characters characters

Cum il convingi sa citeasca in vacanta

Propus de: SuntParinte.ro   |   29 iunie 2010    |   6598 vizualizări

Varsta: 15 - 18 ani.

Vara se pot intampla o multime de lucruri, copilul tau are timp sa faca tot ce si-a dorit un an intreg, petrecut pe bancile scolii. Cu toate acestea, ar fi bine sa te pregatesti de pe acum in ceea ce priveste lectura copilului pe parcursul vacantei. Un studiu realizat de National Summer Learning Association sustine ca, pe timpul celor 2 luni de vara, copiii pierd foarte mult din exercitiu de invatare din timpul lunilor de scoala.


Multe din deprinderile lor, dar si cunostintele asimilate nu mai sunt folosite atat de mult. Astfel ca, la inceput de an scolar, profesorii de la clasa vor avea nevoie de cateva saptamani bune pentru recapitulare si reparcurgerea in pasi mari a materiei. Lista obligatorie de lectura este o strategie pentru a-i mentine inca, pe copii, “in priza”.

Si acum vine marea intrebare: cum sa-ti convingi viitorul licean sa citeasca pe timp de vara? Iata cateva idei:
1. Combina cititul cu alte activitati. Indiferent daca stai la plaja, mergi la inot sau pleci intr-o alta localitate sau zona, nu uita de carti. Stand la plaja te poti relaxa mai ales daca alegi niste carti de aventura sau calatorie, mari expeditii prin colturile lumii si ale timpurilor, in drum spre inot poti verifica la librarie ce carti noi au mai aparut, iar in drum spre locatia unde vei petrece cateva zile, poti sa citesti linistit cateva pagini de carte.

2. Fii un exemplu pentru copilul tau. Obisnuieste-te sa citesti in fiecare dimineata ziarul, inainte de a te aseza la masa pentru a lua micul dejun. Petrece macar o jumatate de ora, seara, inainte de culcare pentru a citi cateva file de carte. Pastreaza o carte pe noptiera din camera, pentru a o avea tot timpul la indemana atunci cand vrei sa te delectezi.

3. Relaxeaza putin regulile. Incearca sa nu-ti fortezi copilul sa citeasca pentru ca s-ar putea sa obtii exact efectul opus. Daca inca nu ai reusit sa il convingi pe copil de beneficiile pe care le aduce lectura, pentru inceput poti sa folosesti mici recompense. Pentru fiecare carte citita, poate sa primeasca ceva ce-si doreste de o buna perioada de timp. Astfel de intariri vor creste frecventa cititului, cu atat mai mult cu cat ii poti sugera o serie de carti din domenii diferite, epoci total despartite de dimensiunea temporala pentru a-l ajuta sa-si gaseasca autorul, perioada preferata, in care se regaseste si se simte cel mai confortabil.

4. Fa-ti un obicei din a merge la biblioteca sau librarie.
De fiecare data cand va aflati impreuna, in oras, la cumparaturi, nu uita o mica vizita si la librarie. Asa poti sa afli noile aparitii, sa citesti cateva pagini de carte in interior, in spatiile frumos amenajate ori poti sa citesti doar coperta pentru a-ti da seama daca acea carte merita sa fie citita sau nu. Poti sugera o carte si copilului tau, insa nu te obosi in a-i prezenta mai multe. Realizeaza o selectie rapida si alege cartea pe care o consideri cea mai potrivita. Prezinta-i-o, iar daca se arata interesat, poti sa o cumperi.

5. Fa rost de carti audio pe care sa le puteti asculta in orice context v-ati afla. Incearca sa tii cont de noile tehnologii atunci cand vine vorba de copilul tau si sa-i prezinti lectura altfel, despartindu-te de modalitatile clasice. Daca va aflati in trafic ori pe un drum lung spre o locatie mai indepartata, puteti sa apelati la acest tip de lectura.

6. Organizeaza o competitie intre copiii tai. Daca ai doi sau trei copii, poti stabili o miza pentru care acestia sa citeasca mai multe carti. Poate fi vorba de o suma de bani, o piesa vestimentara pe care si-o doreste fiecare dintre ei sau pur si simplu un accesoriu.

Recomandarile tale
In familia ta ce metode functioneaza pentru a-l convinge pe copilul tau sa citeasca? Asteptam si sugestiile tale.


Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe