characters characters

Codul bunelor maniere pentru copii

Propus de: SuntParinte.ro   |   12 noiembrie 2013    |   34346 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

codul bunelor maniere pentru copii 

Ghid despre bunele maniere la copii 

Avem cu totii ocazia de a observa copiii in public. Spontaneitatea, energia si impulsivitatea le influenteaza actiunile si cuvintele. De asemenea, multi copii preiau cuvinte sau actiuni de la oamenii din jur. De aceea este bine sa acorzi o atentie deosebita insusirii bunelor maniere de catre cei mici, fie ca sunt la gradinita, in ciclul primar sau gimnazial. Sigur, metoda de abordare este diferita, altfel le vei explica celor foarte mici si in alt mod celor care sunt mai maricei.

Cu siguranta, ai inceput sa il inveti pe copil regulile de buna purtare. Daca vrei sa afli cat de bine si-a insusit cele mai importante reguli de comportament,  il poti supune pe cel mic la un test scurt. Adreseaza-i urmatoarele intrebari:
 
 • Intre prieteni si in cadrul familiei, mai este nevoie sa  spui „Multumesc” si „Te rog”?
 • Cand intalnesti pe strada o persoana cunoscuta care nu pare sa te vada, o mai saluti?
 • Este recomandat sa tii coatele pe masa in timp ce mananci?
 • Cand intri in sala de clasa, ii saluti doar pe colegii langa care stai sau ii saluti pe toti colegii prezenti?
 • Cum reactionezi atunci cand, in timp ce profesorul vorbeste, colegul tau vrea sa iti vorbeasca?
 • Cum se foloseste servetul atunci cand esti la masa?
 • Daca te dezechilibrezi in autobuz din cauza unei frane bruste si lovesti pe cineva, este nevoie sa iti ceri scuze?

Daca cel mic nu stie raspunsurile la aceste intrebari sau ofera raspunsuri incorecte, inseamna ca mai e nevoie de putin efort pentru a-l invata codul bunelor maniere. Mai jos vei gasi o serie de materiale care iti pot fi de ajutor in aceasta privinta.


Codul bunelor maniere la scoala

Mediile sociale in care copiii se integreaza de la cele de mici varste sunt cele ale institutiilor de invatamant pe care le frecventeaza. Astfel, printre regulile si tipurile de comportamente pe care il ajuti sa le adopte in diverse contexte, un rol special ar trebui sa-l aiba regulile de comportament la gradinita sau la scoala.

Afla mai multe despre bunele maniere la scoala

Codul bunelor maniere in societate

Importanta invatarii manierelor elegante este covarsitoare asupra modului in care copilul isi formeaza personalitatea si reuseste sa se integreze in societate. Iti prezentam cele mai importante reguli de comportament in societate pentru copiii mici. Este bine sa incepi sa il inveti cat mai devreme si sa il ajuti sa exerseze aceste reguli cat mai des, pentru a te asigura ca si le va insusi in mod corect. Politetea si manierele elegante sunt esentiale pentru succesul social al copilului tau.

Afla mai multe despre bunele maniere in societate

Codul bunelor maniere in vizita

Exista doua categorii de situatii care pot sa aiba loc atunci cand vorbim de vizite si bunele maniere: a fi gazda si a fi oaspete. Pentru a indeplini ambele roluri cu succes, este necesar ca micutul tau sa cunoasca o serie de reguli. Iti oferim cateva sugestii despre ce ar trebui sa stie copilul atunci cand se afla in fiecare dintre aceste situatii.

Afla mai multe despre bunele maniere in vizita

Codul bunelor maniere la masa

Inca de la cele mai mici varste este ideal sa iti inveti copilul cateva reguli esentiale de comportament la masa. Acestea sunt necesare pentru ca el sa faca o buna impresie cu ocazia unei mese oficiale sau a unei petreceri, intr-o vizita sau chiar la iesirile in oras cu prietenii.

Afla mai multe despre bunele maniere la masa

Codul bunelor maniere la restaurant

La varsta adolescentei, copilul tau va frecventa localuri mai diverse decat cele cu care era obisnuit. De exemplu, pentru o intalnire romantica va alege probabil un restaurant. Pentru a te asigura ca prima sa iesire de acest fel va decurge fara incidente, poti sa parcurgi impreuna cu el cateva dintre regulile de politete specifice mesei la restaurant.

Afla mai multe despre bunele maniere la restaurant

Cat de important este pentru tine codul bunelor maniere in educatia copiilor si ce ai recomanda altor parinti pentru a avea copii bine crescuti?


*Sursa foto: Pixabay.com

Comentează:
3 comentarii

 • Numele tau
  *Camp obligatoriu
 • Scrie aici comentariul tau!
  (maxim 1000 caractere)
 • Introdu codul de securitate alaturat

  Nu înţeleg codul
  *Camp obligatoriu
 • Utilizator Anonim
  Bibi    13.02.2012 - 16:45
  Bine , bine,dar... cine sa o faca? In majoritatea cazurilor, marea majoritate a populatiei, incepind cu strabunic , bunic, mama, tata ,au mari lipsuri si nu s-au integrat in societatea moderna. Traiesc si vad cum au trecut pe linga mine cei batrini , copii lor si copii copiilor lor si vad din ce in ce mai multa dobitocie. Problema este ca aproape toti nu recunosc, sau nu doresc aceste lipsuri. Atunci cine ? Nu se poate doar la scoala, la scoala daca-i mai poti invata tabla inmultirii. Sa fiu iertat, dar asa stau lucrurile si sa ma ierte cei putini, care nu fac parte din aceasta categorie.
 • Utilizator Anonim
  MOCANU DELIA    12.02.2012 - 08:35
  Bunele maniere sunt valabile pt toti copii, fie saraci, fie bogati... si in ultima vreme, s-ar aplica mai degraba copiilor bogati care sunt niste rasfatai si prost crescuti, care cred ca toti sunt la picioarele lor si trebuie sa fie slujiti, ca si parintii lor...doar pt ca ai bani nu inseamna automat ca si ai cei 7 ani de acasa si nu doar de acasa...mai aveti multe de invatat, bogatasilor care uitati de unde plecati si unde traiti, traiti pe pamant, nu in palatele din basme...
 • Utilizator Anonim
  motanel    05.04.2011 - 19:49
  Super ;)

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe