characters characters

Cum ne invatam involuntar copiii sa copieze

Propus de: SuntParinte.ro   |   08 mai 2014    |   1767 vizualizări

Varsta: 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.


*Sursa foto: https://www.flickr.com/photos/perspicacious/303144538

 

Parintii si cadrele didactice descurajeaza si chiar pedepsesc copiatul, atunci cand apare in randul copiilor. Insa daca prin felul in care reactioneaza, tocmai adultii care ii educa pe copii sunt cei care incurajeaza, fara sa vrea, copiatul? Vorbim in continuare despre felurile in care parintii si alti adulti implicati in educatia copilului pot contribui la raspandirea acestui fenomen in randul elevilor.

In afara de situatiile in care copiii folosesc tehnologia pentru a copia la teste sau examene, vorbim de copiat si atunci cand elevii schimba caietele intre ei, copiaza temele unii de la altii, se organizeaza la nivel de clasa si fug atunci cand e programata o lucrare sau o teza ori “negociaza”: „iti dau tema la romana, tu da-mi-o la matematica”.

Specialistii in educatie spun ca in astfel de cazuri vorbim de doua mari probleme care ar trebui rezolvate la nivel de invatamant:

  1. Imbunatatirea modului in care sunt evaluati elevii,
  2. Identificarea motivelor si a presiunilor resimtite de elevii care copiaza.

Unii cercetatori sustin ca a copia sau insela este o caracteristica a culturii si societatii in care traim din cauza nivelului ridicat de competitivitate. Cu totii vrem sa fim cei mai buni, sa avem o slujba bine platita si sa ne crestem in cele mai bune conditii copiii. Deseori calea spre succes este anevoioasa, insa prin copiat si inselat obtinem mai repede ceea ce ne dorim, chiar daca nu este corect.

Cum ne invatam involuntar copiii sa copieze, sa insele si sa plagieze?

  • Prin meditatii de la cele mai mici varste, pentru obtinerea unor calificative si note maxime;
  • Ajutorul pe care il dam copiilor la teme, rezolvand probleme de matematica sau scriind compuneri in locul lor;
  • Protejarea copilului cand vine vorba de esecul scolar - interventiile parintilor pentru a evita o nota mica sau o corigenta, de exemplu;
  • Permitand copilului sa lipseasca de la scoala chiar daca nu exista motive serioase, doar pentru a evita un test;
  • Ajutandu-l pe copil sa isi motiveze absente prin scutiri medicale;
  • Pretinzand copilului sa ia doar note maxime si pedepsind notele mici;
  • Comparand copilul cu alti colegi care au rezultate mai bune cu scopul de a-l motiva sa invete mai mult

In opinia cercetatorilor, parintii isi invata inconstient copiii sa copieze la scoala pentru ca ii invata ca indicatorii externi cuantificabili sunt cei mai importanti (notele, calificativele, aprecierile cadrelor didactice, premiile si medaliile obtinute). Punem prea putin accent pe entuziasm, curiozitate si ne invatam prea putin copiii sa isi doreasca sa traiasca o viata de adult fericita, sanatoasa si implinita.

Daca vrem sa reducem frecventa copiatului si a inselatului, e nevoie sa modelam credinta si convingerea ca succesul nu poate fi masurat numai prin calificative si note, atat acasa, la scoala, cat si pe terenurile sportive.

Este recomandabil sa le aratam copiilor ca succesul lor inseamna:

  • dorinta lor de a cauta provocari;
  • lucrurile de care au nevoie pentru a obtine o stare de bine interioara;
  • capacitatea de a cere ajutor atunci cand au nevoie;
  • acceptarea consecintelor deciziilor mai putin inspirate pe care le-au luat la un moment dat.

Cand vom reusi sa le aratam copiilor ca succesul sta in procesul de invatare si nu neaparat in rezultatul unei evaluari, ii pregatim pentru o viata in care curiozitatea si placerea de a invata exista si dupa terminarea scolii.

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

  • Cele mai frecvente scuze ale copiilor care copiaza
    Cele mai frecvente scuze ale copiilor care copiaza
    30 mai 2014   

    Copiii care copiaza invata ca exista "scurtaturi" catre "succes" si gasesc la fel de usor si scuzele potrivite pentru a-si justifica alegerea.

  • Copiatul la examene si la lucrarile de control
    Copiatul la examene si la lucrarile de control 4
    24 mai 2011   

    In prezent, modalitatile prin care copiii reusesc sa copieze la lucrarile de control sau la examene tin pasul cu tehnologia, depasind uneori imaginatia parintilor si a cadrelor didactice. Pentru ca este atat de la indemana pentru copii si destul de dificil de detectat, copiatul la examene devine destul de tentant.

  • Vorbeste-i copilului despre plagiat
    Vorbeste-i copilului despre plagiat 1
    04 martie 2010   

    Ti s-a intamplat vreodata sa-ti auzi copilul plangandu-se pentru ca nu stie ce sa scrie la un eseu cerut de profesoara de romana? Dar dupa vreo doua ore cand il intrebi “Cum e cu tema la romana?”, sa-ti raspunda ca e ok? O simpla privire asupra temei te face sa crezi ca ceva nu e in regula. Cuvinte prea bine alese, fraze ingrijite si corecte gramatical, idei despre care stii sigur ca n-ar fi putut fi rodul imaginatiei copilului tau.

Mai multe