characters characters

Cum ii sprijinim pe copii sa aiba o viata cu sens

Propus de: SuntParinte.ro   |   05 noiembrie 2021    |   606 vizualizări

Varsta: 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

sensul vietii
Inca de la cele mai mici varste, copiii au nevoie de ajutor pentru a-si gasi motivatia, scopul, coerenta si semnificatia in tot ceea ce fac.

Citeste si:

Ikigai - conceptul japonez care il ajuta pe copil sa isi aleaga cariera


Cum ii sprijinim pe adolescenti sa descopere o viata cu sens


Cum pot fi ajutati copiii sa isi gaseasca sensul vietii?


Inca de la cele mai mici varste, copiii au nevoie de ajutor pentru a descoperi ce ii motiveaza in general, ce activitati considera ca sunt importante, cum isi doresc sa contribuie la lumea din jur, pornind de la aptitudinile si valorile lor morale. Adesea pe buzele copiilor sta intrebarea „De ce trebuie sa fac asta?”, indiferent daca vorbim de invatat sau orice alta activitate. Este o intrebare importanta, care poate fi folosita drept punct de plecare de catre parinti in procesul de cautare a sensului vietii de catre copii.
 

Iata cateva modalitati prin care pot fi sprijiniti copiii sa aiba o viata cu sens:

Ajuta-l sa isi descopere pasiunile si valorile morale. Motivatia si pasiunea isi au originea in propriile dorinte si interese pe care le manifestam fata de anumite activitati. Motivatia e necesara mai ales in activitati ce sunt percepute inutile sau plictisitoare, in timp ce pasiunea este forta care ne conduce in activitatile ce au semnificatie pentru noi. Pasiunea poate fi pozitiva, insa si negativa, mai ales cand vorbim de pasiuni obsesive si care ne conduc spre comportamente nesanatoase. Pe de alta parte, pasiunile pozitive ne ajuta sa ramanem in armonie cu noi insine si sa functionam la capacitate maxima. Asadar, cu cat copilul tau va avea mai multe pasiuni pozitive, cu atat va reusi sa se apropie mai mult de gasirea sensului vietii sale. In plus, cei care au pasiuni se pare ca au si relatii mai puternice si mai apropiate cu alte persoane, in special cu cele cu care impart aceleasi pasiuni. Valorile morale il pot orienta pe copil catre activitati care contribuie la binele general, precum justitia, sanatatea sau educatia.

Pune accent pe dezvoltarea relatiilor sociale. Singuratatea si izolarea sociala diminueaza sentimentul de scop in viata. Oamenii sunt fiinte sociale, care au nevoie sa comunice, sa simta ca apartin unui grup si ca sunt acceptati de cei din jur. In relatiile de prietenie si de iubire gasim sprijinul de care avem nevoie in momentele de descurajare sau confuzie. Persoanele cu putine relatii sociale tind sa declare ca au un nivel ridicat de singuratate emotionala si ca nu isi gasesc scopul in viata. Incurajeaza-ti copilul sa isi faca prieteni, sa fie sociabil si asertiv si sa invete de mic sa lucreze in echipa.

Invata-l sa acorde atentie dispozitiei emotionale. Studiile realizate pana in prezent arata ca exista o relatie temporala intre dispozitiile emotionale pozitive si sentimentul de a trai o viata cu sens. Desi gestionarea emotiilor nu este deloc un lucru usor, mai ales pentru copii, exista tehnici ce pot fi folosite care sa ajute: un stil de viata sanatos, cu somn suficient, exercitii regulate, o alimentatie sanatoasa, tehnici de relaxare si mindfulness, exercitii de constientizare a propriilor emotii si ganduri, intelegerea relatiei dintre emotii, ganduri si comportamente etc. Cu cat incurajam mai mult inteligenta emotionala a copilului, cu atat il ajutam sa devina independent si increzator astfel incat sa descopere propriul scop si sens in viata.

Dobandirea controlului asupra propriului mediu. Rutinele, autodisciplina, regulile si limite, organizarea timpului si a activitatilor contribuie la o abilitate mai ridicata de control asupra mediului si implicit, la sentimentul de sens al vietii. Fara un nivel relativ de autocontrol, planurile si dorintele copilului nu vor putea fi implinite, iar sentimentul puterii personale va scadea. Prin urmare, copiii si adolescentii cu un nivel scazut de autocontrol nu isi vor dezvolta increderea in propria abilitate de a avea un comportament eficient, iar pe termen lung, acest lucru inseamna ca le va fi dificil sa isi aleaga un scop in viata care sa le ofere sens si directie. Cu toate acestea, e bine sa iti pregatesti copilul si pentru nenumaratele momente in care lucrurile nu se vor afla sub controlul sau si se va vedea nevoit sa gaseasca solutii in momente neasteptate.

Incurajeaza-i unicitatea si exprimarea propriilor ganduri, emotii si preferinte. Emotiile au rolul de a ne orienta in relatie cu propriile comportamente si alegeri. Atunci cand copiilor li se permite sa isi exprime emotiile in mod sincer, au mai multe sanse sa inteleaga cu ajutorul acestora care sunt actiunile si alegerile pe care au nevoie sa le faca in viitor. De exemplu, daca un copil devine furios pentru ca fratele sau i-a luat jucariile fara sa ii ceara voie, furia ii transmite ca limitele sale personale au fost incalcate, ca are nevoie ca data viitoare fratele sau sa ii ceara voie si ca incepe sa isi dezvolte un sentiment al proprietatii si identitatii personale. Chiar daca in viitor comportamentul fratelui se va repeta, este important pentru copil sa isi poata exprima frustrarea si sa vada ca emotiile sale conteaza pentru cei din jur (parinti si alte persoane).

*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

  • Lectiile anului 2023. Bilant de sfarsit de an
    Lectiile anului 2023. Bilant de sfarsit de an
    28 decembrie 2023   

    Fiecare sfarsit de an aduce prilejul de a reflecta la evenimentele, alegerile si rezultatele pe care le-am trait in ultimele 12 luni.

  • 12 trasaturi ale parintilor buni
    12 trasaturi ale parintilor buni
    14 decembrie 2023   

    Toti copiii au nevoie de acelasi lucru: grija, atentie si iubire neconditionata din partea parintilor.

  • Cum contribuie parintii la anxietatea copiilor
    Cum contribuie parintii la anxietatea copiilor
    12 decembrie 2023   

    In calitate de parinte joci un rol foarte important in conturarea sanatatii emotionale a copilului tau, de aceea e important sa acorzi o mai mare atentie, mesajelor pe care le transmiti la nivel constient, dar mai ales inconstient.

Mai multe