characters characters

Cand sa NU iti ceri scuze de la copil

Propus de: SuntParinte.ro   |   03 octombrie 2022    |   760 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani, 11 - 15 ani.

cand sa nu iti ceri scuze de la copil
Este benefic pentru parinti sa recunoasca atunci cand au gresit sau au produs suferinta copilului si sa isi ceara iertare. Astfel, repara relatia cu cel mic si il invata cum sa procedeze cand se afla in aceeasi situatie. Cand NU ar trebui insa sa iti ceri scuze?

Citeste si:


Cum sa iti ceri scuze de la copil


De ce este important sa iti ceri scuze de la copil


Cand sa NU iti ceri scuze de la copil


Cand ai impus o regula sau limita pe care copilul o cunoaste deja.
Frustrarea, furia sau chiar panica si disperarea pot fi reactii emotionale ale copiilor atunci cand se confrunta cu limite sau reguli – de exemplu, limitarea timpului petrecut in fata ecranului. Dar aceste reactii emotionale nu inseamna ca parintele a gresit impunand aceste limite, ci reflecta doar experienta interioara a copilului – ii este dificil sa accepte si sa gestioneze limita impusa, dar acest lucru nu inseamna ca limita in sine nu este benefica.

Cand motivele de suparare sau repros ale copilului sunt nejustificate. Copiii se pot supari dintr-o multime de motive, iar mai ales la varste mici, acestea pot fi aproape absurde – de exemplu culoarea unui fruct, forma unei felii de paine sau felul in care este asezat un obiect. Toate aceste reactii exagerate sunt expresia nevoii copilului de a controla lumea exterioara si rezultatul intelegerii faptului ca acest lucru nu este posibil. De aceea, este benefic pentru copii sa treaca prin frustrare la varste mici, sa primeasca empatia parintilor (“Te asteptai sa arate altfel/ Ai fi vrut un mar rosu.”), dar nu este necesar si nici util ca parintii sa isi ceara scuze in aceste situatii. Copiii au nevoie sa invete ca unele lucruri nu se afla in controlul lor si ca acest lucru este normal si gestionabil.

Cand lucrurile nu se intampla EXACT cum sau cand vrea el – de exemplu, nu te-ai uitat la ce iti arata copilul exact cand ti-a cerut acest lucru sau nu ai aranjat jucariile intr-un anumit fel. Cerandu-ti scuze pentru ca nu indeplinesti tot timpul asteptarile exacte ale copilului tau, ii consolidezi convingerea ca are dreptul sa aiba asteptari foarte exacte si rigide fata de alte persoane. Iar in lumea exterioara, aceasta convingere va duce la conflicte, respingere si dificultati sociale.

Cand copilul iti reproseaza ca nu ai indeplinit o sarcina care ii revine lui – de exemplu, nu are hainele curate, desi este responsabilitatea lui sa le puna in cosul de rufe.


Ce se intampla daca iti ceri scuze atunci cand nu ai facut nimic gresit?

Il incurajezi pe copil sa creada ca cei din jur trebuie sa se comporte asa cum isi doreste el, tot timpul. Cu alte cuvinte, copilul nu invata despre limitele interpersonale si libertatea individuala si nu isi dezvolta flexibilitatea psihologica.


Il incurajezi pe copil sa foloseasca reprosurile si invinovatirile pentru a obtine ce isi doreste.

In consolidezi convingerea ca atunci cand nu le place o situatie, altcineva o va rezolva astfel incat sa le fie pe plac. Indirect, copiii inteleg ca parintele nu crede ca sunt suficient de puternici incat sa tolereze frustrarea.


Ce poti face in aceasta situatie?

Cand copilul isi exprima nemultumirea, frustrarea sau furia pentru un comportament al tau care este complet justificat, valideaza-i emotiile, pastreaza-ti calmul si spune-i pe scurt de ce alegi sa continui sa te porti in acest fel: "Este neplacut sa nu ai hainele preferate curate, inteleg. Cumcrezi ca  poti sa tii minte mai usor sa iti pui hainele murdare in cosul de rufe la timp?" sau "Ai prefera sa ma uit cu tine la un film acum si esti frustrat pentru ca nu fac acest lucru. Este nevoie sa lucrez pentru inca o ora. Te poti uita singur sau ne putem uita impreuna mai tarziu."


*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

  • De ce e important sa il accepti pe copil asa cum este
    De ce e important sa il accepti pe copil asa cum este
    30 ianuarie 2024   

    Multe din neintelegerile dintre parinti si copii isi gasesc originea in dorinta parintilor de a se oglindi in copilul lor, de a-si indeplini propriile nevoi si asteptari prin copil.

  • 50 de intrebari pe care sa le adresezi copilului
    50 de intrebari pe care sa le adresezi copilului
    27 noiembrie 2023   

    Comunicarea dintre parinte-copil este intr-o continua transformare, astfel ca in unele cazuri ea poate sa fie foarte buna, in timp ce alteori poate avea de suferit si drept consecinta, relatia dintre cei doi poate deveni tot mai rece.

  • Absenta tatilor din viata fiicelor
    Absenta tatilor din viata fiicelor. Efectele la maturitate
    12 octombrie 2023   

    Copiii abandonati de unul din parinti sau de amandoi traiesc sentimente intense de furie, uneori ascunsa, alteori clar vizibila comportamental prin batai fizice si agresivitate indreptata asupra celor din jur.

Mai multe