characters characters

Managementul banilor pentru adolescenti

Propus de: SuntParinte.ro   |   09 august 2013    |   3287 vizualizări

Varsta: 15 - 18 ani.

"Fiule, daca vrei ceva cu adevarat in aceasta viata, trebuie sa muncesti pentru a-l obtine. Si acum fa liniste, anunta extragerea loto!" (The Simpsons)
De la 14-15 ani, adolescentii pot intelege doua lucruri importante: necesitatea de a economisi pentru achizitiile viitoare si de a economisi pentru situatii neasteptate.  In plus, dorinta de a obtine independenta se manifesta si in sfera financiara. Multi adolescenti isi doresc sa aiba bani in plus fata de ce le ofera parintii si sunt capabili sa ii obtina. Asadar, sunt pregatiti sa experimenteze independenta financiara si responsabilitatea.

Cum il responsabilizezi pe adolescent in privinta banilor

“Unde s-au dus toti banii?!” /Ajuta-l sa isi dea seama pe ce cheltuieste banii.

Propune-i sa treaca intr-un tabel toate cheltuielile facute de-a lungul unei luni. Astfel, isi va da seama cat de multi bani pierde in cumparaturi spontane si pe lucruri care nu ii sunt neaparat necesare. Ii poti sugera sa calculeze aceasta suma si sa iti spuna ce ar putea sa cumpere cu ea daca ar economisi-o in fiecare luna. Este o modalitate de a-l motiva sa reduca din cheltuielile inutile si sa se gandeasca sa foloseasca banii mai eficient.

“Cumpar pentru ca am nevoie de acest produs?”/Cum influenteaza reclamele decizia de a cumpara:

• Daca nu ai facut acest lucru pana la aceasta varsta, vorbeste-i despre faptul ca majoritatea reclamelor pentru diverse produse pornesc de la premisa crearii dorintei de a avea acel produs.

• Printre cele mai frecvente strategii de publicitate se numara asocierea produsului respectiv cu un statut social inalt, cu o inteligenta ridicata, cu atractivitatea fizica sau cu nume celebre, admirate de tineri.

• Adolescentii sunt convinsi de reclame tocmai pentru ca nu constientizeaza faptul ca publicitatea ii influenteaza. Cere-i adolescentului tau sa se informeze referitor la acest domeniu. Va fi surprins sa afle ca exista o intreaga industrie al carei rol este acela de a-l convinge ca pentru a fi fericit are nevoie de telefoane de ultima generatie sau de cosmeticele de la o anumita firma.

“De la pusculita la contul de economii.”/Ce inseamna un cont de economii?

Daca adolescentul tau are o sursa suplimentara de venit (poate lucreaza in vacante sau in week-end), ofera-i oportunitatea de a economisi banii castigati. Sau daca te gandesti sa deschizi un cont de economii pe numele tau, consultati-va si informati-va impreuna pentru a face cea mai avantajoasa alegere.

Informeaza-te despre depozitele la termen si conturile de economii. Explica-i diferentele generale dintre cele doua: depozitele de economii nu permit retragerea in orice moment a sumei economisite, sunt pe o perioada determinata si in general au o dobanda mai mare decat contul de economii.

Iata cateva dintre intrebarile pe care este bine sa le pui atunci cand dezchizi un cont de economii: Dobanda este fixa sau variabila? Care sunt comisioanele privind deschiderea contului? Este permis sa retragi numerar din depozit inainte de termenul de maturitate fara a intrerupe depozitul? Care este soldul minim obligatoriu pentru constituirea unui depozit sau cont de economii? In ce conditii poti intrerupe depozitul inainte de maturitatea acestuia? Care va fi valoarea dobanzii primite, care vor fi penalitatile si comisioanele percepute de banca?

“Vreau mai multi bani.”/Cum poate castiga bani in plus adolescentul

Incurajeaza-l sa se angajeze part time, cel putin in perioada vacantei. Printre cele mai frecvente job-uri alese de adolescenti: vanzator, promotii, baby sitting, meditatii, mistery shopper, livrare de pizza, fotograf pentru evenimente. Daca adolescentul tau are pasiuni precum: confectionare de accesorii, creare pagini web, fotografii digitale, le poate transforma intr-o mica afacere.

Afla cum poti incepe sa il inveti pe copil managementul banilor de la cele mai mici varste si cum poti continua pana in adolescenta, din Ghidul Banilor.

Abilitatea de a gestiona eficient banii va deveni importanta o data cu plecarea adolescentului la facultate, cand va fi nevoit sa ia decizii despre cheltuieli, sa isi organizeze banii si, eventual, sa castige propriii bani. Adolescentul tau cum a invatat sa gestioneze eficient banii?

Comentează:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu
  • clarissa33_sp
    clarissa33_sp    09.08.2013 - 12:32
    Probabil cea mai importanta lectie pe care o pot invata adolescentii este sa castige propriii bani. Exista mai multe sanse in acest caz sa economiseasca bani sau sa aleaga inteligent pe ce ii cheltuieste. De asemenea, cred ca este important ca incepand cu terminarea facultatii, parintii sa isi retraga sprijinul financiar in cazul in care copilul s-a angajat deja.

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe