea psihologica


Pune accentul pe siguranta emotionala din familie. Doar atunci cand copiii simt ca starile lor emotionale, oricat de intense sau coplesitoare ar fi, sunt acceptate de catre parinti fara teama si fara critica, isi pot forma abilitatile de gestionare a acestora. Siguranta emotionala in familie inseamna libertatea de a ne exprima emotiile intr-o maniera care nu face rau altor persoane si convingerea ca suntem acceptati si iubiti in ciuda greselilor sau esecurilor.

Incearca sa corectezi mai putin si sa intelegi mai mult. In spatele fiecarui comportament dificil sau nepotrivit al copilului tau se ascunde o serie de emotii, ganduri si reactii pe care nu le putem ghici intotdeauna correct. De aceea, in loc sa corectam intotdeauna comportamentul copilului, este important sa intelegem si rationamentul (nu intotdeauna logic) din spatele lui.

Invata cateva notiuni psihologice care sunt esentiale pentru relatia parinte-copil. Acestea te pot ajuta sa il intelegi mai bine pe copil, dar si pe tine insuti.


*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe