characters characters

Cum il obisnuiesti pe copil cu o rutina zilnica

Propus de: SuntParinte.ro   |   13 decembrie 2019    |   2674 vizualizări

Varsta: 0 - 3 ani.

rutina zilnica
In primii ani de viata, copiii traiesc si gandesc in prezent, fara a avea capacitatea de a planifica actiuni viitoare sau de a le anticipa realist. De aceea, copiii vor totul „acum”, 5 minute de asteptare inseamna o vesnicie sauintreruperea jocului inseamna pierderea lui pentru totdeauna. Asadar, este explicabil ca tranzitiile (trecerea de la o activitate la alta) sa fie insotite de plans, furie, negocieri interminabile sau refuz.

Citeste si:


Cum poti organiza mai usor timpul in familie. Avantajul rutinelor


Fisa printabila. Rutina de dimineata


Fisa printabila. Rutina de seara


Cum il pregatesti pe copil pentru momentele de tranzitie?


Anticipeaza si pregateste.
Poti cauta in comportamentele anterioare ale copilului, indicii despre situatii care au fost problematice pentru copil si care au facut ca tranzitia de la o activitate la alta sa fie foarte grea. De exemplu, plecarea de la spatiul de joaca, ridicarea din fata desenelor animate pentru a se aseza la masa etc. Ofera-ti timp in situatii de acest gen pentru a anticipa problemele si a preveni reactiile negative ale copilului. Foloseste indicii verbale pentru a-l pregati pe copil. De exemplu „Cand acest episod din desene se incheie, mergem sa luam masa.” sau „Te mai dai de doua ori pe tobogan, dupa care vom pleca.”. Aceste indicii ii vor fi de folos copilului pentru ca va sti ce urmeaza sa i se intample si cum sa se pregateasca. Este bine sa dai aceste avertizari cand copilul este fata in fata cu tine si exista contact vizual.

Rutinele pot fi si distractive. Copiii refuza sa participe la rutine (pregatirea pentru gradinita, de exemplu) pentru ca nu sunt foarte interesante sau placute pentru ei. De aceea, poti sa introduci un element de joc si amuzament in etapele mai putin placute pentru copil. Puteti pune muzica dimineata sau puteti sa transformati spalatul pe dinti intr-o joaca.

Pastreaza aceleasi rutine in fiecare zi. Acest lucru inseamna sa il inveti pe copil sa urmeze aceiasi pasi in fiecare zi. De exemplu, rutina de dimineata ar fi bine sa se desfasoare in fiecare zi la fel: ne spalam pe fata, luam micul dejun, ne spalam pe dinti, ne imbracam si plecam (sau oricare ordine preferi). Stiind in fiecare dimineata ce urmeaza sa se intample, copilul se va simti in siguranta si va riposta mai putin.

*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe