characters characters

Cand copilul preia controlul

Propus de: SuntParinte.ro   |   11 august 2011    |   3857 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani.

cand copilul preia controlulAtunci cand parintii nu preiau controlul, va face copilul acest lucru. Iar a lasa puterea pe mana unui copil inseamna, pentru parinti, a avea de-a face cu multe neintelgeri, certuri si comportamente nedorite: tipetele in fata raftului cu jucarii, refuzul de manca sau de a se duce la scoala, neintelegeri intre frati etc. Parintii care au „lasat” copilul sa preia controlul stiu foarte bine cum este sa treci prin asemenea situatii si spun de cele mai multe ori, exasperati, ca „nu mai stiu ce sa ii faca”.


Cum castiga un copil controlul in familie?


In familiile cu mai multi copii si cu parinti ocupati, copilul mai mare poate castiga control in familie daca parintii ii acorda sarcina de a avea grija de fratii mai mici in lipsa lor.  Acest lucru nu are efecte nedorite, atat timp cat copilul respecta regulile parintilor si autoritatea lor.

In familiile cu un singur copil, acesta poate prelua controlul, declansand conflicte in care parintii ii permit sa castige: de exemplu, accepta sa ii cumpere o jucarie pentru a inceta plansetele si tipetele din magazin.


Cum se manifesta comportamental copilul care detine prea mult control?

-    Stabileste reguli pentru fratii sai atunci cand parintii nu sunt acasa, dar si atunci cand acestia se afla prin preajma.
-    Incalca regulile parintilor fara a-i fi teama de consecintele ce ar putea urma.
-    Provoaca certuri si rivalitati intre copii sau conflicte cu parintii.
-    Minte destul de frecvent, pentru a evita o pedeapsa sau pentru a iesi in castig din anumite situatii.
-    Este dominant si dicteaza comportamentele celorlalti copii sau chiar pe cele ale parintilor.
-    Uneori poate sa fie si violent folosind amenintarile pentru a se face respectat de fratii mai mici.

Cum poti sa te comporti cu un copil care a dobandit prea mult control?

1. Fa diferenta intre autoritate/ control si lipsa de afectiune. Multi parinti permisivi considera ca a-si manifesta autoritatea in fata copilului sau a-i refuza o cerere inseamna a nu-i arata ca il iubesc si atunci cedeaza in fata solicitarilor copilului. Orice copil are insa nevoie atat de iubire, cat si de control. Poti sa iti manifesti controlul si in acelasi timp sa ii arati copilului ca il iubesti si ca ii vrei binele.

2. Seteaza reguli care sa fie valabile pentru toti membrii familiei. Cine nu le respecta, va trebui sa suporte consecintele pe care le veti agrea de comun acord.

3. Impune-te in fata copilului atunci cand si ceilalti frati sunt de fata. In felul acesta, copiii tai vor intelege ca puterea si controlul le detin parintii, nu fratele/sora lor.

4. Vorbeste cu ceilalti copii si explica-le faptul ca, de fiecare data cand se simt intimidati sau incomodati de catre fratele sau sora dominant/a este important sa iti spuna acest lucru.

5. Vorbeste despre emotiile care apar atunci cand oamenii simt ca altcineva ii conduce, ca li se cer lucruri sau li se ofera sarcini pe care se simt obligati sa le faca.

6. Ofera exemple de comportament pozitiv, de exercitare a puterii si a controlului, insa intr-un mod pasnic, fara ca cei din jur sa resimta ca tu esti ”seful” sau ”atotputernicul”.  

7. Evita sa negociezi prea mult cu copilul ce detine control. Daca vei ajunge intr-o astfel de situatie, mesajul implicit pe care il vei transmite va fi acela ca, te afli pe aceeasi pozitie cu copilul tau, astfel ca isi va permite sa negocieze ”la sange”. De multe ori, copiii care au preluat controlul nu renunta usor la ceea ce isi doresc, asa ca va „negocia” pana cand vei obosi si ii vei da ce isi doreste.

8. Incheie contracte cu copilul tau, intelegeri scrise in care sa fie specificate ca obiective reducerea comportamentelor care tie nu iti plac, dar si lucrurile pe care copilul tau vrea sa le primeasca daca le schimba. Nerespectarea contractului va aduce, desigur, consecinte de ambele parti.

9. Incearca sa petreci mai mult timp alaturi de copiii tai. Acest tip de comportament apare atunci cand copilul resimte lipsa de implicare a parintilor in viata de familie, din diverse motive: lipsa de timp sau de energie, un stil parental prea permisiv sau neglijent etc. Atunci cand copilul tau incearca sa iti ia locul in familie, inseamna ca iti simte lipsa.

Copilul tau detine prea mult control? Ai incercat sa faci ceva in acest sens?
Cunosti parinti care au astfel de copii?

Comentează:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe