characters characters

Consecventa in rolul de parinte

Propus de: SuntParinte.ro   |   22 martie 2022    |   461 vizualizări

Varsta: 18 ani +.

consecventa in rolul de parinte
Daca vrem ca relatia dintre noi si copiii nostri sa se schimbe in bine, este necesar sa incepem noi sa actionam diferit. Iar pentru ca schimbarea sa fie mentinuta pe termen lung, este nevoie sa fim consecventi: sa urmam aceleasi valori si sa respectam regulile si limitele stabilite. Cum putem face acest lucru fara a apela la autoritate excesiva sau agresivitate in relatia cu cei mici?

Citeste si:


Rutinele in cresterea copiilor: beneficii si avantaje


Consecventa in educatia copiilor


Consecventa in rolul de parinti. De ce este importanta


Cand parintii raman consecventi in relatia cu propriii copii si mentin aceleasi reguli si limite in timp, copiii se dezvolta emotional si social mai armonios decat in lipsa consecventei. Iata cateva beneficii ale consecventei parentale.

Copiii se simt in siguranta. Mai ales la varste mici, cand copiii testeaza limitele si refuza sa asculte parintii, copiii au nevoie sa stie ca vor fi opriti din comportamente daunatoare sau periculoase. Chiar daca protesteaza in fata regulilor si interdictiilor, in timp, copiii isi dezvolta un sentiment al sigurantei – exista un adult in prezenta lor care ii poate opri atunci cand ei insisi nu se pot opri la timp.

In timp, copiii isi dezvolta autocontrolul. Controlul exercitat de parinti asupra copiilor devine interiorizat in timp de catre acestia. Pentru ca au limite exterioare, pe care adultii pe consolideaza in timp, copiii invata ca pot functiona in cadrul acestora. Astfel, in timp, isi pot controla propriile comportamente, ca urmarea interiorizarii regulilor exterioare si a ideii ca nu toate comportamentele sunt acceptabile in orice situatie.

Copiii isi dezvolta toleranta la frustrare si capacitatea de a amana recompensele. Ambele sunt importante pentru consolidarea autocontrolului si pentru succes pe termen lung.


Este incurajat respectul fata de parinti si fata de capacitatea acestora de a lua decizii benefice. Desigur, acest lucru depinde si de cat de adecvate si eficiente sunt regulile si limitele stabilite de parinti. Cand exista un numar excesiv de mare de reguli, cand acestea sunt arbitrare si nu au niciun beneficiu evident, copiii nu vor invata sa ii respecte pe parinti, ci sa ii priveasca in mod critic.


Cauze frecvente care duc la lipsa de consecventa din partea parintilor:


Incercarea de a fi prietenul copilului sau un stil parental permisiv. La baza acestora poate sta teama parintelui de emotiile dificile ale copilului, precum tristetea, frustrarea sau dezamagirea.

Dificultati ale parintilor in legatura cu stabilirea limitelor si regulilor, care pot tine de propria copilarie sau de diverse nevoi emotionale (de exemplu, nevoia de a fi iubit de catre copil si teama ca acesta il va respinge pe parinte daca sunt impuse reguli sau limite).

Lipsa de incredere in propriile decizii ca parinte.


Parintii isi submineaza reciproc, voluntar sau nu, autoritatea. 


Oboseala si stresul pot duce in timp la epuizare parentala si la dificultati in mentinerea consecventei.


*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe