characters characters

Ce se intampla cand dai un ultimatum copilului

Propus de: SuntParinte.ro   |   31 ianuarie 2022    |   823 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani.

ultimatumul in relatia parinte-copil
Conflictele si luptele de putere dintre parinti si copii duc deseori la amenintari goale sau ultimatumuri nerespectate, care in timp afecteaza credibilitatea parintelui in ochii copilului, dar si relatia dintre parinte si copil.

Citeste si:

Cum eviti conflictele de putere cu prescolarii


Ce sa faci dupa ce ai tipat la copil


Ultimatumurile si amenintarile in relatia parinte-copil


Se intampla tuturor parintilor: suntem obositi, grabiti sau stresati, iar copiii nu vor, pur si simplu sa coopereze, in ciuda oricaror eforturi de a-i convinge. Cu cat explicam, insistam si incercam sa comunicam mai bine, cu atat refuzul primit din partea lor este mai hotarat. Deseori, in asemenea momente, am intrat deja intr-o lupta de putere cu copilul, din care nimeni nu iese castigator. Ca ultima solutie, recurgem la amenintari: „Nu mai mergi in excursie daca nu opresti acum calculatorul.” sau „Nu te mai las la televizor o luna daca nu ma asculti.”. Alteori, recurgem la amenintari: „Ori termini acum, ori…” sau „Daca nu te opresti in acest moment o sa-ti para rau!”

Odata dat acest ultimatum, parintii simt ca recastiga controlul, insa finalul conflictului este de cele mai multe ori incarcat de tensiune, tipete si uneori chiar comportamente violente.

Efectele folosirii ultimatumurilor si amenintarilor in relatia cu copilul sunt doar negative:

  • parintele recurge la forta sau agresivitate pentru a schimba comportamentul copilului, lucru care in timp va duce la distantarea emotionala dintre acestia
  • ultimatumurile, chiar si atunci cand pun capat conflictului dintre parinte si copil, nu ofera o solutie care sa fie acceptabila pentru ambii, ci doar pentru parinte. Astfel, oferim copiilor un model de rezolvare a conflictelor bazat pe principiul: cineva pierde, iar celalalt castiga.
  • nu incurajeaza respectul reciproc in relatia parinte-copil. Copilul nu primeste un model de comunicare bazata pe respect, ci pe forta.
  • atunci cand amenintarile nu sunt urmate de actiune concreta, copilul nu il mai considera pe parinte credibil.
  • atunci cand amenintarile sunt puse in practica, apare frica si lipsa de respect fata de parinte.

Cum putem elimina folosirea ultimatumurilor si amenintarilor?


Schimbarea porneste de la propriile convingeri si idei despre rolul de parinte si despre felul in care ii percepem pe copii. 


Incearca sa fii un
parinte ferm si bland. Acest lucru inseamna sa fii convins de capacitatea ta de decizie, dar sa nu uiti in acelasi timp ca, oricat de mic este, copilul tau merita respect si incredere din partea ta.

Fii pregatit pentru testarea limitelor si regulilor si stabileste-le in mod consecvent, asigurandu-te ca toata lumea din familie le cunoaste, le accepta si le respecta. Nu lua personal opozitia, refuzurile sau incercarile de negociere a regulilor din partea copilului.


Incearca sa il vezi pe copilul tau ca pe o persoana care are nevoie de sprijin si ghidare, nu de disciplina si control. Cand pornesti de la incredere si respect in relatia cu copilul tau, ai toate sansele sa il transformi intr-un partener de incredere si nu intr-un supus care iti urmeaza indicatiile fara tragere de inima.


In momentele in care copilul refuza sa coopereze cu tine, incearca sa intelegi starea lui emotionala si motivele din spatele refuzului. Poate crede ca cerinta ta este absurda sau inutila? Poate simte ca nu ai incredere in el si in capacitatea sa de a lua decizii potrivite? Poate ii ceri sa renunte la un comportament pe care il ai si tu in mod excesiv (de exemplu, timpul petrecut in fata ecranului)? Poate este inca la varsta la care trebuie sa testeze limitele pentru a se adapta mediului in care traieste?


Controlul propriilor emotii, gestionarea furiei si alegerea situatiilor in care insistam sa obtinem cooperarea copiilor sunt de asemenea esentiale in adoptarea unui stil parental lipsit de amenintari si frica. Oricat de dificil pare, schimbarea este posibila si incepe intotdeauna cu pasi mici.


*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe