characters characters

Cum ii multumesti copilului tau?

Propus de: SuntParinte.ro   |   28 septembrie 2010    |   2115 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani.

Ai observat ca in general ne este mai usor sa remarcam la cei din jur greselile sau comportamentele cu care nu suntem de acord? Le remarcam mai repede si reactionam mai intens la ele pentru ca ne deranjeaza si am prefera sa nu se mai repete. Aceeasi situatie poate aparea si in relatia cu cel mic. Cum poti evita acest lucru? 
 
 
Propunandu-ti sa iti indrepti atentia si catre "faptele bune" ale copilului si sa le apreciezi. Mai exact, sa ii multumesti copilului atunci cand te intelege, cand iti este alaturi sau cand iti da prilej de bucurie.
 
Iata si cateva modalitati prin care poti face acest lucru:

1. Alege o zi in care sa petreceti impreuna timpul, doar voi doi. Stabiliti programul impreuna. Puteti sa va uitati la filme, sa jucati diverse jocuri pe calculator, sa-l inveti sah, sa faci impreuna cu el puzzle-uri sau diverse activitati.

2. Gateste pentru el, de exemplu, desertul sau preferat atunci cand se asteapta mai putin. Va fi surprins intr-un mod cu adevarat placut.

3. Fa-l sa se simta special cerandu-i mereu parerea in legatura cu orice decizie vrei sa o iei, chiar si daca este vorba  de chestiuni minore, precum culoarea umbrelei pe care o luati cu voi atunci cand iesiti pe o vreme capricioasa.

4. Scrie-i cateva cuvinte dragute si jucause pe o bucata de carton sau pe o hartie impaturita pe care copilul tau sa o gaseasca in ghiozdan atunci cand ajunge la scoala. Poti sa-i scrii doar doua cuvinte de genul “Te iubesc, mami/tati”, “Sa ai o zi frumoasa!" etc. Semneaza-te la final si nu evita sa folosesti litere speciale, diverse abtibilduri lipite etc.

5. Alege o seara in care sa va uitati la albumul cu fotografii de familie. Ia-le pe rand si povesteste-i cum te-ai simtit atunci cand ati aflat ca urmeaza sa apara pe lume,  ce ganduri si sentimente te-au cuprins, ce ai facut in timpul sarcinii, despre cum i-ai ales numele si cum era atunci cand era un bebelus, in primele zile dupa nastere. Copiilor le place sa-si auda istoria de viata si astfel ii poti forma amintiri si ii imbogati imaginea pe care o are despre trecutul lui.

6. Cumpara-i sau imprumuta de la biblioteca acele carti pentru copii de care este si el interesat. Acest lucru va va apropia mai mult  deoarece ii dai ocazia sa-ti spuna ce gandeste, preocuparile pe care le are.

7. Fii aproape de actiunile propuse la nivel de scoala sau de clasa. Implica-te voluntar atunci cand e nevoie. Copilul tau te va simti aproape, va intelege ca ii apreciezi munca si consideri importanta activitatea pe care o desfasoara la scoala.

8. Joaca-te diverse jocuri cu el,
fara a tine cont de modul in care arati si de faptul ca poate, nu ar trebui sa te "maimutaresti" la varsta pe care o ai. Simte-te bine, impreuna cu cel mic si fa-l sa simta ca familia nu inseamna numai respect si incredere, responsabilitati impartite, ci si distractie si buna dispozitie.

9. Aminteste-ti sa-i spui mereu “multumesc” atunci cand indeplineste o sarcina pe care i-ai dat-o. In afara de faptul ca ii arati astfel ca ii apreciezi efortul, cel mai probabil va prelua acest obicei si va multumi mai des si el.

Recomandarile tale
Cum altfel poti sa multumesti copilului tau? Crezi ca ar fi usor sa pui in practica sugestiile noastre? Asteptam raspunsurile tale.



Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

  • De ce e important sa il accepti pe copil asa cum este
    De ce e important sa il accepti pe copil asa cum este
    30 ianuarie 2024   

    Multe din neintelegerile dintre parinti si copii isi gasesc originea in dorinta parintilor de a se oglindi in copilul lor, de a-si indeplini propriile nevoi si asteptari prin copil.

  • 50 de intrebari pe care sa le adresezi copilului
    50 de intrebari pe care sa le adresezi copilului
    27 noiembrie 2023   

    Comunicarea dintre parinte-copil este intr-o continua transformare, astfel ca in unele cazuri ea poate sa fie foarte buna, in timp ce alteori poate avea de suferit si drept consecinta, relatia dintre cei doi poate deveni tot mai rece.

  • Absenta tatilor din viata fiicelor
    Absenta tatilor din viata fiicelor. Efectele la maturitate
    12 octombrie 2023   

    Copiii abandonati de unul din parinti sau de amandoi traiesc sentimente intense de furie, uneori ascunsa, alteori clar vizibila comportamental prin batai fizice si agresivitate indreptata asupra celor din jur.

Mai multe