characters characters

Cum identifici copiii violenti

Propus de: SuntParinte.ro   |   07 ianuarie 2011    |   6042 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

Cum identifici copiii violentiAuzim de multe ori despre conflictele dintre elevi care se incheie cu batai sau cu raniri grave. Pentru o prevenire eficienta a unor asemenea incidente, este util sa cunosti mai multe despre copiii violenti.
Afirmatile de mai jos descriu comportamentele specifice acestor copii. Citeste-le si incercuieste-le pe cele care il caracterizeaza pe copilul tau sau pe alti copii pe care ii cunosti.


1. Arunca deseori cu obiecte in cei din jur.
2. Ii place sa distruga lucrurile personale.
3. Ii place sa distruga lucrurile celorlalti atunci cand pune mana pe ele.
4. Au existat frecvent momente in care a fost implicat in diverse batai sau neintelegeri cu alti copii.
5. L-ai surprins batand pe cineva.
6. Obisnuieste sa injure si sa aiba un limbaj violent.

Cauzele aparitiei agresivitatii la copii

Cum devine un copil violent? S-a dezbatut indelung daca oamenii se nasc violenti sau devin astfel. Cu exceptia cazurilor patologice, violenta este intotdeauna incurajata de anumiti factori.

1. Caracteristici familiale
  • o tulburare antisociala prezenta la unul dintre parinti
  • acte de violenta la care copilul a fost martor (de exemplu, abuzuri in familie intre parinti sau intre un parinte si copil)
  • abuz, neglijare sau respingere din partea parintilor
  • legaturi de atasament foarte slabe intre copil si parintii sai
2. Caracteristici de personalitate
  • un stil interpersonal lipsit de empatie 
  • lipsa nevoii de a se simti iubit sau de a-si forma legaturi de atasament cu cei din jur
  • are o imaginatie plina de violenta
  • un sentiment puternic si o nevoie mare de dominare a celor din jur
  • lipsa de inhibitie in contextele sociale (incearca sa fie mereu in centrul atentiei si profita de fiecare ocazie)
  • modificari frecvente de dispozitie (trece cu usurinta de la bucurie la tristete, de la calm la furie etc)
  • temperament „dificil”, caracterizat prin stari emotionale intense, pe care copilul inca nu a invatat sa le stapaneasca sau sa le exprime intr-un mod constructiv
3. Caracteristici situationale
  • pierderi repetate si experiente de respingere foarte frecvente
  • amenintari pe care le percepe din partea celorlalti desi uneori acestea nu sunt fondate
  • lipsa de speranta si de ajutor
  • posibil consum de substante ilegale

Este copilul meu violent?

Daca un copil a fost implicat intr-o bataie cu un coleg la scoala poate fi considerat deja „violent”? Raspunsul la aceasta intrebare poate fi aflat cercetand trecutul copilului, situatia sa prezenta, precum si motivele care au stat la baza actiunii sale.

Iata cateva actiuni care sunt intalnite in randul copiilor violenti:
  • La varste mai mici: acte de cruzime fata de animale sau copii mai mici si tentative de  provocare a incendiilor.
  • Conflicte repetate cu alti copii.
  • Implicarea in acte de delincventa juvenila 
  • Comportamente violente indreptate asupra propriei persoane.
  • Probleme de socializare- nu este acceptat in grupul copiilor de varsta lui sau este la randul lui, victima a violentei.
  • Aparitia frecventa a temelor morbide sau violente in discutiile cu ceilalti, in filmele sau cartile pe care le prefera, precum si in propriile creatii artistice.
  • Asocierea cu alti copii cu un comportament violent.
  • Amenintari sau tentative de sinucidere.

Confruntat cu o asemenea problema, parintele sau cadrul didactic nu trebuie sa uite ca un copil violent are in primul rand nevoie de ajutor. De cele mai multe ori, in spatele agresivitatii unui copil stau probleme emotionale grave care se pot rezolva prin terapie.



Comentează:
7 comentarii

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu
  • Irina Tepuru
    Irina Tepuru    30.05.2011 - 21:00
    Violenta este o exprimare exagerata si prost canalizata a furiei, a ranilor personale, a singuratatii si alienarii pe care o simt unii copii. Lipsa contactului interuman personal ne face sa fim stangaci in apropierea de ceilalti, frustrarile si setea emotionala ne impiedica sa avem rabdare si sa gasim solutii empatice in relatii.
    Din pacate, exista si un mecanism pervers al invatarii violentei din postura de victima, la inceput. In momentul in care copilul creste, se va raporta la cei mai jos decat el (din orice punct de vedere) cu aceeasi brutalitate pe care a primit-o.
    Este important sa oferim alternative, sa invatam impreuna cum sa exprimam emotiile, cum sa cerem ceea ce avem nevoie cui este dispus sa ne ofere si nu celor care ne refuza.
    Un "copil violent" este o eticheta care ascunde in spate un suflet ratacit, lovit, si probabil parinti care nu-si gestioneaza emotiile si comportamentele intr-un mod matur.
  • Utilizator Anonim
    stela    03.02.2011 - 16:09
    Copiii sunt mai agresivi pe zi ce trece pentru ca asa este aproape tot ce ii inconjoara.La gradinita ,scoala se incearca combaterea violentei dar in mica masura,cadrele didactice reusesc acest lucru.Ar trebui in mediul scolar sa se aplice intr-adevar Regulamentul de organizare si functionare a inv.preuniv.pentru fiecare abatere a copilului.Bineinteles ca trebuie sa se prelucreze in cadrul orelor de dirigentie acest regulamentul de mai multe ori pe an astfel incat copiii sa stie ce sanctiuni vor primi pentru faptele lor.Institutiile de invatamant trebuie sa faca mai mult in acest sens,pentru ca am observat ca parintii sunt prea putini cei ce se implica in combaterea violentei si a educatiei in general.
  • Utilizator Anonim
    mosut elvira    13.01.2011 - 18:48
    Comunicarea in familie , modelul de comportare al parintilor , cercul de prieteni al colilului, televizorul , jocuriel pe calculator sunt factori care influenteaza comportamentul copilului. Parintii zilelor npoastre acorda prea putin timp propriilor copii. Sportul, activitatile in palatele copiilor , dansul daca ar lua locul televizorului si al calculatorului cu siguranta am avea altfel de copii langa noi. ( elvira- educatoare )
  • negrutiuv.
    negrutiuv.    13.01.2011 - 16:47
    Daca nu exista o colaborare intre toti factorii care ar trebui implicati in educatie (scoala, familie, societate)batalia cu VIOLENTA, acest flagel care a luat amploare in aceasta perioada, va fi ca si pierduta.Copiii nu mai au modele, repere morale.Elevii care provin din familii instarite, dar foarte ocupate, n-au "sapte ani de-acasa", ci 5-6 ani de cresa particulara, unde fac marea cu sarea, engleza, franceza, dans etc., in functie de tarif,deci mai exact, vin la scoala cu ifose, cu o educatie de"gasca". Cei care sunt mai saraci ajung, daca mai au loc, in gradinite de stat, inghesuiti cate 40 intr-o grupa, deci vin la scoala cu o educatie de "turma". O alta categorie, cei cu parintii plecati la munca in strainatate, lipsiti total de afectiunea parinteasca, sunt lasati in grija unei bunici,a unei rude, mai interesata poate de hrana copilului si deloc de educatie. Angelo, cum ai reusi tu, invatator care preia in jur de 30 de elevi, proveniti din medii atat de diferite,sa-i faci sa relationeze, sa comunice, sa fie toleranti, nonviolenti???Si, crede-ma,vorbesc in cunostinta de cauza, deoarece, in ultimii 35 de ani,asta fac, ii ajut pe elevi sa-si formeze comportamentul civic.
  • Utilizator Anonim
    Alina    13.01.2011 - 11:46
    Angelo, nu școala face elevii violenți. Nu există la școlă curs de violență și nici nu văd profesori certându-se sau bătându-se ca apoi să le urmeze exemplul.
    Din 24 de ore ale zilei doar 6 ore sunt la școală, restul timpului sunt cu familia, cu anturajul, cu jocurile violente pe calculator, filme sau desene animate violente.
  • Utilizator Anonim
    dana    12.01.2011 - 14:28
    nu numai scoala ci societatea,televiziunea,jocurile,toate ii fac agresivi.copiii nu mai stiu sa se joace intre ei,sa interactioneze fata in fata.lumea calculatorulu,a play station ii face agresivi.sejoaca doar jocuri violente,nu mai vezi copii in fata blocului,jucand "ascunsea" sau "castel".
    iar la scoala,mi se pare foarte mare libertinajul.nu distingi care e profesoara si care sunt elevele:eventual te uiti dupa cea mai ponosita,mai prost imbracata si nemachiata(aceea e profesoara).poate ca revenirea la uniforma scolara ca regula generala si fara exceptii ar mai uniformiza caracterele,mai multa strictete si mai mare distanta intre profesor si elevi( profesorul sa fie "doamna profesoara"sau "domnul profesor" si nu "profa aia....)sa i se redea cadrului didactic prestanta si respectul cuvenit.si cred ca si copiii nostri vor avea de castigat,daca profesorul are mai multa autoritate in scoala.mentionez ca am un baietel in clasa a treia,deci vorbesc in cunostinta de cauza.
  • Utilizator Anonim
    angelo    09.01.2011 - 13:32
    scoala ai formeaza agresivi si tolereaza.In ultimul timp tot mai multi eelvii din mai multe tari se razbuna pe profesorii caci ei iau format asa

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe