characters characters

Ce inseamna sindromul Asperger?

Propus de: SuntParinte.ro   |   05 august 2010    |   6495 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani.

Sindromul Asperger cuprinde o serie de dizabilitati si deficite care sunt prezente si la copiii autisti, lucru care face diagnosticul mai dificil. Aceasta problema este de natura neurobiologica si a fost identificata pentru prima data de Hans Asperger, medic pediatru vienez care a observat caunii copii, desi sunt dezvoltati in mod normal si au un nivel de inteligenta bun, prezinta anumite deficite la nivel de comunicare si interactiune sociala. Cauzele acestei tulburari nu sunt cunoscute inca, dar majoritatea cercetatorilor au cazut de acord asupra faptului ca exista cauze multiple, dintre care poate fi amintit si elementul de ereditate, insa nu se stie in ce proportie contribuie acesta la dezvoltarea tulburarii.
 
  
Care sunt caracteristicile copiilor cu sindrom Asperger? Iata cateva enumerate mai jos:
1. Trecerea in mediul scolar favorizeaza identificarea sindromului Asperger. El interactioneaza mai bine cu cadrul didactic, manifesta un comportament retras fata de ceilalti copii, nu ii place sa fie in centrul atentiei, se joaca respectand regulile si nu concepe ca acestea sa fie incalcate. Totul trebuie facut “ca la carte”.

2. Majoritatea celor carora li s-a pus un astfel de diagnostic au o inteligenta medie sau peste medie.

3. Au capacitate foarte bune de rezolvare a problemelor si abilitati de gandire foarte bune
, cu toate ca, atunci cand e vorba de relatiile interpersonale au deficite destul de mari in a intelege pozitia, gandurile, comportamentele si sentimentele celorlalti.

4.Preocuparile lor in materie de jucarii se orienteaza catre intrebari precum: Din ce sunt alcatuite? Cum functioneaza? De cele mai multe ori le prefera in defavoarea jocului cu alti copii.

5. Atunci cand sunt angajati intr-o conversatie cu altii sunt extrem de “tehnici”. Asta inseamna ca vorbesc mai mult despre ceea ce ii intereseaza si au tendinta de a monopoliza discutia. Nu sunt foarte interesati de ceea ce spun ceilalti, ci isi doresc sa dezbata si sa expuna doar aspectele care li se par lor importante.

6. Contactul vizual este destul de redus, copiii cu sindrom Asperger nefiind interesati sa vizualizeze persoana cu care interactioneaza. De aici si deficitele lor sociale foarte mari, mai ales ca nu reusesc sa perceapa si mesajele non-verbale, precum si expresiile faciale care ar putea trada adevaratele sentimente si ganduri ale celuilalt.

7. Pot parea reci si insensibili fata de ceea ce i se intampla celor din jur. Este vorba insa de capacitatea redusa de a interpreta si identifica in mod corect reactiile emotionale ale celor din jur. Pur si simplu, nu observa suferinta sau bucuria altuia si nu pot fi empatici din acest punct de vedere.

8. Prefera rutina si traiesc un stres foarte mare atunci cand ceva le perturba obsinuintele. Spre exemplu, daca ceva este schimbat in camera lor, daca o patura este luata sau mobila a fost mutata, pot avea accese de plansete si tipete in incercarea de a-ti arata ca nu le place schimbarea.

9. Din punct de vedere fizic sunt dezvoltati la fel de bine ca si ceilalti copii, insa diferentele apar la nivelul abilitatilor motrice. Spre exemplu, activitati simple si in detaliu precum legatul sireturilor, a colora in interiorul unui cerc fara a depasi conturul, a-si mentine echilibrul intr-un picior la ora de sport, toate acestea pot fi realizate, insa cu un efort mai mare decat ceilalti copii.

Ce se poate face?
Daca copilul tau prezinta destul de multe din caracteristicile de mai sus, ar fi bine sa te adresezi unui specialist si sa-i vorbesti despre ceea ce te preocupa. Calea de tratament merge pe mai multe directii:
  • Educare si training parental
  • Interventii educationale specializate pentru a-l ajuta pe copil
  • Training pentru abilitatile sociale
  • Educarea limbajului
  • Training pentru integrare senzorio-motorie
  • Terapie cognitiv comportamentala pentru copiii putin mai mari cu exercitii specifice
  • Medicatie, in cazul in care se recomanda

Tratamentul actioneaza pe mai multe cai tocmai pentru ca acest sindrom este destul de complex. E bine sa iei masuri preventive cat se poate de repede. Cu cat se incepe mai devreme munca si terapia cu un copil care are sindrom Asperger, cu atat recuperarea lui va fi mai rapida, iar calitatea interactiunilor sociale si integrarea lui in mediu va fi mai usoara. 
 
Ti s-au parut utile aceste informatii? Ce ti-ai mai dori sa afli despre acest sindrom? Asteptam intrebarile tale.

Comentează:
8 comentarii

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu
  • Caciula 2 Ioana
    Caciula 2 Ioana    11.11.2013 - 08:09
    @veronica:iti inteleg trairile emotionale, intr-adevar sistemul de invatamant nu este prea pregatit sa primeasca copii cu autism, pentru ca nu exista o informare si o pregatire specifica a cadrelor didactice in acest sens. Problemele de relationare sociala ale copiilor cu Asperger pot fi dificile pentru integrarea lui, si de aici respingerea de catre ceilalti copii si parinti. Copilul tau urmeaza vreo forma de terapie? Are o persoana care sa il monitorizeze la scoala si care sa il invete cum sa isi gestioneze mai bine emotiile si reactiile? Este totusi nevoie de ajutor specializat pentru a depasi aceste probleme.
  • Utilizator Anonim
    veronica    07.11.2013 - 19:10
    Am si eu un copil diagnosticat cu asperger...problemele au aparut la scoala..se adapteaza greu...are accese de furie daca de ex un coleg i-a dat penarul jos...plange si urla...asa mi sa spus...profesori nu vor in scoala un ,,astfel de copil" sant terorizata de director si diriginte sa-mi mut copilul de la scoala....mentionez ca neprovocat copilul se comporta impecabil...e usor pt parintii copiilor ,,normali" sa jigneasca sa arunce cu noroi...invatamantul nostru e la pamant...unde sa imi duc copilul la scoala???? Sa-l tin acasa pt ca ,,domni profesori " nu au mai vazut asa ceva?? Este dureros...stiu ca legea obliga integrarea copiilor cu autism in scolile de masa...da in romania legea o fac directori de scoli! Sant tare dezamagita si nu stiu ce sa mai fac...pana in clasa a 4-a nu am avut probleme cu el...din clasa a 5-a a inceput calvarul..mentionez ca baiatul meu are 12 ani!
  • Caciula 2 Ioana
    Caciula 2 Ioana    13.10.2011 - 13:19
    Beatrice,

