characters characters

Craciunul alaturi de adolescentul tau

Propus de: SuntParinte.ro   |   25 noiembrie 2010    |   2897 vizualizări

Varsta: 15 - 18 ani.

craciunul alaturi de adolescentul tauAu trecut de mult vremurile cand ii spuneai copilului ca va veni Mos Craciun cu daruri daca va fi cuminte. Adolescentul tau pretinde din ce in ce mai multa independenta si, daca este precum majoritatea liceenilor, anul acesta va petrece Revelionul impreuna cu prietenii sai, nu in familie. Craciunul insa este o sarbatoare de familie. Cum o petreci intr-un mod placut alaturi de adolescentul tau?

Caracteristici de dezvoltare in perioada adolescentei

Exista o serie de caracteristici ale adolescentului care vor influenta felul in care veti petrece sarbatorile:
  • isi doreste sa fie independent
  • acorda o importanta destul de mare grupului de prieteni
  • se indeparteaza de parinti pentru a-si gasi propria identitate
  • incearca sa-si creeze o relatie romantica

Avand aceste lucruri in minte, n-ar trebui sa te suprinda ca, an de an, copilul tau pare din ce in ce mai dezinteresat de a mai sta acasa de sarbatori. Ideal este sa gasesti o solutie care sa inglobeze toate elementele de mai sus. Permite-i sa ”respire” cateva seri cu prietenii, dar aminteste-i si de faptul ca sarbatorile de iarna sunt sarbatori ale familiei.

Cum il implici pe adolescent in sarbatoarea Craciunului?

1. Decorati impreuna nu numai bradul, ci si intreaga casa. Il poti lasa pe adolescentul tau sa ia deciziile in aceasta privinta. Cu cat sunt mai multe luminite si obiecte aplicate, cu atat adolescentul tau se va arata mai atras si interesat de acest aspect ce tine de estetic.

2. Tine cont de dorintele copilului. Daca isi doreste sa petreaca intr-o zi de Craciun alaturi de prietenii lui, nu il forta sa ramana in familie. S-ar putea sa ai parte doar de o prezenta fizica si multa proasta dispozitie. Permite tuturor sa se simta bine de sarbatori si sa imbine intr-un mod cat mai echilibrat timpul petrecut in familie cu cel petrecut cu prietenii.

3. Alege cadourile cu atentie. Este foarte posibil ca adolescentul tau sa aiba alte gusturi decat crezi. De aceea, observa cu atentie ce il intereseaza pe copil atunci cand mergeti impreuna la cumparaturi, ce anume ii place si ce nu. In plus, in aceasta perioada copiii spun de obicei, direct sau indirect, care sunt dorintele lor de sarbatori. E important deci sa-l asculti cu atentie si sa ii adresezi cateva intrebari discrete despre ceea ce-si doreste.

4. Propune-i tot felul de activitati cat mai variate pentru a face ceva diferit fata de sarbatorile din anii anteriori. Inventati jocuri la care sa participe toti membrii familiei, activitati in casa sau chiar afara, daca e vreme placuta.

5. Realizati o retrospectiva verbala a anului care e pe punctul de a se incheia, cu lucruri bune si rele, cu ce v-ati dori sa schimbati si ce v-ar fi placut sa fie diferit. La fel, puteti incerca sa discutati despre Craciunul in familie sarbatorit de atatia ani de zile. Ce ati vrea sa schimbati in acest an? Ce modificari s-au produs?

6. Aceasta perioada este ideala pentru a privi in albumele de fotografii si a depana amintiri. Ce poate fi mai placut decat sa stati cu totii pe canapea, cu o cana de ceai fierbinte, miros de prajituri si de sarbatoare, povestind despre anii trecuti?

Rolul traditiilor in familie

Incearca sa creezi anumite obiceiuri si ritualuri in care toti membrii familiei sa fie implicati. Cu cat o familie are mai multe obiceiuri si traditii, cu atat tinde sa devina mai puternica, iar relatiile dintre membri sa fie mai stranse. Aminteste-ti sentimentul placut pe care il ai atunci cand povestesti despre copilaria ta si despre sarbatorile petrecute in familie. Cu siguranta propozitiile tale incep cu ”Mama obisnuia sa…”, „Tata ne aducea de fiecare data…”, „Noua, copiilor, ne placea ca de fiecare Craciun sa…”. Toate acestea tin de traditie si de specificul fiecarei familii. Impodobitul bradului, masa de Craciun, mersul la biserica, vizitele la rude etc., toate acestea sunt exemple de traditii.


Impartaseste-ne ideile tale! Tu cum te-ai gandit sa petreci Craciunul in acest an impreuna cu copilul tau?


Comentează:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu
  • Delia Lungu
    Delia Lungu    24.12.2011 - 08:46
    Iti multumim mult pentru urari, polistef. :)
    Iti dorim ca 2012 sa iti aduca tie si familiei tale multa sanatate, bucurii si tot ceea ce iti doresti.
    SuntParinte va fi alaturi de parinti si de bunici si anul urmator.:)
  • Utilizator Anonim
    polistef    23.12.2011 - 05:21
    Dragă Echipă Sunt părinte,
    Acum în ajun de Crăciun vă urez ,,La mulţi ani" şi ,,Crăciun fericit" alături de cei dragi!
    Aţi redactat un articol foarte bun.Citindu-l gândul mi-a zburat spre Micul prinţ,nefericitul, şi spre vulpea care-i vorbea de ritualuri ca lucruri uitate de oamenii...
    Din nefericire tradiţiile satului românesc se reduc la o masă încărcată de bunuri...Crăciunul îl voi petrce alături de soţul meu, privind câteva emisiuni tv cu colinde ...o lumânare şi o rugăciune... în singurătate...Copiii şi nepoţica sunt prin alte oraşe ...vorbim prin telefon sau prin e-mail şi ne ascundem lacrimile...

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe