characters characters

Cum influenteaza copiii stilul de parenting al parintilor

Propus de: SuntParinte.ro   |   25 februarie 2020    |   495 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani.

cum influenteaza copiii stilul parental
Cand vine vorba de stiluri parentale si de interactiunea dintre parinte si copil, majoritatea cercetarilor se concentreaza asupra felului in care stilul parental influenteaza comportamentul si dezvoltarea copiilor. Dar si comportamentele copiilor influenteaza stilul parental al parintilor. Cu cat copilul are comportamente mai dificile, cu atat parintii tind sa adopte un stil parental mai intruziv, bazat pe control si limite excesive.

Citeste si:

Patru stiluri parentale

Parintii "elicopter": cauze, comportamente si efecte


Studiile publicate pana in prezent arata ca atunci cand copiii sunt sfidatori, agresivi si perturbatori, parintii tind sa foloseasca o serie de strategii intruzive pentru a gestiona aceste probleme, limitand actiunile autonome ale copilului, oferind instructiuni excesive, inlaturand oportunitatea copiilor de a pune in practica abilitati care sa ii ajuta sa isi regleze comportamentul.

In general, parintii sunt mai capabili sa gestioneze comportamentele problematice ale copiilor atunci cand isi pot pastra calmul. In situatii in care copiii nu coopereaza, devin violenti fata de alte persoane, au izbucniri emotionale incontrolabile si comportamente neplacute, parintii devin coplesiti din punct de vedere emotional si cognitiv. In asemenea, momente, parintii tind sa pedepseasca, sa tipe la copil si sa ii limiteze independenta. In timp, daca aceste situatii se repeta, stilul parental va deveni unul bazat pe control si autoritate, nu pe afectiune si independenta, iar comportamentele dificile ale copiilor se vor repeta.

Cele mai deranjante si frustrante comportamente ale copiilor, care sunt asociate cu un stil parental intruziv, sunt:

 • Cicaleala care apare cand copilul vrea sa obtina ceva cu tot dinadinsul (deseori in public) sub forma de „Te rog, dar te rog eu mult.”;
 • Crizele de furie folosite de copii pentru a obtine ceea ce isi doresc, fara a face si ceea ce parintele le cere;
 • Amenintarile - cand copiii sunt suparati si cauta o metoda prin care sa obtina ceea ce isi doresc („Nu mai vorbesc niciodata cu tine.”, „Am sa le spun tuturor ca esti cea mai rea mama.” etc.)
 • Tactici de martir atunci cand copilul spune ca duce o viata nedreapta sau ca nimeni nu il iubeste. In acest mod el apeleaza la vinovatia parintilor pe care o simt pentru ca au folosit limite sau reguli mult prea ferme;
 • Tactici fizice: unii copii devin violenti cu adultii aruncand cu obiecte sau spargand jucariile.

Chiar adaca asemenea comportamente ale copilului sunt dificile, inainte de a actiona intr-o situatie in care personajul negativ principal este copilul tau, asigura-te ca ai toate informatiile despre ce anume s-a intamplat cu adevarat, ce a precedat situatiei si cum anume ai reactionat tu la ea. Oamenii sunt fiinte emotionale in primul rand, insa cea mai eficienta metoda de disciplinare se bazeaza tocmai pe rational, ceea ce, adesea ne lipseste tocmai in situatiile cheie.


*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

 • Numele tau
  *Camp obligatoriu
 • Scrie aici comentariul tau!
  (maxim 1000 caractere)
 • Introdu codul de securitate alaturat

  Nu înţeleg codul
  *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

 • Tipurile de conflicte dintre parinti si copii
  De ce apar conflictele intre tine si copil si care sunt conflictele inevitabile in relatia parinte-copil
  09 martie 2020   

  In aproape toate conflictele se confrunta doua nevoi diferite: pe de o parte, parintele simte responsabilitatea imensa pe care o are de a-si ajuta copilul sa faca diferenta dintre bine si rau, pe de alta parte, copilul isi manifesta nevoia de independenta si de autocunoastere.

 • Cand copilul iti spune „Te urasc!”
  Cand copilul iti spune „Te urasc!”
  17 februarie 2020   

  Pe cat de fericiti suntem ca parinti sa auzim ca suntem iubiti de prichindeii pe care ii iubim mai mult decat orice pe lume, pe atat de greu ne este sa auzim din partea lor replici precum „Te urasc!”, „Nu imi place de tine!” sau „Nu te mai iubesc!”.

 • Suprimarea emotiilor la copii
  Ce se intampla cand il obligam pe copil sa fie politicos
  05 februarie 2020   

  Viata vine cu o multime de dezamagiri, chiar si in primii ani de viata, iar de cele mai multe ori, copiii isi exprima dezamagirea vocal. Ce se intampla insa daca le cerem prescolarilor sa nu isi exprime frustrarea, tristetea sau nemultumirea, cu scopul de a-i invata sa fie politicosi?

Mai multe