characters characters

Cum influenteaza copiii stilul de parenting al parintilor

Propus de: SuntParinte.ro   |   25 februarie 2020    |   641 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani.

cum influenteaza copiii stilul parental
Cand vine vorba de stiluri parentale si de interactiunea dintre parinte si copil, majoritatea cercetarilor se concentreaza asupra felului in care stilul parental influenteaza comportamentul si dezvoltarea copiilor. Dar si comportamentele copiilor influenteaza stilul parental al parintilor. Cu cat copilul are comportamente mai dificile, cu atat parintii tind sa adopte un stil parental mai intruziv, bazat pe control si limite excesive.

Citeste si:

Patru stiluri parentale

Parintii "elicopter": cauze, comportamente si efecte


Studiile publicate pana in prezent arata ca atunci cand copiii sunt sfidatori, agresivi si perturbatori, parintii tind sa foloseasca o serie de strategii intruzive pentru a gestiona aceste probleme, limitand actiunile autonome ale copilului, oferind instructiuni excesive, inlaturand oportunitatea copiilor de a pune in practica abilitati care sa ii ajuta sa isi regleze comportamentul.

In general, parintii sunt mai capabili sa gestioneze comportamentele problematice ale copiilor atunci cand isi pot pastra calmul. In situatii in care copiii nu coopereaza, devin violenti fata de alte persoane, au izbucniri emotionale incontrolabile si comportamente neplacute, parintii devin coplesiti din punct de vedere emotional si cognitiv. In asemenea, momente, parintii tind sa pedepseasca, sa tipe la copil si sa ii limiteze independenta. In timp, daca aceste situatii se repeta, stilul parental va deveni unul bazat pe control si autoritate, nu pe afectiune si independenta, iar comportamentele dificile ale copiilor se vor repeta.

Cele mai deranjante si frustrante comportamente ale copiilor, care sunt asociate cu un stil parental intruziv, sunt:

 • Cicaleala care apare cand copilul vrea sa obtina ceva cu tot dinadinsul (deseori in public) sub forma de „Te rog, dar te rog eu mult.”;
 • Crizele de furie folosite de copii pentru a obtine ceea ce isi doresc, fara a face si ceea ce parintele le cere;
 • Amenintarile - cand copiii sunt suparati si cauta o metoda prin care sa obtina ceea ce isi doresc („Nu mai vorbesc niciodata cu tine.”, „Am sa le spun tuturor ca esti cea mai rea mama.” etc.)
 • Tactici de martir atunci cand copilul spune ca duce o viata nedreapta sau ca nimeni nu il iubeste. In acest mod el apeleaza la vinovatia parintilor pe care o simt pentru ca au folosit limite sau reguli mult prea ferme;
 • Tactici fizice: unii copii devin violenti cu adultii aruncand cu obiecte sau spargand jucariile.

Chiar adaca asemenea comportamente ale copilului sunt dificile, inainte de a actiona intr-o situatie in care personajul negativ principal este copilul tau, asigura-te ca ai toate informatiile despre ce anume s-a intamplat cu adevarat, ce a precedat situatiei si cum anume ai reactionat tu la ea. Oamenii sunt fiinte emotionale in primul rand, insa cea mai eficienta metoda de disciplinare se bazeaza tocmai pe rational, ceea ce, adesea ne lipseste tocmai in situatiile cheie.


*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

 • Numele tau
  *Camp obligatoriu
 • Scrie aici comentariul tau!
  (maxim 1000 caractere)
 • Introdu codul de securitate alaturat

  Nu înţeleg codul
  *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

 • Conflictele de putere cu prescolarii
  Cum eviti conflictele de putere cu prescolarii
  22 iunie 2020   

  In conflictele de putere dintre parinte-copil, reactia frecventa a parintelui este de a-l face pe copil sa invete lectia prin disciplina.

 • Metode inedite prin care incurajezi comunicarea despre subiecte dificile
  Metode inedite prin care incurajezi comunicarea despre subiecte dificile
  19 iunie 2020   

  La varste mici, copiii vorbesc despre orice, aproape cu oricine. Pe masura ce cresc insa, copiii invata ca nu toate subiectele sunt usor de abordat, ca unele lucruri mai bine raman nespuse si, bineinteles, ca daca ascund greselile sau poznele pe care le fac, vor scapa de pedepse.

 • Cum il inveti pe copil sa asculte
  Cum il inveti pe copil sa asculte
  02 iunie 2020   

  Multe probleme de invatare si de comunicare apar in randul copiilor pentru ca acestia inca nu si-au dezvoltat capacitatea de a asculta cu atentie si de a intelege instructiuni, informatii noi sau mesajele transmise de alte persoane in interactiuni sociale.

Mai multe