characters characters

Cinci mesaje care ii ajuta pe copii sa se simta iubiti

Propus de: SuntParinte.ro   |   09 iunie 2022    |   839 vizualizări

Varsta: 18 ani +, 0 - 3 ani.

cinci mesaje de iubire pentru copii
Iubirea neconditionata este esentiala pentru dezvoltarea armonioasa a copiilor. Nu este insa suficient sa simtim noi ca ii iubim pe cei mici, este nevoie ca si ei sa simta cu adevarat iubirea noastra. Iata cinci mesaje pe care copiii au nevoie sa le auda, direct sau indirect, de la parintii lor, pentru a se simti iubiti neconditionat si, in consecinta, in siguranta in relatia cu parintii lor.

Citeste si:

Cum treci de la iubirea conditionata a iubirea neconditionata


Aprecierea pozitiva neconditionata - ce inseamna si de ce este importanta

 
„Observ si accept schimbarile prin care treci.”

Pe masura ce copiii cresc, preferintele, interesele si atitudinile lor se schimba. Cand parintii arata copiilor ca vad aceste schimbari, le inteleg importanta si le accepta, copiii simt ca sunt importanti si ca merita atentie si respect. In plus, incearca sa iei in considerare aceste schimbari cand planifici activitati pentru copilul tau, de exemplu.

Probleme apar atunci cand parintii iau personal schimbarile prin care trec copii (de exemplu sunt interpretate ca semne ale respingerii: „Ai crescut si nu mai vrei sa petreci timp cu mine.”), le judeca („Nu credeam ca o sa iti placa asemenea muzica!”) sau le considera un motiv de ingrijorare, desi sunt etape normale prin care trec copiii („Ii pasa asa mult de ce spun alti copii, oare cresc un copil prea conformist?”).

„Sunt de partea ta chiar si atunci cand esti coplesit de emotii.”

Mai ales furia si frustrarea copiilor ii pot indeparta pe parinti, pentru ca manifestarile lor pot fi agresive. Pedepsele, respingerea sau critica emotiilor copilului il invata pe acesta ca este ceva in neregula cu el insusi, ca nu poate si nu ar trebui sa isi exprime emotiile si ca in general, nu este acceptat de catre parinti decat in anumite conditii.

Desi poate fi dificil, este esential ca parintii sa nu se lase la randul lor coplesiti de emotiile copilului, sa evite sa il certe pentru reactiile emotionale puternice si sa ii ofere un model de calm si gestionare sanatoasa a emotiilor. Pentru acest lucru, este nevoie ca parintii insisi sa aiba un nivel ridicat de inteligenta emotionala, dar si incredere in ei insisi si in potentialul copilului lor.

„Te accept asa cum esti si vad potentialul tau de dezvoltare.”

Copiii isi formeaza imaginea de sine in relatia cu propriii parinti. Acestia din urma sunt ca o oglinda pentru copiii lor: cu cat ii criticam si corectam mai mult pe copii, cu atat acestia invata ca au o multime de defecte si fac multe greseli. Cu cat dam dovada de mai multa compasiune si cu cat le aratam ce calitati pozitive au, cu atat copiii isi dezvolta increderea in ei insisi.

A-l accepta pe copil asa cum este se poate dovedi dificil pentru parintii care nu se accepta pe ei insisi cu adevarat. Cu cat suntem mai critici fata de noi insine, cu atat ne va fi mai greu sa nu ii criticam pe cei din jur. Asadar, dezvoltarea personala a parintilor este din nou esentiala pentru o relatie armonioasa cu cei mici.

A-l accepta pe copil asa cum este nu inseamna a-l incuraja sa nu se dezvolte sau sa nu isi schimbe comportamentele. Inseamna doar ca nu il respingem pe copil pentru ca se afla la nivelul de dezvoltare la care se afla si ca ii aratam apreciere si iubire indiferent de rezultate, performante sau izbucniri emotionale.

„Viata ta iti apartine.”

Dorinta parintilor de a-i ghida si orienta pe copii poate duce in mod involuntar la limitarea independentei copiilor. Cand parintii incearca sa ii controleze excesiv pe copii sau sa isi indeplineasca propriile vise prin intermediul copiilor, acestia din urma nu simt ca au cu adevarat optiuni sau alegeri.

Desigur, copiii au nevoie de sprijin, ajutor si indrumare, insa in acelasi timp au nevoie sa faca alegeri si sa simta ca au puterea de a-si conduce propria viata. Doar astfel copiii si adolescentii isi pot descoperi motivatia intrinseca si pot deveni cu adevarat autonomi.

„Toata lumea greseste.”

Greselile celui mic nu inseamna ca este ceva in neregula cu copilul tau, ci ca inca mai are lucruri pe care le poate invata. Greselile parintilor nu inseamna ca sunt parinti inadecvati, ci ca inca descopera cum pot lua decizii bune in relatia cu propriii copii.

Cu cat parintii raman mai flexibili in reactiile fata de greseli, cu atat copiii vor simti ca sunt in siguranta, iubiti si acceptati.


*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe