characters characters

Cum ii ajutam pe copii sa depaseasca experientele negative

Propus de: SuntParinte.ro   |   13 octombrie 2021    |   607 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani.

experiente negative
Primul lucru de care au nevoie copiii care sunt implicati cu sau fara voia lor in experiente negative este aceea de a intelege ce s-a intamplat. Restabilirea echilibrului si a predictibilitatii in viata lor este de asemenea o prioritate in asemenea momente.

Citeste si:

De ce evenimentele negative ne influenteaza mai mult decat cele pozitive

Cum il ajuti pe copil sa isi schimbe perspectiva asupra evenimentelor negative


Experientele negative in copilarie – cum ii ajutam pe copii sa le depaseasca


Experientele negative precum divortul parintilor, o boala, un accident de masina grav, decesul cuiva drag sau bullying-ul inseamna pentru copii intreruperea vietii normale si, implicit, o perturbare a dezvoltarii lor sociale si emotionale. De aceea, copiii au nevoie de sprijin special din partea parintilor si adultilor in asemenea momente. Cum arata acest sprijin?


Revenirea la un ritm predictibil de viata. In situatiile in care viata obisnuita a copiilor este schimbata in mod drastic (de exemplu, prin divort, mutarea intr-o casa noua, boala unui parinte), primul pas in care ii putem ajuta pe acestia este de a restabili o rutina predictibila si o structura a vietii de zi cu zi. Acest lucru nu inseamna a impune cu forta un program fix copilului, ci a-i oferi in fiecare zi aproximativ aceeasi structura, astfel incat acesta sa stie la ce sa se astepte in fiecare etapa a zilei.


Crearea unei naratiuni sau povesti care explica evenimentul negativ. Copiii pot ajunge usor sa se simta vinovati pentru evenimente negative care in realitate nu au nicio legatura cu ei. Divortul parintilor, boala sau bullying-ul sunt astfel de exemple. Este important ca parinte sa iei in considerare aceasta posibilitate si sa il ajuti pe copil sa inteleaga in mod clar care este responsabilitatea lui in legatura cu evenimentul negativ. Clarifica impreuna cu el care este succesiunea cauza si efect care a dus la experienta negativa. De exemplu, divortul parintilor este cauzat de diferente de personalitate intre acestia, boala are cauze legate de modificari fiziologice specifice etc.

Gestionarea emotiilor care apar in urma acestor evenimente.

Acest lucru inseamna:

  • A deveni constient de emotii, chiar si de cele de intensitate foarte redusa
  • A privi emotiile negative drept oportunitati de invatare
  • A accepta propriile emotii si a cauta validare in oamenii de incredere aflati in jur
  • A descrie si a numi emotiile folosind cuvintele
  • A discuta cu un adult despre strategii practice pentru a face fata situatiilor in care se declanseaza emotiile dificile


*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe