characters characters

Comunicarea eficienta parinte-copil

Greseli pe care le fac parintii cand vorbesc copiilor

Propus de: SuntParinte.ro   |   20 noiembrie 2015    |   8196 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

comunicare eficienta
Comunicarea eficienta parinte-copil depinde de o multime de lucruri. De la situatia in care te afli pana la emotiile, gandurile si obiceiurile de comunicare pe care le ai, toate aceste lucruri iti pot influenta reactiile pe care le ai in comunicarea cu cel mic. Iata cateva greseli care apar frecvent in comunicarea parinte-copil si modalitatile prin care le poti evita.

Critica si judeca.

Cand copilul traieste in critica, invata sa condamne. Pentru ca scopul unui parinte nu este sa dea verdicte sau sa evidentieze de fiecare data defectele copiilor, este important sa reusesti sa iti exprimi gandurile si emotiile nonviolent.

Recomandari

In momentele in care esti furios sau dezamagit, ia o pauza pentru a te calma si apoi discuta cu copilul tau despre ce s-a intamplat.

Invata sa comunici nonviolent.

Nu acorda atentie suficienta copilului.

Copiii stiu cand parintii ii ignora si sunt mai concentrati asupra telefonului sau laptopului, iar daca faci acest lucru in mod repetat, copilul tau nu se va simti incurajat sa iti vorbeasca.

Recomandari:

Evita sa vorbesti cu toti membrii familiei deodata, elimina zgomotul de fundal, cauta un loc mai linistit pentru a putea discuta fara a fi intrerupti.

Limiteaza timpul pe care il petreci pe internet acasa.

Amana discutiile importante pentru momentele in care te poti concentra asupra lor.


Nu se asigura ca au toata atentia copilului.

Multi parinti se plang ca trebuie sa insiste de mai multe ori pana cand copilul raspunde sau face ce i se cere. Acest lucru se intampla pentru ca de multe ori parintele alege sa comunice atunci cand copilul este concentrat asupra unei alte activitati.

Recomandari

Asigura-te ca esti ascultat daca atunci cand vorbiti, va uitati unul in ochii celuilalt. Acest semn iti e suficient pentru a sti daca vei fi sau nu ascultat.

Adreseaza intrebari prea generale si prea putin specifice.

Daca intrebi orice copil cum a fost la scoala, iti va raspunde un simplu ”bine”, iar apoi isi va vedea de treaba.

Recomandari

Incearca sa comunici cat mai creativ despre scoala.

Invata sa fii curios despre copilul tau, adresandu-i intrebari despre tot si toate :)


Ridica tonul si ameninta.

Tine-ti emotiile sub control atunci cand vorbesti cu copilul tau. Prin tipat ii arati copilului ca violenta verbala este permisa.

Recomandare

Ia o pauza atunci cand observi ca te-ai enervat si incepi sa ridici tonul.


Eviti, ignori si apoi rabufnesti.

Uneori, este mai intelept sa amanam discutiile dificile, daca momentul sau locul nu sunt potrivite pentru ele. Insa unii dintre noi alegem frecvent sa „suferim in tacere” atunci cand ceva ne deranjeaza, pana cand furia se acumuleaza si izbucneste in mod spontan.

Recomandari:

Fa-ti un obicei din a comunica despre lucrurile care te deranjeaza imediat ce acestea au aparut, atunci cand esti inca linistit si calm.

Tine minte ca daca cei din jur nu stiu ca esti deranjat de anumite lucruri, nu vor remedia situatia.

Predici, vorbesti prea mult sau oferi prea multe explicatii.

Pastreaza lucrurile simple si la subiect mai ales daca ai un copil prescolar.

Postura impozanta.

Daca incerci sa te impui in fata copilului prin fizic, cu siguranta cel mic se va afla din start in dezavantaj si intimidat.

Recomandare:

Coboara la nivelul copilului tau atunci cand vrei sa te faci ascultat si adopta o atitudine calma.


Copilul nu e lasat sa explice sau sa termine ce are de zis.

Asa cum tie nu iti place cand cineva te intrerupe, asa se intampla si in cazul copilului. Arata-i acelasi respect pe care ti-ai dori sa il primesti si tu, iar copilul va invata sa te asculte si el la randul lui.

Parintele uita sa multumeasca pentru ajutor sau sa isi ceara scuze.

Copiilor trebuie sa li se aminteasca de rolul pe care l-au avut intr-o anumita situatie, de ajutorul pe care l-au oferit fiindca astfel se simt speciali, buni si devin increzatori in fortele proprii. De asemenea, copiii au dreptul sa li se ceara scuze atunci cand au fost nedreptatiti.

Recomandari

Fa-ti un obicei din a multumi copilului tau atunci cand te ajuta sau te asculta.

A-ti cere scuze fata de copil nu inseamna ca renunti la autoritatea de parinte, ci inseamna ca ii arati respect si iti asumi responsabilitatea pentru greseala.

Este usor sa comunicam ineficient in relatia cu cei mici, dar si cu cei mari, pentru ca suntem deseori obositi, nervosi sau ocupati. Dar incercand sa cream obiceiuri diferite de comunicare, putem sa evitam aceste greseli din ce in ce mai des.

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

  • De ce e important sa il accepti pe copil asa cum este
    De ce e important sa il accepti pe copil asa cum este
    30 ianuarie 2024   

    Multe din neintelegerile dintre parinti si copii isi gasesc originea in dorinta parintilor de a se oglindi in copilul lor, de a-si indeplini propriile nevoi si asteptari prin copil.

  • 50 de intrebari pe care sa le adresezi copilului
    50 de intrebari pe care sa le adresezi copilului
    27 noiembrie 2023   

    Comunicarea dintre parinte-copil este intr-o continua transformare, astfel ca in unele cazuri ea poate sa fie foarte buna, in timp ce alteori poate avea de suferit si drept consecinta, relatia dintre cei doi poate deveni tot mai rece.

  • Absenta tatilor din viata fiicelor
    Absenta tatilor din viata fiicelor. Efectele la maturitate
    12 octombrie 2023   

    Copiii abandonati de unul din parinti sau de amandoi traiesc sentimente intense de furie, uneori ascunsa, alteori clar vizibila comportamental prin batai fizice si agresivitate indreptata asupra celor din jur.

Mai multe