characters characters

Cu copiii in masina...

Propus de: Mihaela Zaharia   |   21 ianuarie 2013    |   1799 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani.

17 ore.  Atat am facut cel mai mult cu copiii in masina. Un drum de la Viena la Bucuresti, iarna, pe viscol. Maine pornim iar. In sens invers, iar vremea e mai frumoasa. Insa tot vom face ceva ore. Pentru care e bine sa ne pregatim. Si ne pregatim... cu idei.


Ce pot face doi copii in scaunelele de masina legati cu centurile atatea ore?

Pe primul loc, de cativa ani pentru noi au fost DVD-ul de masina. Cu ecran dublu ca avem doi copii. Cu DVD-uri vechi, cele preferate, dar si DVD-uri noi pentru factorul surpriza.

Acum a fost devansat de Ipad pe care se joaca jocuri. De matematica, de atentie, de constructii, etc.

O perioada lunga am ascutat povesti audio. Pana cand le-am invatat pe de rost.

Apoi am ascultat cursuri de limbi straine: engleza, germana, spaniola, chiar si ... japoneza. Nu am invatat prea mult la un drum dar a fost interesant. Am ajuns chiar sa ascultam povesti in limbi straine din care am inteles ... cateva cuvinte.

Cantecelele pentru copii au functionat. Pana ne-am plictisit de ele. In schimb, rontaim: pufuleti (cand plecam din tara ne aprovizionam cu pufuleti cu surprize, chit ca sunt voluminosi), pop-corn, pufarine, fulgi de porumb. Doar chipsurile nu au voie la drum lung.

Ce se mai face la drum lung? Se fac poze inauntru sau afara. Mai ales de cand Mos Craciun a venit cu un aparat foto roz.

Anul asta Mosul a venit cu telefoane, asa ca va mai fi o distractie in plus cand s-or prinde ce aplicatii mai au telefoanele alea.  Eu am un fix, sa scrie fiica-mea cat mai multe mesaje, corect.

Si totusi probabil paturile nu vor lipsi... pentru ca din ele se fac corturi. Adica se prind de manerele de deasupra geamului si se pun peste scaunel. Iar inauntru se adoarme ca indienii.

O perioada au desenat, pentru ca primisera o tavita speciala de desenat,, cu o perna dedesubt, pentru a le asigura confortul picioarelor, care a avut mult succes. Mai ales ca au un suport prins pe spatele scaunului din fata unde isi tin toate lucrurile, inclusiv cariocile si creioanele. Pe langa DVD-uri, carticele, sticla cu apa, mancare, jucarii, etc.

Tot pe tablita-suport pot sa faca alte activitati creion-hartie cum ar fi labirinturi sau alte jocuri logice, scoase in prealabil la imprimanta. Cu cat sunt mai noi, cu atat mai bine. Sau chiar origami daca au rabdare.

Mai nou, am avut si carduri speciale din comert pe care se poate scrie cu carioca speciala care se sterge. Asa facem matematica, engleza si romana. Desigur, se poate desena si pe tablitele cu pilitura de fier sau pe cele white-board.

O perioada mestecatul gumei era o distractie, mai ales facutul baloanelor... pana s-au lipit de scaun si acum sunt interzise. Nu sunt interzise cele de sapun, dar asta merge mai mult vara, sa iasa pe geam.

Fireste, oricand functioneaza jocurile verbale cu adultii. Daca adultii sunt odihniti si au rabdare. Putem juca Tomapan, punem spune glume, putem face matematica, putem da explicatii, putem sa facem concursuri legate de ce vedem pe geam, cautam cat mai multe cuvinte care incep cu o anumita litera, putem sa jucam „Iti mai aduci aminte cand ...?” etc. Cand adultii sunt mai obositi, cel din dreapta poate citi copiilor. Cand e si el obosit, pot citi copiii. Cu voce tare sau nu.

Tot de citit, dar nu prea mult, am folosit cu fiica-mea carduri motivationale, ceea ce a fost mult mai distractiv pentru ca sunt cartonate, colorate frumos si scrise cu stiluri diferite.

Bineinteles, copiii isi iau o plasa cu jucarii. Fiecare cate una. Cateodata mai iau si eu altele pe post de surpriza. Iar jucariile pot sa faca scenete intregi intre ele.

Un timp „jucaria” preferata a baietelului meu a constat in niste piese de construit. Nu chiar lego, ca era patrate cu margini, insa ani de zile nu am putut pleca nicaieri fara ele. Acum inca nu putem pleca cu jucariile de plus preferate cu care dorm. Ce n-au facut niciodata pana acum copiii in masina? Nu au impletit! Dar cum ma vad pe mine ca inca impletesc un fular si vor si ei sa invete, ce-ar fi sa o faca ... in masina?

Mihaela Zaharia
Sunt psiholog de 13 ani, trainer de 9 ani si mamica de 8 ani pentru fetita mea, eleva in clasa a II-a si de 6 ani pentru baietelul meu, elev in noua clasa pregatitoare.
Lucrez in principal cu parinti in cadrul firmei de training si coaching, Mind Master si imi place sa scriu pentru SuntParinte.ro.

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe