characters characters

Ofera-i o educatie anti-incendiu

Propus de: SuntParinte.ro   |   07 iunie 2010    |   3665 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani, 11 - 15 ani.

Din pacate, numeroase sunt cazurile in care copiii ajung sa fie victimele a unor incendii fie pentru ca a fost lasati nesupravegheati, fie pentru ca nu au fost educati cum anume sa previna incendiile. De aceea am considerat ca este foarte important sa-ti oferim un mini-ghid despre principalele aspecte care ar trebui invatate de copilul tau si exersate. A trecut vremea protejarii de toate relele, acum e momentul educarii lui pentru situatii de urgenta.

Iata ce am considerat noi ca ar fi important:
1. Vorbeste deschis despre astfel de situatii mai putin placute, incendiile. Spune-i care sunt cauzele care duc la aparitia incendiilor (jocul cu chibriturile, folosirea necorespunzatoare a aragazului etc.), cum se procedeaza in cazul in care apar si ce trebuie sa faca pentru a evita o asemenea situatie neplacuta.
 
2. Invata-l sa foloseasca in mod corect aragazul si chibriturile.

3. Stai langa el si observa daca respecta pasii: se aprinde chibritul si de abia pe urma se da drumul la ochiul de la aragaz.

4. Arata-i ca in functie de cum anume misti butonul de la aragaz, flacara poate sa fie mai mica sau mai mare si chiar sa dispara.
Daca se invarte inspre stanga si flacara s-a oprit, exista o mare problema. Flacara a disparut, dar gazul continua sa iasa. Deci, explica-i miscarile de rotatie ale butonului. Cand se stinge de tot si cand flacara dispare.

5. Da drumul gazului pentru ca cel mic sa invete mirosul. Lasa gazul deschis pentru cateva secunde si pe copil langa aragaz ca sa simta cum “miroase gazul”. Asa va stii ca de fiecare data cand intra in bucatarie sau in casa, simte acelasi miros, sa stie ca e un pericol.

6. Vorbeste-i despre importanta focului in viata noastra.
Citeste-i Legendele Olimpului in care exista o astfel de istorioara despre cum a aparut focul pe pamant.

7. Fa o lista impreuna cu cel mic pe care sa specifici pasii necesari sa-i urmeze daca cumva ceva ia foc in casa si niciun alt membru din familie nu e aproape.

8. Invata-l numarul de telefon la care poate apela in caz de incendiu: 112. Trebuie sa isi cunoasca foarte bine datele de identificare: numele, adresa la care sta (strada, bloc, apartament) si numarul de telefon al unuia dintre parinti, la care pompierii pot suna pentru a va anunta.

9. Explica-i si consecintele de a te juca sunand la pompieri atunci cand vrei doar sa te amuzi.
Sunt o multime de situatii in care pompierii sosesc pentru a verifica situatia chiar daca stiu ca e o gluma. Poti sa-i citesti in acest scop si povestea baietelului care isi tot alerteaza satenii ca a venit ursul, iar cand intr-adevar animalul il ataca, nimeni nu ii sare in ajutor pentru ca o considera din nou o gluma.

10. Arata-i care e cutia cu valori din casa
, pentru ca atunci cand ceva se intampla si a sunat pompierii, daca este scos din casa, sa ia si cutia.

11. Cumpara un stingator si invata-l pe copil cum se foloseste. Flacari la aragaz sau pentru ca a ars o foaie de hartie pe care nu vroia ca voi sa o vedeti pot fi stinse cu ajutorul stingatorului.

12. Vecinii pot fi si ei persoanele la care poate apela atunci cand ceva ia foc si pompierii inca nu au sosit la fata locului.

13. Inlatura intotdeauna materialele inflamabile pe care le ai in casa si nu-i permite copilului sa se joace cu ele.

14. Cumpara alarme anti-incendiu care se monteaza si incep sa sune atunci cand in casa se simte un miros de fum. Asa veti fi alertati cu totii ca ceva rau se intampla.

15. Achizioneaza si masti pentru fumul intens dintr-un incendiu care este foarte periculos pentru sistemul respirator. Aseaza-le undeva unde si copilul stie, la inaltimea lui. Un loc ideal ar fi pe hol, spre iesire.

16. Invata-l tehnici de a scapa de flacari mai ales atunci cand i-au cuprins hainele: se arunca pe jos si se rostogoleste de pe o parte pe alta pana cand flacarile se sting.

17. La scoala, cadrele didactice pot sa opteze pentru modalitatile prin care sa-i pregateasca pe copii in caz de incendiu. Se poate realiza o saptamana tematica, asta daca si curricula permite, in care sa aiba loc o combinatie de activitati practice, instructiv-educative. Spre exemplu, se pot citi numeroase povesti la orele de romana, iar litearatura este destul de bogata, la matematica se pot invata modalitati de numarare folosind chibrituri sau probleme in care incendiul sa fie propus la operatia de scadere (ex. “ce ramane in urma incendiului daca, 5 din 10 ferestre au ars” etc.). La geografie se poate vorbi de tunete si fulgere, metode pentru a te apara daca te afli in padure, de incendii provocate in natura, cat de periculoase si daunatoare sunt focurile de la iarba verde etc. Materiile de activitati practice sau desen pot sa urmareasca si ele aceeasi tema. Ora de dirigentie e important sa fie create si conceputa cat de bine posibil pe acest domeniu. Dirigintele poate alege sa vorbeasca deschis, sa aduca in clasa oameni care au trecut printr-un astfel de necaz sau pompieri care sa le vorbeasca si sa-i invete cum sa foloseasca focul. Daca directiunea este de acord si exista si permisiunea sectiei de pompieri din oras, copiii pot face si o vizita la locul in care
lucreaza oamenii care se lupta cu focul. Experienta fata in fata conteaza foarte mult.
 
Recomandarile tale
Am elaborat o serie de indicatii si sugesti despre ce anume ar trebui spus copilului pentru a preveni si a interveni rational atunci cand e vorba de incendiu. Tu ce altceva i-ai mai spune? Crezi ca in scoli se face aceasta educatie anti-incendiu suficient de bine?

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe