characters characters

Cum convingi copilul sa manance legume?

Propus de: SuntParinte.ro   |   20 august 2013    |   2676 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani.


*Sursa foto: https://www.flickr.com/photos/enerva/10132360493


Multi copii refuza sa manance legume, spre disperarea parintilor, care se vad nevoiti sa apeleze la trucuri si strategii de convingere a prescolarului sa manance tot din farfurie. Uneori, timpul rezolva aceasta situatie, pe masura ce creste, copilul devenind mai interesat de alimente diverse. Pana atunci, poti incerca mai multe modalitati prin care sa il convingi pe copil sa consume legume. Care ar fi acestea?

1. Ofera-i ocazii destule de a gusta legume noi si inarmeaza-te cu rabdare. Nu te astepta ca cel mic sa fie interesat din prima incercare de legume, uneori dureaza destul de mult pana cand copilul decide sa guste dintr-un aliment nou.

2. Fii un model pentru copil.  Cel mic te imita atunci cand vorbesti la telefon, cand te imbraci, fardezi sau cand faci vreo activitate in casa, iar acest lucru inseamna ca ii place te imite. Daca observa ca iti plac legumele si le consumi frecvent, este posibil sa te imite fara sa fie nevoie sa insisti tu prea mult. De asemenea, este important sa ii explici rolul legumelor in mentinerea sanatatii.

3. Adauga putina creativitate in farfurie. O idee draguta utilizata de tot mai multi parinti este de a aseza legumele in farfurie, in forma de animale sau flori. In acest mod, farfuria apare mult mai atractiva pentru cel mic, iar tu poti profita de acest lucru.

4. Foloseste jocuri. De exemplu, puteti numara: “Cate boabe de fasole ai in farfurie? Daca mananci doua, oare cate iti mai raman?” sau puteti face o competitie: “Sa vedem cine mananca mai repede rosiile din farfurie?”.

5. Ascunde legumele in mancarurile preferate de copil. Daca e un copil mofturos, poti adauga suc de legume in supa, piure de legume in sandviciuri, in paste, in lasagna sau in carnea tocata din care faci chiftelele. In acest mod, te asiguri ca cel mic isi ia doza zilnica de legume de care are nevoie.

6. Daca cel mic nu vrea sa manance, nu il forta si nu insista. De cele mai multe ori ei se incapataneaza tocmai pentru ca daca obtin o reactie din partea parintilor, simt ca au putere in aceasta situatie:). Pastreaza un ton neutru si calm cand sunteti la masa si nu repeta indemnurile de a manca tot din farfurie.

7. Implica-l pe cel mic in prepararea mancarii. Observati cum anume se modifica structura legumelor in timpul diferitelor proceduri de pregatire culinara: de exemplu vanata este alba, dar in timpul fierberii sau al coacerii se face neagra, dovlecelul daca este fiert are o culoare galbui transparent, in timp ce daca este facut pane, isi pastreaza culoarea.

8. Tine cont de faptul ca cel mic s-ar putea sa nu manance unele alimente/legume din cauza texturii si nu a gustului neaparat. In acest sens, poti sa te gandesti la modalitati diferite de preparare si combinare cu alte legume pentru modificarea texturii.

9. Daca totusi cel mic refuza sa manance legumele din farfurie, poti face apel la un mic truc: sucul de legume. Combina diferite legume dulci-acrisoare pentru a da un gust cat mai bun sucului pe care ulterior il va bea copilul tau.

Iata si un scurt filmulet despre legume. El cuprinde atat informatii, cat si jocuri pentru copii care ii ajuta sa recunoasca legumele dupa culoare si forma, le pot numara sau pot elabora cateva retete culinare: https://www.youtube.com/watch?v=MbTCcSocNP4

Comentează:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu
  • clarissa33_sp
    clarissa33_sp    23.08.2013 - 14:07
    Fiica mea a facut foarte putine mofturi la mancare. Am incercat sa nu transform refuzurile ei in drame si sa nu insist la momentul respectiv, ci sa incerc mai tarziu din nou. Gusturile copiilor evolueaza in timp, poate la 4 ani nu suporta bananele, de exemplu, iar mai tarziu descopera ca ii plac. Cred ca este important ca parintele sa abordeze subiectul relaxat si natural si sa nu forteze copilul. Pana la urma, se rezolva si aceasta problema:)

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe