characters characters

Cel mai eficient stil de parenting in pandemie

Propus de: SuntParinte.ro   |   13 august 2021    |   803 vizualizări

Varsta: 18 ani +.

stil de parenting eficient pandemie
Perioada pandemiei a fost plina de provocari pentru parinti si copii deopotriva, insa, privita retrospectiv, aceasta ne poate ajuta sa intelegem cum putem imbunatati relatiile de familie.

Citeste si:

Ce inseamna parentingul autentic si cum poate ajuta relatia parinte-copil


Cum treci de la iubirea conditionata la iubirea neconditionata in relatia parinte-copil


Un studiu realizat in Germania in perioada martie-aprilie 2020, arata ca atunci cand parintii au oferit copiilor mai multa autonomie in timpul pandemiei, atat parintii, cat si copiii au avut o stare de bine mai ridicata. Copiii au avut un echilibru emotional mai bun, parintii au simtit ca isi pot indeplini propriile nevoi emotionale si relatiile dintre parinti si copii au fost mai apropiate din punct de vedere emotional. Capacitatea copiilor de a face alegeri a fost in mod special importanta pentru starea de bine a intregii familii.


Desi atentia si prezenta parintilor in relatia cu copiii este esentiala pentru echilibrul emotional al celor mici, la fel de importanta este si autonomia pe care parintii le-o ofera. Asadar, pentru a fi un parinte bun nu este nevoie sa fii extrem de prezent si de implicat in activitatile copilului, ci este nevoie sa faci un pas in spate si sa oferi copilului libertate si autonomie. Iata cum poti face acest lucru.

  • Ofera copilului optiuni limitate. De exemplu, poate alege ce tricou vrea sa poarte, ce mancare vrea sa manance, ce jucarii sau carti prefera.
  • Lasa-l pe copil sa se joace independent. Este benefic sa te joci impreuna cu el, dar joaca independenta il ajuta pe copil sa isi dezvolte imaginatia, initiativa si creativitatea in profunzime.
  • Nu incerca sa rezolvi toate problemele copilului tau, chiar si atunci cand iti vorbeste despre ele. Intreaba-l cum crede ca ar fi bine sa procedeze, ce ganduri si emotii are si ajuta-l sa ia o decizie.
  • Ofera-i timp copilului sa simta si sa inteleaga emotiile dificile prin care trece. A-l proteja pe copil de tristete, dezamagire sau furie inseamna a-i fura ocazia de a se cunoaste si de a se intelege mai bine pe el insusi.

*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe