characters characters

Cum il inveti pe copil sa faca fata dezamagirii

Propus de: SuntParinte.ro   |   07 august 2014    |   1064 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani.


*Sursa foto: https://www.flickr.com/photos/wactout81/5646829664


O joaca in parc terminata brusc din cauza ploii, pofta de a manca inghetata si constatarea ca ati uitat sa cumparati din magazin, placerea de a se juca cu un zmeu curmata de distrugerea jucariei sau agatarea ei intr-un copac, toate acestea sunt dezamagiri pe care copiii le traiesc. Cu toate ca nu par a fi niste probleme chiar atat de mari, pentru cei mici ele reprezinta un motiv de intristare si dezamagire.


Chiar daca prima reactie a ta atunci cand copilul este trist e sa actionezi pentru a-i reduce tristetetea, daca vei face acest lucru frecvent, ii vei rapi ocazia de a invata sa faca fata dezamagirii. Este mai bine sa il inveti pe copil cum sa depaseasca aceste situatii.


Invata-ti copilul ca exista lucruri pe care le poate controla si lucruri pe care nu le poate controla. In timp, va intelege ca nu poate avea control asupra tuturor lucrurilor si ca o criza de furie nu ii va oferi ceea ce isi doreste cu ardoare. Valideaza-i sentimentele „Stiu ca esti suparat”, „Iti inteleg nemultumirea” si apoi cauta impreuna cu el solutiile cele mai adecvate contextului.


Ofera-i un model de comportament. Atunci cand tu insuti esti dezamagit, reactioneaza cu calm si vorbeste-i copilului despre felul in care ai decis sa faci fata dezamagirii. De exemplu: „Sunt dezamagita ca nu am reusit sa obtin promovarea. O sa stau un timp sa ma linistesc si sa ma gandesc la posibile solutii.”


Evita pedeapsa in special atunci cand copilul reactioneaza la dezamagire si este pe punctul de a plange. Pune-te in situatia lui: daca tu ai fi dezamagit ti-ar placea ca cineva sa iti te pedepseasca pentru ca esti trist?


Ofera copilului posibilitatea de a alege. La aceasta varsta copiii simt ca nu au deloc control asupra lucrurilor care li se intampla. „A oferi sansa de a lua propriile decizii poate duce la o rasturnare de situatie si la schimbarea polului emotional dinspre negativ spre pozitiv.”, sustin specialistii. Iata un exemplu: „Nu putem sa mergem acum la magazin, dar ai prefera sa mergem maine dimineata sau maine dupa-amiaza?”.


Ajuta-l sa identifice singur solutiile. Indiferent daca e vorba de o jucarie stricata sau un conflict cu alti copii, e de preferat sa nu intervii pentru a-l ajuta, ci doar pentru a-l directiona catre calea cea mai buna spre solutionare.


Invata-ti copilul cateva tehnici de autolinistire. Iata care sunt cele mai utile:

  • Fizice: miscari ample precum alergat, sarituri, lovituri (orice pentru a elimina din energia pe care o are) si de respiratie (imaginati-va un tort cu lumanari peste care suflam cu toata forta pentru a le stinge);
  • Auditive/ Verbale: recomanda-i sa vorbeasca cu cineva despre ceea ce simte, iar daca tu esti acea persoana, incearca sa-l asculti fara a interveni; auditii muzicale -daca are o piesa preferata care il binedispune, o poate asculta atunci cand se simte dezamagit;
  • Vizuale: rasfoiti o carte cu imagini, un album foto sau pur si simplu prin reviste pentru copii;
  • Creative: desenati starea emotionala, sculptati in sapun, modelati din plastilina sau lut diverse obiecte care nu trebuie sa aiba o functie anume sau sa semene cu ceva, ci doar sa fie un produs al imaginatiei.

Indiferent care este metoda aleasa pentru a-ti ajuta copilul sa faca fata dezamagirii, aminteste-ti ca este important ca cel mic sa traiasca aceasta emotie fiindca il invata cum sa isi formeze abilitatile de care va avea nevoie mai tarziu in viata, pentru a face fata situatiilor dificile.

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe