characters characters

Cand copilul raspunde obraznic

Propus de: SuntParinte.ro   |   18 februarie 2022    |   1188 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani, 11 - 15 ani.

cand copilul raspunde obraznic
Il rogi pe copilul tau sa se pregateasca pentru scoala si iti raspunde ca nu are chef sau sa isi faca ordine in camera si iti spune ca nu poti sa il obligi?

Citeste si:


Copiii obraznici: nevoile din spatele comportamentului lor


Metoda RIE: cum sa fii un lider ferm, dar bland pentru copilul tau


Cand copilul raspunde obraznic


Acorda atentie propriei tale reactii.
Primul lucru si cel mai important in aceasta situatie este sa ramai constient de propriile emotii si ganduri care apar ca reactie la raspunsul copilului tau. Doar Ramanand calm si dispus sa vezi dincolo de comportamentul lui vei putea gestiona situatia efficient si o poti preveni in viitor.


Aminteste-ti ca sunteti in aceeasi echipa. Pentru a-ti preveni sau gestiona furia sau frustrarea, aminteste-ti ca tu si copilul tau sunteti “de aceeasi parte a baricadei” chiar daca opozitia lui pare sa sugereze altceva. Cand devii furios pe copilul tau, reactia naturala este sa actionezi ca si cum sunteti intr-un conflict sau "razboi" si sa ii demonstrezi ca tu ai mai multa putere in aceasta relatie. O alta reactie frecventa a parintilor cand copilul devine obraznic este sa isi piarda increderea in propriile abilitati de parinte si sa incerce sa negocieze sau sa il roage pe copil sa se poarte frumos. Aceasta reactie inseamna renuntarea la puterea personala si increderea in sine a parintilor.

Toti copiii se opun si raspund obraznic sau sfidator la un moment dat. Desigur ca nu este o situatie placuta, dar este normala. Cand copiii intorc vorbele parintilor, devin ironici sau se opun cerintelor acestora, isi exprima independenta si autonomia. Acestea nu sunt in sine gresite, dar felul in care sunt exprimate nu este adecvat.

Reanalizeaza regulile si cerintele pe care le ai fata de copil. Pe masura ce cresc, copiii au nevoie sa mai multa autonomie si independenta, asa ca regulile pe care le aveti in familie au nevoie sa evolueze o data cu el. Intreaba-te daca raspunsurile lui obraznice vin ca urmare a tendintei tale de a-i controla comportamentul excesiv si incearca sa fii flexibil: cum poti sa ii lasi mai multa libertate si cum poti sa il sprijini sa fie responsabil? De exemplu, cat de important este sa ii spui copilului tau in ce ordine sa faca temele pentru acasa sau unde anume sa aseze jucariile in camera lui? Cat de important (si mai ales, benefic) este sa il convingem pe copil sa manance si ultimele doua linguri de mancare din farfurie? Cand incercam sa ne impunem preferintele asupra copilului, consumam energie pe care o putem pastra pentru lucruri cu adevarat importante. 

Nu ceda in fata insistentelor sau opozitiei copilului tau atunci cand iti vorbeste nepoliticos. Deseori, copiii devin furiosi cand li se refuza o dorinta sau cand li se impune o limita (de exemplu, timpul petrecut in fata ecranului). Cand parintii cedeaza in fata rugamintilor copilului dup ace acesta a fost obraznic sau agresiv, copilul invata, desigur, ca aceasta strategie da rezultate. A nu ceda in fata insistentelor copilului nu inseamna a folosi forta pentru a-I opri comportamentul sau a devein violent verbal la randul tau. Calm si ferm, ii poti spune copilului tau ca nu esti dispus sa negociezi si ca puteti relua discutia atunci cand va fi mai calm si va putea comunica mai adecvat.

Atrage-i atentia, in mod calm, asupra faptului ca nu se poarta respectuos. Nu este nevoie sa tipi, sa devii agresiv verbal sau sa il ameninti atunci cand iti raspunde obraznic. Ii poti spune: “Incercam sa ramanem politicosi/respectuosi in familie, chiar daca suntem nervosi sau suparati.” sau “Imi dau seama ca esti nervos cum, pentru ca nu raspunzi politicos. Vorbim mai tarziu, cand esti mai calm.”.

Luati o pauza pentru a va calma, daca situatia permite acest lucru. 


Reluati discutia cand sunteti calmi si valideaza emotiile copilului tau. “Stiu ca este frustrant sa iti opresti jocul.” sau “Iti doresti foarte mult hainele acelea, pentru ca si alti copii din clasa le poarta. Cand incercam sa validam emotiile altei persoane, este important sa acceptam cu adevarat perspectiva persoanei respective, fara a incerca sa explicam de ce propria perspectiva este diferita. 

Vorbeste copilului tau despre diferenta dintre emotie si comportament. Chiar daca suntem furiosi, nu inseamna ca trebuie sa ne purtam violent sau obraznic. Aminteste-ti insa ca aceasta abilitate se formeaza in timp si ca un copil sau un adolescent nu poate da dovada de un nivel de autocontrol atat de ridicat tot timpul. Arata-i ca ai incredere ca poate invata sa isi controleze cuvintele si actiunile in momentele emotionale intense si ca poti si vrei sa il ajuti sa faca acest lucru. Astfel, ii reamintesti copilului tau ca sunteti intr-adevar in aceeasi echipa.

*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

  • De ce e important sa il accepti pe copil asa cum este
    De ce e important sa il accepti pe copil asa cum este
    30 ianuarie 2024   

    Multe din neintelegerile dintre parinti si copii isi gasesc originea in dorinta parintilor de a se oglindi in copilul lor, de a-si indeplini propriile nevoi si asteptari prin copil.

  • 50 de intrebari pe care sa le adresezi copilului
    50 de intrebari pe care sa le adresezi copilului
    27 noiembrie 2023   

    Comunicarea dintre parinte-copil este intr-o continua transformare, astfel ca in unele cazuri ea poate sa fie foarte buna, in timp ce alteori poate avea de suferit si drept consecinta, relatia dintre cei doi poate deveni tot mai rece.

  • Absenta tatilor din viata fiicelor
    Absenta tatilor din viata fiicelor. Efectele la maturitate
    12 octombrie 2023   

    Copiii abandonati de unul din parinti sau de amandoi traiesc sentimente intense de furie, uneori ascunsa, alteori clar vizibila comportamental prin batai fizice si agresivitate indreptata asupra celor din jur.

Mai multe