characters characters

Cinci recomandari pentru a creste copii puternici

Propus de: SuntParinte.ro   |   17 septembrie 2020    |   605 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani, 11 - 15 ani.

5 recomandari pentru a creste un copil puternic emotional
Ii consideram pe oamenii care au succes in viata de zi cu zi, la munca, cat si acasa, oameni „puternici”. Ce inseamna in realitate aceasta putere si cum ii putem pune bazele in copilarie?

Citeste si:

Sentimentul puterii personale la adolescenti

Secretul rezilientei emotionale: acceptarea provocarilor


Oamenii puternici sunt cei care au anumite trasaturi de personalitate, precum agreabilitate, deschidere spre nou, constiinciozitate, dar si un nivel ridicat de incredere in propria persoana, cunoscandu-si foarte bine punctele forte, cat si pe cele slabe. Acesti oameni vor infrunta orice obstacol si vor cauta cele mai bune solutii. Ne dorim astfel ca si copiii sa fie puternici, insa tinand cont ca ei se afla intr-un amplu proces de dezvoltare, vor avea nevoie de ajutor si sprijin din partea parintilor. Cum recunoastem un copil care isi dezvolta puterea interioara?

 • Isi respecta promisiunile si isi indeplineste responsabilitatile
 • Ia decizii pe cont propriu – in masura in care acestea sunt adecvate varstei sale
 • Are spirit de initiativa si da semne de independenta
 • Isi formuleaza obiective pe termen scurt si are obiective pe termen lung
 • Este corect, onest si intelegator cu prietenii sai
 • Isi respecta parinitii si regulile casei
 • Isi face la timp temele si proiectele de scoala
 • Este un bun confident si poate da sfaturi bune

Cum poti sa iti ajuti copilul sa fie mai puternic? Iata cinci directii de actiune:

Pune accent pe relatiile sociale. Un aspect deseori neglijat cand vine vorba de rezilienta este sprijinul social. Iar in cazul copiilor, acesta presupune un prieten de incredere si alti prieteni buni, pe care se poate baza oricand. Incurajeaza-l pe copil sa fie un coleg bun la scoala si ajuta-l sa isi formeze competentele sociale de care are nevoie pentru a avea relatii armonioase cu alti copii si adulti.

Concentreaza-te pe ceea ce poti controla. Oamenii puternici sunt cei care isi cunosc limitarile si care stiu pana unde pot sa mearga intr-o situatie. Copiii au nevoie sa fie ajutati sa isi dezvolte asa numitul „control-perceput” sau „autoeficacitatea”. Acest lucru inseamna a fi constient de ceea ce poti sa schimbi si sa controlezi si sa accepti ceea ce nu poti schimba. De exemplu, in timpul pandemiei, scoala s-a inchis. Un copil cu autoeficienta va intelege ca desi i-ar fi placut foarte mult sa mearga in continuare la scoala, a fost nevoit sa ramana acasa (situatia fiind controlata de factori externi copilului).

Incurajeaza alegerile constructive cand vine vorba de timpul liber. In lipsa contactelor fizice cu prietenii, a distantarii sociale, copiii pot deveni puternici daca in timpul liber aleg cu grija activitatile pe care le fac. Activitatile care ii stimuleaza mintal sunt eficiente in mentinerea si dezvoltarea abilitatilor sociale si emotionale necesare in situatii-problema, obstacole sau provocari. Jocurile ce stimuleaza creierul ajuta si la dezvoltarea creativitatii si ii ajuta pe copii sa faca progrese, chiar daca gresesc, sa isi dezvolte noi abilitati, precum si perseverenta. Exemple de astfel de activitati: jocurile cu piese Lego, puzzle-urile, lectura, experimente si proiecte stiintifice, precum si jocurile de gandire, concursurile de cunostinte etc.


Fii un parinte antrenor emotional. Acest lucru inseamna sa nu subestimezi importanta emotiilor in viata ta si a copilului tau si sa il ajuti sa le gestioneze eficient. Pentru cei mai multi dintre noi, a fi parinte antrenor emotional inseamna mai intai un efort de imprietenire si intelegere a propriilor emotii si a reactiilor pe care le avem fata de acestea. Un parinte care se lasa condus de emotiile proprii sau care le neglijeaza si refuza sa le exprime nu il poate ajuta pe copil sa isi gestioneze eficient propriile trairi.


Formeaza obiceiul de a cauta solutii pentru probleme, nu vinovati. Cand copilul tau a facut o alegere gresita sau se confrunta cu urmari neplacute ale actiunilor sale, pune accentul pe rezolvarea problemei. Desigur, este important sa inteleaga de ce anumite probleme apar sau cum ar fi putut actiona mai bine, dar nu este suficient. Cand ii incurajam pe copii sa rezolve problemele cu care se confrunta, le incurajam sentimentul puterii personale si le dam curajul de a incerca lucruri dificile


*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

 • Numele tau
  *Camp obligatoriu
 • Scrie aici comentariul tau!
  (maxim 1000 caractere)
 • Introdu codul de securitate alaturat

  Nu înţeleg codul
  *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

 • Provocarea lunii Noiembrie – 30 zile pentru a incerca lucruri noi
  Provocarea lunii Noiembrie – 30 zile pentru a incerca lucruri noi
  30 octombrie 2020   

  Pentru a-i ajuta pe copii sa se dezvolte armonios din toate punctele de vedere, experientele noi si variate sunt esentiale. La maturitate, cand continuam sa invatam lucruri noi, ne asiguram ca ne mentinem capacitatile cognitive in forma, prevenind declinul intelectual

 • Rusinea la parinti
  Rusinea la parinti – cum o pot depasi mai usor
  29 octombrie 2020   

  Rolul de parinte aduce cu sine o multime de situatii in care trecem prin toate aceste nuante, in functie de provocarile intalnite si vulnerabilitatile noastre.

 • Tulburarea exploziva intermitenta
  Tulburarea exploziva intermitenta. Cand ar trebui sa te ingrijoreze furia copilului tau
  22 octombrie 2020   

  Furia copiilor poate fi dificila pentru parinti dintr-o multime de motive - este greu de gestionat, duce la conflicte cu cei din jur si face viata de familie mai dificila. Insa de cele mai multe ori, furia copiilor este doar un semn al frustrarii iar in timp copiii pot invata sa o gestioneze. Cand ar trebui sa te ingrijorezi in legatura cu nervii copilului tau?

Mai multe