characters characters

Cand copilul spune parintelui “Nu te mai iubesc!”

Propus de: SuntParinte.ro   |   28 martie 2012    |   7616 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani.

Cand copilul spune parintelui Este o replica scurta si simpla. Dar care poate intrista orice parinte in mai putin de o secunda.  Replica “Nu te mai iubesc!” poate fi printre cele mai dificile pentru un parinte, atunci cand vine din partea copilului. Ce raspuns poate fi potrivit in aceasta situatie?
De ce ar zice asta un copil?

Cum reactionezi cand copilul iti spune ca nu te mai iubeste?


1. Gestioneaza-ti reactia emotionala. Reactia imediata, mai ales in cazul parintilor care aud pentru prima data aceasta replica din partea copiilor, este de tristete si durere. Este o reactie normala, insa trebuie sa incerci sa o depasesti, cautand o solutie si trecand astfel la pasul doi.

2. Afla de ce a spus acest lucru. Este bine sa iti acorzi putin timp de gandire pentru a intelege situatia mai bine. Exista doua cazuri distincte in care copiii spun parintilor acest lucru:

a. un moment de furie
De cele mai multe ori copiii le spun parintilor ca nu ii mai iubesc atunci cand se afla intr-o stare emotionala negativa: furie, dezamagire, frustrare. De exemplu, cand ai refuzat sa ii cumperi jucaria dorita sau cand l-ai trimis in camera lui pentru ca a fost obraznic. Aceasta replica, spusa intr-un moment de nervi, reprezinta doar o modalitate a copilului de a-si exprima frustrarea si furia fata de situatia prezenta si nu o expresie a sentimentelor fata de parinti. Acest lucru se intampla pentru ca la varste mici copiii confunda sentimentele pe care le au fata de o persoana cu emotiile pe care le traiesc intr-o anumita situatie.
 
Asa cum arata Anca Munteanu, psiholog: "Foarte rar copilul va exprima fata de o alta persoana "Eu nu o iubesc pe mama mea'. Poate acesta ar fi un semn ingrijorator. Cel exprimat direct este insa o dovada a atasamentului puternic si al frustrarii de moment pe care copilul o simte. De aceea expresia este 'Nu te MAI iubesc' si nu "Nu te iubesc". E ca si cum ar spune "Eu te iubesc tot timpul, dar acum (cand nu-mi dai, imi ceri, ma certi etc) nu pot simti iubirea pentru tine, ci doar supararea pe tine."
 
In aceasta situatie, parintele trebuie sa pastreze o atitudine calma, sa nu renunte la hotararea care l-a suparat pe copil si sa-i arate copilului ca nu ii ia in serios declaratia, pentru ca stie ca este facuta intr-un moment dificil pentru copil.

b. o incercare de santaj emotional
Situatia este mai dificila atunci cand copilul spune parintelui ca nu il mai iubeste sau ca il iubeste mai putin decat pe o alta persoana, fara ca aceasta declaratie sa fie determinata de furie. Este posibil ca in acest caz copilul sa incerce o modalitate de santaj emotional prin care sa il determine pe parinte sa ii “cumpere” afectiunea. In asemenea situatii, parintii se pot simti nu doar tristi, ci si furiosi, aparand astfel tendinta de a respinge copilul care spune acest lucru. O reactie de acest fel nu va rezolva insa situatia.

In schimb, ii poti explica intr-un mod calm care sunt efectele acestei strategii si de ce nu va avea efecte. Pastreaza o atitudine ferma si nu incerca sa il convingi pe copil sa declare contrariul (evita replici precum “Nu poti spune asta, stiu ca ma iubesti. Vino la mine in brate!”). O perioada poti pastra distanta fata de copil pentru a-l determina pe el sa se apropie primul de tine si sa inteleaga de ce aceasta strategie nu este una corecta.


3. Dupa ce ai trecut prin aceasta situatie este bine sa iti evaluezi vulnerabilitatea in fata copilului tau. Ai fi dispus sa cedezi cererii copilului tau doar pentru a-i arata ca il iubesti si ca “meriti” sa fii iubit de el?

"De asemenea, este important cum resimte parintele momentele in care el insusi simte ostilitate fata de propriul copil, ca si cum ar spune "nu te mai iubesc". Unii parinti o spun, in diferite feluri, fie ca o conditie de tipul "nu te mai iubesc daca nu faci asta', alteori ca o retragere definitiva a iubirii si a legaturii filiale "nu mai esti copilul meu'. De obicei insa, adultii se pot abtine de la exprimarea ostilitatii pentru ca mecanismele lor de aparare sunt mai dezvoltate decat cele infantile, ale copilului." (Anca Munteanu, psiholog)
 
 
In final, nu uita cateva aspecte importante legate de aceasta problema:

  • Este natural ca orice parinte sa isi doreasca sa fie iubit de copil, insa a face orice pentru a “obtine” iubirea copilului nu este o modalitate eficienta de a aborda relatia parinte-copil.
  • Daca parintele cedeaza in fata acestei strategii, copilul intelege ca este normal ca oamenii sa fie iubiti in schimbul unor lucruri pe care le ofera.
  • Copiii isi exprima emotiile altfel decat adultii: la ei cenzura este mai scazuta si ca trairile emotionale sunt mai impetuoase. Asadar, atunci cand copilul se supara, se infurie sau se intristeaza din pricina unor vorbe sau unor actiuni ale parintelui, ostilitatea apare puternic si copilul nu o poate cenzura, evita, nu poate astepta ca trairea negativa sa treaca si atunci o exprima imediat.


Puteti afla raspunsuri la multe alte intrebari din cartea “Tot ce trebuie sa stie parintii. 90 de intrebari si raspunsuri ”, de Francois Dumesnil, publicata la Editura Polirom.

Tu cum ai raspunde copilului tau daca ti-ar spune ca nu te mai iubeste?

Comentează:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu
  • Anca Munteanu
    Anca Munteanu    03.04.2012 - 13:01
    Cand vorbim despre iubire, vorbim despre ceea ce simtim. Copiii isi exprima altfel afectele decat adultii si marea diferenta este ca la ei cenzura este mai scazuta si ca trairile emotionale sunt mai impetuoase. Asadar, atunci cand copilul se supara, se infurie sau se intristeaza din pricina unor vorbe sau unor actiuni ale parintelui, ostilitatea apare puternic si copilul nu o poate cenzura, evita, nu poate astepta ca trairea negativa sa treaca si atunci o exprima imediat. Afectele nu sunt la copil mediate de gandire, el nu se gandeste daca nu-l iubeste pe parinte in general sau doar pe moment. Afectele si exprimarea lor sunt imediate. Intotdeauan copilul va spune aceste cuvinte cand este suparat, este exprimarea ostilitatii, retragerea momentana a iubirii.
    Sigur ca in orice relatie apar multe trairi, intotdeauna iubirea si ostilitatea sau chiar ura. Copilul le simte din plin si foarte puternic. Foarte rar copilul va exprima fata de o alta persoana "eu nu o iubesc pe mama mea'. Poate acesta ar fi un semn ingrijorator. Cel exprimat direct este insa o dovada a atasamentului puternic si al frustrarii de moment pe care copilul o simte. De aceea expresia este 'Nu te MAI iubesc' si nu "Nu te iubesc". E ca si cum ar spune "Eu te iubesc tot timpul dar acum (cand nu-mi dai, imi ceri, ma certi etc) nu pot simti iubirea pentru tine ci doar supararea pe tine."
  • Utilizator Anonim
    Adriana    29.03.2012 - 06:13
    articole de foarte mare ajutor! multumesc!

Citeste si alte articole din aceasta tema

  • De ce e important sa il accepti pe copil asa cum este
    De ce e important sa il accepti pe copil asa cum este
    30 ianuarie 2024   

    Multe din neintelegerile dintre parinti si copii isi gasesc originea in dorinta parintilor de a se oglindi in copilul lor, de a-si indeplini propriile nevoi si asteptari prin copil.

  • 50 de intrebari pe care sa le adresezi copilului
    50 de intrebari pe care sa le adresezi copilului
    27 noiembrie 2023   

    Comunicarea dintre parinte-copil este intr-o continua transformare, astfel ca in unele cazuri ea poate sa fie foarte buna, in timp ce alteori poate avea de suferit si drept consecinta, relatia dintre cei doi poate deveni tot mai rece.

  • Absenta tatilor din viata fiicelor
    Absenta tatilor din viata fiicelor. Efectele la maturitate
    12 octombrie 2023   

    Copiii abandonati de unul din parinti sau de amandoi traiesc sentimente intense de furie, uneori ascunsa, alteori clar vizibila comportamental prin batai fizice si agresivitate indreptata asupra celor din jur.

Mai multe