    In primul rand este foarte important ca baiatul tau sa primeasca un diagnostic corect, din partea unui specialist (medicul pedo-psihiatru este cel care poate diagnostica aceste tulburari). Este o mare diferenta intre ADHD si sindrom Asperger, sindrom care face parte din spectrul tulburarilor de tip autism. Spui ca a urmat o terapie ABA, terapie care este specifica pentru copiii cu autism, si este o terapie care da de obicei rezultate bune. Nu ne-ai spus cine a recomandat acest tip de terapie, si ce evolutie a avut copilul tau. Iti recomand sa te adresezi Asociatiei Parintilor Copiilor cu Autism din Romania - site-ul lor este www.autismromania.ro, unde poti gasi multe resurse, publicatii si ajutor de la persoane care se confrunta cu aceleasi probleme ca si tine. Sindromul Asperger este un autism inalt functional, ceea ce inseamna ca un copil diagnosticat cu Asperger se integreaza si functioneaza mai bine decat un copil cu autism clasic, insa problemele de relationare sociala sunt dificile pentru sindromul Asperger. Este important ca un parinte sa inteleaga ce inseamna aceasta conditie, si sa il ajute pe copil in a invata ce inseamna o emotie pe care ceilalti o simt, si cum sa reactioneze in diferite situatii sociale. Insa si pentru aceasta este nevoie de ajutor specializat - din partea psihologilor si psihiatrilor specializati in autism. Mult succes si scrie-ne, te rog, daca mai ai intrebari!
  • Utilizator Anonim
    Beatrice    12.10.2011 - 10:58
    As dori sa stiu mai multe despre ce ar trebui sa faca parintii unui astfel de copil. Exista vre-o carte pe acesta tema? Nu am gasit nimic. Pana acum credeam ca copilul meu are ADHD. In ultima perioada am observat ca a reusit este obsedat de cifre , retine zilele de nastere la toate persoanele pe care le intalneste, precum si varsta acestora. A invatat calendarul pe de rost 2011 si 2012 (stie orice data in ce zi a saptamanii se cade), calculeaza varsta copiilor in anul 2025,2100... etc, desi el nu a invatat inca adunarea (are 8 ani si acum a inceput clasa I). Am facut terapie aba cu el 3 ani si jumatate (zilnic 4 re pe zi). Zilele acestea am tot citit de Asperger si il regasesc aici. As dori sa citesc mai multe despre cum am putea sa-l ajutam noi si daca exista tratament pentru asta. El a luat medicamente , dar nici un medicament nu l-a ajutat , din contra il agitau foarte tare, iar clopixolul il tinea mai mult adormit. Toate medicamentele le-a incercat pe perioade scurte dupa care nu mai lua nimic o perioada indelungata. Acum face tratamentul naturist de la dr. Naghiu. Se pare ca acesta nu l-a agitat deloc, ba chiar l-a adus cu picioarele pe pamant.
    Va rog sa-mi scrieti la adresa bebe_cune@yahoo.com sau eveline.cune@btrl.ro.
    Multumesc!
  • Ionescu Gabriela
    Ionescu Gabriela    12.08.2010 - 08:44
    danasim, in cazul sindromului Asperger diagnosticul se pune de catre personal medical calificat. toata simptomele de mai sus trebuie sa fie prezente intr-o anumita intensitate, sa aiba anumite efecte etc. cu alte cuvinte, este important sa il duci pe copil la un control pentru a te asigura ca aceasta este cauza:).
  • danasim78
    danasim78    12.08.2010 - 05:57
    Am un copil de 10 ani care prezinta foarte multe din manifestarile de mai sus, despre care insa nu am stiut pana acum ca ar putea avea o cauza si anume sindromul Asperger, am crezut ca e el mai special si nu m-am ingrijorat pentru ca cu toate astea este un copil premiant.
  • Delia Lungu
    Delia Lungu    10.08.2010 - 09:27
    Ne bucuram ca iti suntem de ajutor, Mariana. Iti multumim si noi pentru interes.:)
  • Utilizator Anonim
    Mariana    10.08.2010 - 06:50
    Toate informatiile primite sunt utile pentru parinti, de aceea va multumesc pentru ca am posibilitatea sa primesc informatii dintre cele mai vaste si aplicabile in viata de familie cu 2 copii, de a identifica eventualele probleme si de a le rezolva !!!! Mariana

Citeste si alte articole din aceasta tema

  • Sindromul Asperger
    Sindromul Asperger – ce inseamna si cum il poti intelege mai bine
    25 septembrie 2019   

    „Boala mintala” sau „dereglare psihica” sunt etichete folosite de multe persoane atunci cand se refera la sindromul Asperger. De ce diagnosticul de tulburare de spectru autist (cum este sindromul Asperger) nu ar trebui folosit pentru a invalida eforturile si capacitatea unei persoane aflam impreuna.

  • Integrarea copiilor cu autism in invatamant
    3 idei pentru integrarea copiilor cu autism in clasa 1
    12 aprilie 2019   

    Esti parinte de copil cu autism? Sau esti cadru didactic? Citeste pana la final si obtine informatii valoroase! Descopera metode simple, utile si la indemana oricui pentru a activa copiii cu autism.

  • Tratament autism
    Abordarea BLUE in autism
    13 septembrie 2018   

    BLUE este o abordare terapeutica utilizata in terapia copiilor cu autism in cadrul Asociatiei AITA, insumand o serie de tehnici si principii din mai multe terapii clasice.

Mai multe